czwartek, 26 lutego 2015

Leczo z kabaczka na zime

Lista przepisów na leczo z kabaczka na zimę z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni.


Mam zapytanie do bardziej doświadczonych niż ja:) Otóż mam na działce baaardzo dużo kapusty wczesnej i zastanawiam się czy z takowej można robić sałatki na zime?

Czy wogóle po przetworzeniu jest różnica czy to wczesniejsza czy. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Jest to pozycja dość pracochłonna, ale co roku znajduję na nią czas i chęci, bo wiem jak dobrze mieć je zimą w spiżarni. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Sałatka z kabaczka i kolorowej papryki.


A w tym roku jest jej naprawdę sporo. Zasialiśmy kilka ziarenek w szklarni, w ogrodzie a dodatkowo jak co roku, mój teściowa także ma w swoim ogrodzie cukinie. Do wykonania smacznej i pożywnej sałatki warzywnej do słoików potrzebujemy dorodnej cukinii, papryki, cebuli i czosnku.

Poniżej znajdziesz najbardziej popularne przepisy na przetwory z cukinii na zimę. Jak w domu przygotować leczo na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. Obfite plony kabaczków zmobilizowały mnie do zrobienia z nich zapasów na zimę. Bardzo nam zasmakowało leczo z kabaczkami,więc żeby zapewnić sobie takie smakołyki poza sezonem,zawekowałam ka Zobacz więcej. KABACZKA z warzywami ze słoika.


Jeśli jednak ktoś chce mieć gotowe leczo na zimę ,to proponuję zamrozić. Słoiki zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do wystudzenia. Następnego dnia pasteryzowałam je przez ok. Po otwarciu słoika do takiego lecza dodaję zawsze pokrojone w plasterki odtłuszczone parówki i podaję z ugotowanym na sypko ryżem.


Oto cztery sposoby na przetwory z kabaczka i cukinii:. Kabaczek umyć, obrać bardzo cienko, pokroić wzdłuż na pół i usunąć pestki z miękiszem. Pozostałą część warzywa pokroić w kostkę, ułożyć w wyparzonych słoikach, dodać czosnek i koper. Wodę zagotować, rozpuścić w niej sól. Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz.


Przetwory z cukinii - pyszne dodatki, które zamknięte w słoikach na zimę, urozmaicą jesienne i zimowe posiłki. W tym materiale proponujemy pyszne, gęste i pożywne leczo z cukinii, dżem z cukinii oraz sałatkę z cukinii (w towarzystwie innych warzyw). Wszystkie z proponowanych przez nas.

DODAJ PRZEPIS MÓJ PROFIL. W zasadzie posadzić mieliśmy cukinię. Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana.


Najlepiej smakuje gotowane w kociołku nad ogniskiem. Ale z domowej kuchni tez będzie wyśmienite. Zapasteryzujcie kilka słoiczków na zimę. W tym czasie paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze cząstki.


Cebulę z kiełbasą przekładamy do większego garnka, dodajemy paprykę i chwilę dusimy pod przykryciem. Kabaczka opłukać, przekroić wzdłuż na części, a następnie pokroić w plasterki (tak postępujemy z młodym kabaczkiem, a starszy trzeba obrać ze skórki i oczyścić z pestek, wtedy trzeba go mieć więcej tak, żeby po obraniu ważył też kg). Leczo świetnie nadaje się do wekowania!


Dusimy jeszcze ok minut, przyprawiamy do smaku przyprawami, jeszcze gorące leczo nakładamy so słoików, słoiki pasteryzujemy minut. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą.


Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. W tym roku też mam zamiar robić to leczo z tego. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok.


Polecam podawać leczo z bagietką. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. O ile mogę nie składać na zimę ogórków, dżemów, kompotów, leczo w słoikach być musi.


Ja najbardziej lubię wersję z ryżem lub ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty