Ja robię na biszkopcie, bo całe ciasto jest delikatne i nie lubię kruchego i wychodzi mega pyszne. Idealne ciasto w sezonie malinowym. Poza sezonem można użyć mrożonych malin.
Malinowa chmurka na biszkopcie Unknown. Z tego co pamiętam powinnam wykorzystać jeszcze płatki migdałów, jednak ja ich po prostu nie miałam piekąc bezę późnym wieczorem, a ochota. Myślę, że mało komu ona nie smakuje:) wiec jeśli jest ktoś, kto nie próbował- to Koniecznie musi;) troszkę zmieniłam klasyczny przepis, ponieważ na tamtym spodzie nie chciała mi wyjść chrupiąca beza (tylko taka gumowata). Ciasto malinowa chmurka.
Lekka jak chmurka truskawkowa pianka, na domowym biszkopcie z cytrynową nutką, a na wierzchu. Latem jest tak dużo świeżych owoców, że aż grzech ich nie zjadać. MALINOWA CHMURKA - IDEALNY PRZEPIS NA CIASTO - przełamana smakiem owoców pyszna beza :) Delikatne, idealne ciasto, które uwodzi smakiem! Przepis na malinowa chmurka na biszkopcie z bloga Takie tam pichcenie.
Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Marcepanowy Kącik. Durszlak malinowa chmurka.
Majówka już za kilka dni, dlatego też może skusicie się na ciasto z którym dziś do Was przychodzę. Nazwa jak najbardziej adekwatna, ponieważ ciasto jest lekkie, a za sprawą masy śmietanowo-serowej i bezy faktycznie przypomina chmurkę. Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto malinowa chmurka na biszkopcie.
Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minut. Chciałam zapytać czy można upiec to ciasto jako tort na biszkopcie. Czy warstwa malinowa będzie zbyt ciężka jak na ciasto biszkoptowe? Przepis w gruncie rzeczy bardzo łatwy i nie ma się co bac! Tylko faktycznie warto odwrotnie zacząć aby wyrobić się z nim szybciej.
Najpierw bezę godzinkę w 1stopni. W tym czasie kruche ciasto. Jak beza sie wysuszy od razu wyjelam i upieklam spod. W ciepła jeszcze galaretkę rozkruszylam palcami minut wcześniej wyjęte z zamrażarki maliny.
This feature is not available right now. Kruche ciasto, maliny z galaretką, krem z mascarpone i bitej śmietany i delikatna beza. Połączenie wielu pysznych smaków w jednym cieście.
Bezę i kruche ciasto najlepiej przygotować wcześniej i kilka godzin przed podaniem połączyć z kremem i galaretką. Do miski wsypać wszystkie składniki i zagnieść ręką. Jest niezwykle pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Uznaliśmy je za jedne z najlepszych ciast na świecie!
Jednym słowem – uzależnia! Polecam wszystkim miłośnikom malin - i nie tylko! Z pozoru skomplikowane, ale to tylko kwestia dobrej organizacji pracy. Cieniutka warstwa kruchego ciasta, spora warstwa galaretki z owocami, puszysty krem i jakby tego było mało na wierzchu chrupiąca beza z migdałami. Mimo, że w składzie ciasta znajduje się słodka beza, całość nie jest przesłodzona, gdyż słodycz równoważy kwaskowata galaretka z malinami.
Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. Nakłuć widelcem i piec ok. Przenikające się w nim warstwy kruchego ciasta, owocowej galaretki, śmietankowo-waniliowego kremu oraz migdałowej bezy zadowolą każdego amatora słodkości.
Pomimo trwającego już sezonu na bardziej jesienne owoce postanowiłam wykorzystać rosnące jeszcze w naszym ogrodzie ostatnie późne maliny. Kwaśność malin doskonale przełamuje słodycz bezy i dzięki temu ciasto jest przepyszne i rozpływa się w ustach. Truskawkowa chmurka to idealny wypiek nie tylko na niedziele, lecz również na święta, urodziny czy inne uroczystości rodzinne. Kremówkę ubijamy na sztywno z usztywniaczami, można dodać cukru pudru, ale nie ma takiej potrzeby, na koniec. Słyszałam o tym cieście już chyba ze dwa lata temu, ale jakoś nie było mi po drodze, by je wykonać.
W końcu się zmobilizowałam, gdyż świeże maliny się kończą i postanowiłam to wykorzystać. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Wypiek ten znakomicie nadaje się na wszelkie okazje takie jak imprezy okolicznościowe czy też rodzinne spotkania.
Zagniatamy wszystkie składniki na jednolitą masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.