Gdy kilka lat temu na rynek wszedł makaron do lasagne, nie wymagający gotowania, wydawało się, że to koniec udręki. Wydawało się, że już nie będziemy musieli zmagać się z lepkim makaronem. Jednak makaron bez ugotowania nie sprawdza się w lasagne z dużą ilością sos - np.
Przygotowujemy porcję makaronu, pamiętając, że podczas gotowania jego objętość zwiększa się dwukrotnie. GOTUJEMY: Wkładamy płaty lasagne do gotującej się osolonej wody (litr wody na każde 100g makaronu, łyżeczka soli na litry wody).
Płaty lasagne gotujemy przez 2–min w szerokim garnku. Jak gotować makaron do lasagne żeby się nie sklejał? Udało się :) ale ile mnie to nerwów kosztowało.
Przepisy, jak zrobić - Smaker. Ponieważ makaron robiłam świeży ( współpracując z córką – ja wałkowałam poszczególne partie ciasta, córka nakładała farsze) , uznałam, że nie trzeba go gotować i wszystko się udało. Wilgotne farsze zrobiły swoje , lazania wyszła modelowa i pyszna.
DOMOWY MAKARON DO LAZANII.
Na niektóych opakowaniach lasagne jest nawet napisane, ze nie trzeba ich gotowac. Najważniejszym składnikiem lasagne jest oczywiście makaron w prostokątnych płatkach. Wcześniej zastosowałam ten, który trzeba podgotować zanim się go wkomponuje w lasagne i powiem szczerze, że było z tym chyba najwięcej roboty. Praca mozolna wrzucać na wrzątek po dwa plasterki i pilnować by się nie posklejały i tak po kolei.
Po drugie należy spożwywać makaron tylko i wyłącznie al dente, a po trzecie dodawanie oleju do gotowania makaonu jest bez sensowne, nic to nie daje, a dodawanie oliwy z oliwek to zbrodnia. Makaron al dente gotować należy w zależności od jego grubości i struktury. Makaron świeży lub paczkowany, szczególnie jajeczny (fettuccine, tagliatelle, ravioli czy lazania) gotuje się dość szybko - ok. W prostokątnym żaroodpornym naczyniu układaj warstwami płaty makaronu, sos beszamelowy i mięso z pomidorami, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą musi być makaron polany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem.
Lasagne z mięsem mielonym piecz przez około minut w temperaturze 1stopni C. Nie wlewaj oleju, chyba że gotujesz płaty lasagne, które mogą się posklejać. Wsyp makaron do gotującej się wody i przykryj garnek pokrywką. Kiedy woda znowu zacznie wrzeć, zdejmij pokrywkę i zamieszaj, aby makaron się nie posklejał. Kiedy makaron ugotuje się, odcedź go na dużym durszlaku. Nie wiesz ile czasu gotuje się makaron?
Jeśli podajesz makaron na gorąco. Zastanawiasz się czy makaron się soli?
Jak ugotować spaghetti i czy je łamać? Czy makaron się płucze po ugotowaniu? A kiedy dodać sos do makaronu.
Przy okazji pieczenia lazanii postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na domowy makaron. Korzystam z niego zawsze, zarówno jeśli potrzebuję płatów do lazanii, jak i wtedy, gdy w planach jest rosół z makaronem nitki. Tak przygotowany makaron jest gotowy do użycia np. Wskazówki Ciasto na makaron można też zamrozić lub trzymać 1-dni w lodówce (ale należy liczyć się z tym, że straci ładny, żółty kolor). Ja robie sos beszamelowy i nie gotuje wtedy makaronu bez wzgledu jak jest napisane na opakowaniu.
Kazdy plat makarony smaruje z obu stron i ukladam warstwowo. Czy pokarm w piersiach może się zepsuć? Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Sos beszamelowy do lasagne to klasyka. Moja lazania będzie idealna z sosem beszamelowym.
Tak samo jak sos beszamelowy do dań z makaronem w roli głównej. Nawet sam makaron z białym sosem smakuje nieziemsko. Ten sos pysznie smakuje też do zapiekanki czy do sałatki.
Ja uwielbiam polewać sosem beszamelowym smażone lub pieczone ryby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.