środa, 4 lutego 2015

Dania z grzybami

To wtedy, jeśli pogoda jest sprzyjająca, z grzybobrania można wrócić z koszami pełnymi prawdziwków, maślaków i innych skarbów. Wrzesień i październik to nadal idealna pora na grzyby, a jeśli jesień jest ciepła, ostatnie sztuki wyrosną nawet w listopadzie! Grzyby z polskich lasów cieszą się zasłużoną renomą na całym świecie, no i wiadomo, że najsmaczniejsze są dania przygotowane z własnoręcznie uzbieranych trofeów :) A kto szuka kulinarnych inspiracji, wśród przepisów na dania z grzybami leśnymi znajdzie nie tylko klasyczne grzybowe zupy i sosy, kapustę z grzybami czy grzyby. W sezonie warto zatroszczyć się o to, by zimą nie zabrakło nam pysznych słoiczków z grzybami marynowanymi, grzybami suszonymi czy chociażby grzybami duszonymi w maśle. W tej kategorii oprócz przepisów na dania z grzybami leśnymi, znajdziecie też pomysły na potrawy z pieczarkami, truflami, a nawet z grzybami chińskimi i japońskimi.


Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy.

Gulasz z indyka z kurkami. Roladki z kurczaka z pieczarkami i serem pieczone w boczku. Odkryj smaki jesieni – przepisy na dania z grzybami Jesień to idealny moment, by wybrać się do pobliskiego lasu na grzybobranie. Z pachnących kapeluszy warto przyrządzić pyszne dania i cieszyć się smakami, które oferuje las.


Dania z grzybami Dawniej o grzybach mówiło się „leśne mięso” - i słusznie, bo są źródłem bardzo wartościowego białka. Zawierają też witaminy A, B(prawie tyle, co ziarna zbóż), PP (tyle, co wątróbka czy drożdże) oraz której brak w owocach i warzywach. W tym roku w lasach znów zaroiło się od borowików, kozaków, kurek, boczniaków, podgrzybków i wszelkich. Top przepisów na dania z grzybami.


Risotto z grzybami leśnymi.

Rozgrzewające zupy z grzybami. Jak przenieść zapach lasu do swojego domu? Zarówno w sezonie grzybobrania, jak i po nim. Przygotuj kotlety z grzybami w roli głównej!


Słoik aromatycznych kapeluszy zawsze znajdzie. Tarta to świetne rozwiązanie, jeśli nie masz chęci spędzać dużo czasu w kuchni, a zależy ci na świetnym efekcie. To szybkie danie, które przygotujesz dla niespodziewanych gości albo po prostu kiedy masz ochotę na coś na ząb. Tworzymy ją z pasją dla tych, którzy tak jak my, kochają gotować i piec.


Znajdziesz tu moc inspiracji na każdą okazję, stworzysz własną książkę kulinarną, a także poznasz sporo kulinarnych porad i trików. Wraz z przełomem sierpnia i września, powitaliśmy sezon grzybowy w Polsce. Warto wiedzieć, jak wykorzystać leśne smakołyki w kuchni. Grzyby są niskokaloryczne i niezwykle aromatyczne – już niewielka ich ilość może zmienić całkowicie smak dania i nadać mu inny wymiar!


W mące robię zagłębienie i wlewam trochę wody. Mieszam tą wodę z mąką i ponownie dolewam wodę. Zaczynam wyrabiać ciasto. Wody ostatecznie dodaję tyle, by otrzymać bardzo zwarte ciasto.


Prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki, kurki i gąski. Jedne nadają się do marynowania, inne są idealne do suszenia. My proponujemy je dziś w daniach na ciepło.

Dziczyzna to rzadki gość w mojej kuchni, ale gdy się już pojawi to musi smakować wybornie. Roztrzepać jajko z wodą, dodać do ciasta. Wymieszać nożem i czubkami palców zagnieść szybko ciasto, formując kulę. Znajdźcie swoje ulubione dodatki do makaronu z sosem grzybowym i cieszcie się pyszną propozycją obiadu! Makaron z grzybami i mięsem – sprawdź nasze przepisy.


Dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie dania makaronowego bez mięsa, Kuchnia Lidla przygotowała kilka ciekawych przepisów. Tylko spójrzcie, jak łączyć makaron z. Potrawy z grzybami nie dość, że są smaczne to jeszcze stanowią ciekawą alternatywę dla. Tradycyjne polskie pierogi z kiszoną kapustą i grzybami to danie wigilijne, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.


Przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Podajemy je polane usmażoną cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty