piątek, 27 lutego 2015

Ciasto na makowca przepis

Ciasto na makowca przepis

Przepis na makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany.


Pani Doroto makowce przepyszne! Oto mój najlepszy przepis na super roladę drożdżową z masą makową. Tego pysznego makowca szykuję zazwyczaj na Święta, jednak warto skusić się na taki wypiek również na inne okazje. To prosty i szybki przepis na makowiec.


Nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Można też użyć gotowej masy makowej z puszki. PRZEPISY NA MAKOWCA stanowią bardzo ważną część moich zapisków kulinarnych. W moim domu od zawsze przygotowywało się makowce z okazji świąt i bardzo często bez okazji #128578; Mój mąż bardzo lubi makowca drożdżowego.


Zebrałam dla Was najlepsze przepisy na makowce, które publikowałam do tej pory. Przygotuj ciasto: zrób zaczyn z mleka, łyżek mąki, oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru, pozostaw do wyrośnięcia. Białka (2) oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, pozostały cukier i dobrze wyrób.


Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Nie wiem czy było już to pytanie zadane, ale właśnie jestem w trakcie robienia makowca i mam szybkie pytanie.


Ciasto na makowca przepis

Właśnie zagniotłam ciasto na kruchy spód. Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Najpierw musimy przygotować ciasto.


Pierwszy krok to zaczyn: drożdże musimy rozetrzeć z cukrem, dodać mleko (musi być letnie, inaczej drożdże nie urosną). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez - minuty. Wymieszany zaczyn odstawiamy na minut w ciepłe miejsce.


Pokryć masą makową i zawinąć w roladę, dokładnie skleić ciasto na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach. Rrozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia, całość przenieść na blachę do pieczenia. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto na makowca.


Z przepisu wychodzą aż makowce. Ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę powyrabiać, podzielić na części. Rozwałkować jedną część ciasta na prostokąt o wymiarach ok. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi, położyć na natłuszczonym papierze do pieczenia. Szukasz wypieku, który doskonale sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych uroczystości, jak i jako dodatek do popołudniowej kawy?


W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na kruchy placek z makiem. Mak zalej gorącą wodą lub mlekiem i odstaw na całą noc. Następnie odcedź go i przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków.


W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler. Ciasto z przepisu słynnej restauratorki wychodzi wyjątkowo aromatyczne, wilgotne i miękkie. Warto więc poznać sekret mistrzyni. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.


Poza tym może ktoś poleci mi sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z suszonych. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka (1ml), a następnie masę żółtkową.


Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę (ciasto może być nieco klejące). Dodać masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki lub ścianek misy miksera. Dodane przez celabrate w: Tylko o kuchni. Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe.


Wyrobić ciasto przez kilka minut (w tym momencie jest dość lepiące, ale po dodaniu stopionego masła, będzie łatwo odchodzić od ręki, a po wyrobieniu będzie elastyczne i miękkie). Na koniec wlać stopione ciepłe masło, lecz nie gorące i jeszcze wyrabiać ciasto przez ok. Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty