UREK STAROPOLSKI Z CHRZANEM. Grzyby zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut. Boczek i kiełbasę śląską podsmażam na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
Bulion rozgrzewam i dodaję do niego podsmażoną kiełbasę z boczkiem. Tego dnia zajmuje on honorowe miejsce w naszym menu i smakuje. Dodane przez Bozow: Tylko o kuchni.
Historia z żurem ma drugie dno. Mój luby ma swoją teorię na temat j. Według jego teorii jest żurek, żur:samotny, żonaty i barszcz biały. Mnie te jego subtelności nie obchodzą ale w jego wykonaniu to żur na pewno żurem nie był. Rodzina będzie zachwycona, kiedy na stole wielkanocnym znajdzie się tradycyjny, pyszny żurek wielkanocny z białą kiełbasą i chrzanem. Sprawdźcie wypróbowany przepis.
Bulion przecedzić i połączyć z grzybami, wlać zakwas , dodać zmiażdżony czosnek i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać chrzan, majeranek i podsmażony boczek. Dzisiaj przepis na żurek wielkanocny.
Nie taki zwykły a prawdziwy żurek wielkanocny na białej kiełbasie, z wędzonką, chrzanem, idealny! Wielkanocny z chrzanem Warzywa myjemy obieramy i wklądamy do garnka. Kurczak musi być miękki, a wywar musi nabrać klarowności dzięki cebuli opalonej nad gazem taki będzie. Dodajemy rosolki drobiowe i udko z kurczaka. Teraz dodajemy żur i chrzan , smakujemy czy nie brakuje nic.
To mój najlepszy przepis na żurek staropolski. Najczęściej żurek podaję z gotowanym na twardo jajkiem. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką.
Podoba mi się Pana blog. Jak przygotować najlepszy tradycyjny, wielkanocny żurek? Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii zurek-chrzanem. A jeśli żurek, to koniecznie na białej kiełbasie z jajkiem na twardo.
Każda rodzina ma swój własny sposób na żurek lub barszcz biały. U mnie w domu nie nastawiało się zakwasu na żurek w przeciwieństwie do zakwasu z buraków, który wykorzystywany był podczas wigilijnej kolacji. Chodziłam z mamą do małego warzywniaka, w którym zawsze można było kupić żur w butelkach. Podsmażoną cebulkę dodałam do wywaru.
Dosypałam majeranek i gotowałam min. Następnie wlałam zakwas na żur i zagotowałam. Dodałam białe warzywa czyli pietruszkę i selera, i zmiksowałam. Specjalność naszej polskiej kuchni znana od pokoleń.
Jego charakterystyczny smak i aromat teraz wiąże się przede wszystkim z Wielkanocą. Ale nie od zawsze był on. Czy konieczny jest zakwas na żurek? Chrzanowy żurek gotujemy na wywarze z białej kiełbasy, którą potem kroimy na plasterki i podajemy do zupy razem z ćwiartkami jajek. Całość ozdabiamy kleksem śmietany chrzanowej i posypujemy natką.
Szlachetny żurek z chrzanem i kminkiem będzie doskonale smakował z kromką chrupiącego, świeżego pieczywa, np. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji. Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje. Koniecznie wypróbuj najnowszy przepis naszego kucharza na domowy żurek chrzanowy z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą, który zachwyci Twoich bliskich w trakcie wielkanocnego śniadania.
Z tak bogatą wkładką zmienia się rzeczywiście w bardzo treściwe danie;) Podaję na gorąco, czasem z ziemniakami (ugotowanymi w zupie), czasem z chlebem, ale zawsze z wędzonką oraz. Wywar z szynki doprowadzić do wrzenia. Do wywaru wlać zakwas żytni, dodać chrzan i zagotować.
Polsce na Wielkanoc przygotowuje się tradycyjny barszcz. Różnica polegać może na tym, że jest to żurek lub barszcz biały. W centralnej i wschodniej Polsce jada się barszcz biały, natomiast żurek popularny jest raczej na południu i na zachodzie kraju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.