czwartek, 19 lutego 2015

Leczo z kiełbasą kwestia smaku

Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.

Ze świeżymi pomidorami i bazylią. Leczo z kurczakiem, cukinią i kukurydzą. Dla wszystkich, którzy uwielbiają leczo, choć może niekoniecznie z kiełbasą, polecam lżejszą wersję z kurczakiem. Najsmaczniejsze w lecie, w sezonie na świeże pomidory.


W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Danie jednogarnkowe z papryką, pomidorami, kukurydzą i kiełbasą chorizo.


Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.

Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. To treściwa i bardzo pyszna, oraz – co ważne dla zabieganych pracujących osób – błyskawiczna w przygotowaniu potrawa jednogarnkowa. Nasze leczo z kiełbasą to niezwykle kolorowa potrawa – użyj do niej aż trzech rodzajów słodkiej papryki.


Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Opisać je można jako gęsty wywar z duszonej papryki (zarówno warzywa jak i mielonej), pomidorów i cebuli podsmażanej na wędzonej słoninie. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić do smaku solą, pieprzem, paprykę i przyprawą uniwersalną. Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są.


Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem.


My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba. Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec. Polecane przepisy Doradcy Smaku. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w grubszą kostkę.


Tak samo kroimy cukinię, cebule oraz pomidory. Czosnek kroimy w cienkie plasterki.

To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Przepis: cukinia, papryka, kiełbasa, cebula i pomidory.


Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. Jest proste w przygotowaniu i dość szybkie. Nawet niecierpliwi będą zadowoleni.


A smakosze zachwycą się jego aromatem i smakiem. Na patelni o wysokich brzegach rozgrzać olej. Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym.


Wyniki wyszukiwania dla leczo kwestia smaku pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Oczywiśćie do lecza mozna dodać wszystko ale ja nie lubie ani cukinii ani pieczarek w leczo,czasami robie leczo równiez z mięsem ,pokrojonym w kostkę i obsmazonym na rumiano. Z tym ,że trzeba dłużej dusic mięso a potem dodac resztę warzyw,u mnie bez cukinii i pieczarek.


Lubię wyrazny smak papryki i pomidorów. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.


Pokrojoną kiełbasę podsmaż razem z warzywami – papryką, cukinią, bakłażanem i cebulą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty