wtorek, 10 lutego 2015

Jak zrobić leczo z cukini do słoików

Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą.


Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p.

To faktycznie olbrzym ta cukinia! Z takiej wielkiej cukinii to można zrobić wiele rzeczy np. Takiej wielkiej nie trzeba całej obierać tylko po kolei, bierzemy kawałek, obieramy i coś z niej robimy. Dodane przez manson w: Tylko o kuchni. W szybkowarze można uzyskać temp.


Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz. Gdy chcemy powrócić do tych smaków zimą koniecznie musimy zrobić kilka słoików leczo z cukinii Jest to leczo warzywne. Wczoraj robiłam sałatkę z ogórków na zimę, w przepisie były ogórki, cebula, sól, cukier, ocet i olej, zgubiłam gdzieś kartkę z proporcjami i dałam wszystkiego na oko i kiedy jeden ze słoików po.

Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Warzywne leczo ma jeszcze inne zalety: możesz wykorzystać niemal dowolne warzywa, a przy przygotowywaniu lecza brudzisz niewiele naczyń. Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.


Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Przetwory z cukinii - pyszne dodatki, które zamknięte w słoikach na zimę, urozmaicą jesienne i zimowe posiłki. W tym materiale proponujemy pyszne, gęste i pożywne leczo z cukinii, dżem z cukinii oraz sałatkę z cukinii (w towarzystwie innych warzyw).


Wszystkie z proponowanych przez nas. To warzywo ma właściwości dietetyczne, zawiera witaminy A, C oraz pierwiastki – potas, żelazo, magnez. I co najważniejsze, można z niej przygotwać wiele smakołyków, nawet do słoika!


Cukinia jest lekkostrawna i odkwasza organizm. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia.


To idealna baza wielu potraw. Wyjdą z niej przepyszne sałatki, leczo, ale również dżemy i sosy.

D ziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca.


Jak zrobić leczo na zimę? Doskonale leczo smakuje późnym latem i jesienią, gdy pomidory i papryka jest najtańsza. A dzięki pasteryzacji możemy przygotować leczo do słoików na zimę, z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. W tym roku też mam zamiar robić to leczo z tego. Dusimy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając przez ok.


Pomidory powinny puścić wystarczająco dużo soku, ale jeśli tak się nie stanie leczo można podlać odrobiną wody. Opcjonalnie na tym etapie można także dodać pokrojone w plasterki pieczarki i zrobić leczo grzybowe. Dusić na małym ogniu jeszcze jakieś minut. Do wyparzonych, czystych słoików nakładamy gorące Leczo, na wierzch do każdego słoika wlewamy po łyżce stołowej oleju i szybko natychmiast zakręcamy.


Na koniec doprawić cukrem. Odstawiamy na szafkę, stawiając słoiki na dekielkach czyli do góry dnem. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z ogórków? Jednym z bardziej popularnych dań obiadowych jest leczo. Głównie wykonujemy je z papryki.


Jeśli robisz wersję z mięsem to podsmaż lekko kiełbasę na patelni, a jeśli pierś to pokrój ją w kawałki i duś na patelni aż się ugotuje. Jeśli leczo wędruje do słoików to lepiej zrobić wersję bezmięsną. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.


Leczo, czyli papryka duszona z cebulą i pomidorami, ma w Polsce wiele odmian. Zagroda pod Zachrypniętym Kogutem - pyszne jedzenie w pięknym otoczeniu. To właśnie połączenie składników możemy przyjąć za klasyczne leczo z cukinii.


Jeśli kochamy to danie i chcemy, by leczo z cukinii cieszyło smakiem na dłużej, zamknijmy leczo do słoików na zimę. Leczo, niezależnie od tego, jakie warzywa do niego się doda, najlepiej smakuje, kiedy bazujemy na sezonowych. Powodzeniem cieszy się papryka do słoików czy też przetwory z fasolki szparagowej. Papryka na zimę nie jest trudna do wykonania. Poznaj łatwe i popularne przepisy na weki z papryki, dzięki którym w okresie zimowym będziesz cieszyć się pysznym leczo, marynatą, sałatką, a nawet dżemem z papryki.


Osiem lat temu przygotowywałam cały gar leczo do słoików. Powstało z tego kilkadziesiąt słoików, które jedliśmy przez kilka lat. Teraz spiżarka świeci pustkami i leczo w niej nie ma. W nadchodzącym sezonie przygotuję kolejny gar leczo. Do słoików wkładam same warzywa bez mięsa.


Mięso dodaje potem, gdy podgrzewam leczo przed.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty