czwartek, 5 lutego 2015

Makowiec staropolski przepis

Dodane przez czarnadora w: Tylko o kuchni. Staropolski makowiec – przepis. Makowiec jak za dawnych czasów, bez ulepszeń i bez masy z puszki.


Uwierzcie, że nie jest trudny, a jedynie wymaga trochę czasu i. Kiedyś bałam się piec makowce. Ale upierdliwość mojej córki, która jest absolutną wielbicielką makowców, a najgorętszą, jak się potem okazało - mojego, mnie przymusiła do nadludzkiego wysiłku :) Po paru próbach znalazłam przepis idealny, nabrałam wprawy w zwijaniu, i oto jest!

Przepisy, jak zrobić - Smaker. Pokażę Wam dzisiaj , jak zrobić pyszne, drożdżowe ciasto z masą makową. Ciasto będzie niezwykłe, bo będzie miało kształt.


Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Lista przepisów na makowiec staropolski z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Dlatego, tradycje świąteczne kształtowane są głównie przez nasze podniebienia. Na szczęście jest z czego wybierać :) Niektóre potrawy i desery są z nami od początku, jak makowiec, inne pojawiają się w miarę upływu czasu.


Ten makowiec, to stary rodzinny przepis, zresztą jedyny na makowiec, jaki mam w zeszycie.

A jak dwa dni temu dziewczyny pytały czy robić to były komentarze że nie. To ja już nic nie rozumiem. W jakim celu są te starte jabłka,do maku? Nigdy nie piekłam z jabłkami. Ja nigdy tego nie robię.


Podpieczony spód po raz drugi pieczony jest zbyt wysuszony. Pani podpieka spód w przepisie. Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu.


Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole. Makowiec wystarczy polać lukrem królewskim i posypać suchym makiem, a będzie się prezentował wspaniale. Makowiec z jabłkami znany również jako makowiec japoński to ciasto, które w swoim składzie ma tylko pięć łyżek mąki. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa.


Rano odcedzany mak, mielę trzykrotnie, dodaję mió cukier waniliowy, rodzynki, zapach i ubitą pianę z jajek. Upieczone i ostudzone makowce posypujemy pudrem lub ozdabiamy według własnego uznania. Pieczony schab z szynką parmeńską i pomarańczami. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię.


Z przepisu wychodzą aż makowce.

Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Jeśli z ciasta chcecie upiec pierniczki, zajrzyjcie jak upiec staropolskie pierniczki nadziewane w czekoladzie. Składniki: 5g miodu naturalnego np.


Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść - tygodni przed świętami, lecz zagniecione tygodnie przed świętami będzie równie smaczne :-). Do przygotowania bigosu staropolskiego użyj Kostki mięsnej WINIARY, a całość przypraw majerankiem i. Piernik staropolski z marcepanem. Ciasto dojrzewa i dopiero po tym czasie je pieczemy.


Tradycyjny przepis na piernik. W tym roku zrobiłam makowiec z przepisu Asi z Kwestii Smaku. Ciasto drożdżowe jest wspaniałe, delikatne i puszyste. Długo zachowuje świeżość, a makowiec smakuje po prostu wspaniale, jest wilgotny i pyszny.


Ciasto na makowiec zrobiłam praktycznie dokładnie wg przepisu, więc tak też go podaję. Wyślij przepis Domowy rosół staropolski. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.


Ciebie newslettera przepisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty