Po raz pierwszy w życiu zrobiłam kołduny. Pani przepis najbardziej mi się spodobał dlatego z niego skorzystałam i nie żałuję. Rodzina zachwycona smakiem. Ja zrobiłam je z pręgi wołowej i szpondru pół na pół.
Proponuję zatem pyszne kołduny litewskie, jeżeli ktoś zrobi je raz, na pewno będzie je robić częściej.
Poniżej przepis na oryginalne (babcia pochodziła z Wilna – więc możecie mi wierzyć) pyszne, delikatne kołduny z łojem cielęcym i odrobiną rosołu wmieszanymi do mięsnego farszu. Lista przepisów na kołduny litewskie z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Kołduny w rosole z rewelacyjnym ciastem na pierogi. Mięso wymieszać z pozostałymi składnikami farszu,doprawić solą i pieprzem. Składniki ciasta zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
We wczorajszym odcinku programu MasterChef, dowodzenie przejęła Magda Gessler.
Pokazała uczestnikom, jak zrobić prawdziwe kołduny litewskie z lubczykiem. Przepis z programu MasterChef znajdziesz poniżej. Jak twierdzi Gessler, sztuka robienia prawdziwych kołdunów odeszła w niepamięć. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.
Mięso zmielić dodać przyprawy i wymieszać - zostawić na kilka godzin w lodówce aby przeszło przyprawami. Rozwałkować placek na około mm, wykrawać małe placuszki, nakładać po trochu farszu i zlepiać kołduny. Gdy zostanie nam mięsa, możemy zamrozić lub usmażyć małe kotleciki mielone) Czysty przecedzony rosół zagotować , na gotujacy wrzucić kołduny i gotować około min od wypłynięcia. Podlej zimną wodą, dodaj przyprawy, czosnek roztarty z solą oraz posiekaną cebulę. Wyrób rękami lub mikserem tak, aby powstała jednolita, gładka masa.
Dodane przez brunettew: Tylko o kuchni. Czy macie może przepis na gulasz jaki był ostatnio przyrządzany podczas Kuchennych rewolucji Magdy Gessler w Rzeszowie? Ich cechą charakterystyczną jest cienkie, delikatne ciasto i dobrej jakości mięso, wyrobione w taki sposób, że staje się puszyste i dobrze napowietrzone, a po ugotowaniu tworzy wyrazisty, soczysty i smaczny farsz. Jest prosty, smaczny i podaje się je w ,,Tłusty Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga U Edytki w kuchni.
Kartacze, kołduny, cepeliny - wykonanie krok po kroku. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Tłuczemy, następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Surowe ziemniaki tarkujemy. Odciskamy przez ściereczkę,żeby były bez wody.
Ja przeciskam przez tetrową pieluszkę- sprawdza się idealnie. Zrób tak: mięso (do gotowania rosołu, jak w naszym przepisie, zawsze używamy całego kurczaka) oddziel od kości i razem ze skórą przełóż do miski. Dodaj posiekany ząbek czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki i małe jajko. Tato mój był ukochanym wnuczkiem swojej babci ze strony matki.
Wszytko zmiksuj blenderem. Babcia go głaskała, karmiła i zabierała ze sobą na targ. Najbardziej kusiły mnie przepisy bazujące na starych recepturach, w których wykorzystywana była baranina, a do farszu dodawano także prawdziwy łój i szpik kostny. Dodaj do mięsa czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w drobną kostkę połówkę cebuli, majeranek, sól i pieprz do smaku oraz wodę. Robione były najczęściej w piątek lub na święta (bajramy).
To małe pierożki nadziewane surowym mięsem i co bardzo ważne - gotowane w rosole. Ja robię ciasto, wałkuję i wykrawam, one lepią tymi swoimi drobnymi paluszkami! U mnie w domu często się pojawiała bo rodzina moja tam akurat ma korzenie. Koniecznie robione na tłustszych kawałkach mięs i koniecznie z baraniną - wszystkie inne są oszukane, ale jak nie macie to trudno.
Pierogi po litewsku nadziewane są drobno posiekaną surową wołowiną i duszoną cebulką z dodatkiem łoju wołowego oraz dobrze przyprawiane. Tradycyjne ciasto na kołduny z mięsem robi się z mąki, jaj, masła i wody. Zobacz filLasagne ze szpinakiem Wałkujemy ciasto i wykrawamy kółka najlepiej szklaneczką do whisky wychodzi szt. Szpinak rozmrażamy smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek dodajemy sprasowany czosnek 1-ząbki i przyprawy.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na okrasa łamie przepisy kołduny. Ten oryginalny przepis pochodzi z książki J. Ursyna, Kuchnia kresowa i domowa. W „Kuchennych rewolucjach” kuchnia polska bezapelacyjnie wygrała w walce z chińskim fast foodem.
Okazało się, że aby serwować pyszne jedzenie nie trzeba sięgać do smaków orientu, bo bardziej niż oszukaną chińszczyznę doprawioną glutaminianem sodu, Polacy kochają swojskie pierogi i małe, soczyste kołduny. Mamy przepis inspirowany pomysłem Magdy Gessler.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.