środa, 25 lutego 2015

Botwinka jak gotowac

Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Botwina, czyli młode buraczki, jest bardzo delikatnym i szybkim w gotowaniu składnikiem. Warto pamiętać, że botwinka to nie tylko nazwa zupy, ale również młodych listków buraków. Sprzedawane wraz z korzeniami nazywane są z kolei botwiną. Jak ugotować botwinkę – pyszną zupę w wersji na ciepło?


Botwinka to jedna z moich ulubionych zup. Nieodłącznie kojarząca się z wiosną i beztroskim dzieciństwem. Pamiętam, że jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę przepysznej, różowej zupy. Najlepszą botwinkę gotowała babcia Zosia. W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były jeszcze młode ziemniaki i marchewka, a. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli.


Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Należy je również bardzo drobno pokroić w kosteczkę, aby ugotowały się z resztą warzyw. Przygotuj zatem bulion, jeśli nie masz gotowego. Pyszna sezonowa zupa z botwinki. Bardzo szybka w przygotowaniu.


Najlepiej smakuje właśnie teraz, w sezonie wiosenno-letnim. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Można ją jeść z ugotowanymi jajkami lub młodymi ziemniaczkami.


A jak wiosna to koniecznie musi być pyszna, aromatyczna botwinka. Koniecznie z jajem, koperkiem i młodymi ziemniaczkami. W sam raz na upalne dni. Zdecydowanie moja ulubiona zupa wiosenna!


Barszcz wiosenny z botwinką to w mojej kuchni to znak, że mamy wiosnę w pełni, z całym jej dobrobytem w postaci nowalijek, świeżych sadzonek ziół ogrodowych, wiosennego dżdżu, którym pachnie powietrze. Spodobał Ci się ten przepis? Oceń przepis aby doradzić innym! Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami. Pierwsza to zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i. W cąłym internecie nie ma informacji ile czasoo ją gotować, ponieważ wszedzie jest aż będzie miękkie Ile zegarkowo gotuje się botwinkę i cienko pojkrojonego buraczka?


BBxnfX5plis Wiosenna, smaczna o pięknej różowej barwie zupa z botwinką i zieleniną będzie smaczną propozycją na lekki obiad. Po dodaniu do niej warzyw: marchewki, ziemniaków powstaje pyszna, wiosenna zupa. Boćwina to po prostu inna nazwa buraka liściowego. Różni się od buraka ćwikłowego tym, że ma duże, soczyste liście.


Przepis jak przygotować farsz? Przepis na zupę botwinkę , bardzo prosta i smaczna zupa. Ugotowałam wywar z kawałkiem mięsa (biodrówka – mięsko w zupie musi być, choć niewielki kawałek), dodałam kilka ziaren ziela angielskiego. Dodałam młode warzywa: marchew, seler, pietruchę, por, cebulę.


Na barszczyk z botwinki jest tyle przepisów, co domów, w których się taką zupę gotuje. My bardzo ją lubimy, dlatego sporo już ich wypróbowaliśmy. Ten jednak zdecydowanie jest najlepszy, choć w zasadzie bez specjalnych udziwnień.


Wkrótce botwinka na kilka miesięcy zniknie z warzywniaków. Nie ma co zwlekać, to ostatnia chwila, żeby ją sobie ugotować. Z botwiny, czyli młodego buraka ćwikłowego, przyrządza się smaczną zupę - botwinkę. Zupa z botwiny zasmakuje całej rodzinie!


Dodając do bulionu botwinę, marchewkę, ewentualnie ziemniaki, na końcu zaprawiając śmietaną, otrzymamy smaczną, charakterystyczną dla wiosennej pory, zupę. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Jedno nie wyklucza drugiego.


Dla mnie najważniejsza obecnie jest botwinka. Spieszmy się więc, póki dostępne są delikatne liści i łodygi młodych buraczków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty