czwartek, 26 lutego 2015

Dobre ciasto na faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.


Temperatury tłuszczu pilnowałem z termometrem. Druga próba od razu z większymi jajkami, bez żadnych kombinacji żeby było dokładnie jak w przepisie. W ten sposób uelastyczniamy ciasto i wtłaczamy w nie powietrze.


Ciasto zagniatać przez ok. Sekret dobrych pierogów tkwi w cieście. Napoje Koktajl na dobre trawienie. Kefir z ananasem czyli przyjazne bakterie i enzymy trawienne.


Ze szczyptą kardamonu i odrobiną mięty nabiera unikalnego smaku. I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. Jak zrobić dobre faworki? Udane faworki to przede wszystkim odpowiednie ciasto.


Poniżej przedstawiam przepis na dobre kruche chruściki, szczegółowo opisując jak je zrobić. Czas przygotowania uwzględniający pieczenie i wyrabianie ciasta to około 45min. Jeśli miałbyś jakiekolwiek pytania śmiało pisz w komentarzu. Kiedy ostatnio robiłam faworki puszyste cały czas miałam w głowie smak robionych przez Babcię Misię. Jej przepis jest najlepszy.


Po rozwałkowaniu tniemy ciasto i tworzymy z nich kokardki. Nie są zatopione w oleju (średniej wielkości smażony w oleju faworek ma około kalorii), więc są uważane za wersję dietetyczną. Zaraz po wyłożeniu posypujemy je cukrem pudrem. Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Sprawdź nasz wypróbowany.


To najlepsze faworki, jakie miałam okazję zrobić. Widać wprawa jest najważniejsza, bo faworki wyszły dokładnie takie, jakie lubię. Kruche, cieniutkie, bardzo delikatne (wręcz rozpadające się w dłoniach), lekkie i pełne bąbelków.


Bardzo dokładny przepis na kruche faworki domowe znane też jako chrust, chruściki lub jaworki. Te polskie tradycyjne i chrupkie ciastka można smażyć w głębokim oleju lub upiec w piekarniku. Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie.


Dodatkowo dodaje się spirytus lub ocet, który pełni rolę spulchniacza oraz zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Dodawanie proszku do pieczenia jest tutaj zbędne. Ważnym elementem jest również dobre wyrobienie ciasta. Bez kruchych zawijasów, obficie posypanych cukrem pudrem, nie wyobrażamy sobie świętowania Tłustego Czwartku. Pod koniec karnawału niejedna babcia zakasuje rękawy, pieczołowicie wycina z ciasta małe paseczki i piecze.


Tusiu, przepisów na faworki jest faktycznie sporo, ale ja udoskonaliłam ten babciny i jestem usatysfakcjonowana w pełni, więc jeśli tylko masz ochotę wypróbować to polecam :-)) Grzesiu, dziękuję Ci za dobre słowo. Disslowa ma co prawda specjalny przepis przeznaczony tylko dla chrustowych róż, jednak nic nie stoi na przeszkodzie,żeby wykorzystać ten. Każdy pasek naciąć w środku na 2–cm. Pączki są jakieś powszechniejsze, bardziej codzienne.


Dobre faworki to coś, na co czeka się cały rok. Ale faworki to wielkie święto. Dlatego nie jedzmy byle czego, jedzmy te najlepsze, w które włożyliśmy serce.


W tłusty czwartek możemy rozpieścić całą rodzinę, serwując im pączki lub faworki. Jeśli nie chcemy marnować czasu na stanie w długich kolejkach po pączki, możemy zaprosić do kuchni. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasta ewy wachowicz faworki. Podstawą przepisu na faworki jest zbijane ciasto śmietanowe. Przepis na faworki, krok 2: Ubijanie ciasta na faworki.


Otóż według najstarszych przepisów na faworki, w ciasto należy odpowiednio długo bić wałkiem, aby wtłoczyć powietrze. Następnie dokładnie i bardzo mocno wybić wałkiem przez około minut. Trzeba użyć do tego sporo siły, ale po usmażeniu sami zobaczycie, że warto było się poświęcić. Wybite ciasto odkładamy na kilka minut, żeby sobie odpoczęło.


Pośrodku prostokąta zrób nacięcie i wywiń ciasto do wewnątrz przekładając jego górną część przez nacięcie. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty