Składniki: - puszka gotowej masy makowej 850g ( np. Bakalland)) - 3-jabłka , obrane i starte na Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Proste Dania bezglutenowe i nie tylko. Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie. Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy?
Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Kiszenie ogórków jest z pozoru banalnie proste: ogórki układamy w słoju, przekładamy czosnkiem, chrzanem, koprem i zalewamy wodą z solą. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców.
Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to gwarancja domowego wypieku, którego wykonanie jest jak najbardziej uproszczone. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.
Dodane przez didinkaw: Tylko o kuchni. Mam aromat kokosowy w proszku. Może ktoś wie ile go dodać żeby nie przedobrzyć?
Dodać budyń, aromaty i na końcu ostrożnie wmieszać uprzednio ubitą pianę z białek. Masę serową równomiernie przełożyć na część z makiem. Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i schłodzić w lodówce. Jeśli używasz masy gotowej, to po wyjęciu sprawdź jej smak.
Jeśli jest zbyt mokra, to polecam podsmażyć ją na odkrytej patelni z jedną łyżeczką masła. Do masy możesz też dodać pokruszone orzechy włoskie. Po jej przestudzeniu dodaj ubite na sztywno białka dwóch jajek.
Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą.
W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Nie wszyscy jednak mają. Uśmiałam się, czytając komentarze, w sprawie tajnej nazwy gotowej masy makowej:). Do tej pory robimy własną, ale zainspirowała mnie nazwa na”H” i w poniedziałek zaczynam wędrówkę po sklepach.
Na szczęście Lądek- Zdrój nie jest duży, więc nie będzie to trudne. Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić.
Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. Kupiłam puszki masy makowej Bakalland i chciałabym z tego upiec makowiec sam, bez spodu ciastowego. Czy ktoś mi powie jak to zrobić? Dodać amaretto lub aromat migdałowy, miód i wymieszać. Resztę białek ubić w drugiej misce na sztywną pianę.
Warto dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy i rodzynki, które można też zastąpić lub uzupełnić pyszną, suszoną żurawiną. Suszone morele pokrojone w kostkę, suszone figi, kandyzowany ananas czy papaja to tylko kolejne pomysły na wzbogacenie jej smaku, chociaż klasycznie nie dodaje się ich do masy makowej. Masa Z Gotowej Masy Makowej - informacje, zdjęcia, materiały video.
Zapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową. Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu.
Bardzo smaczny, aromatyczny i wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.