niedziela, 5 stycznia 2020

Zupa buraczkowa z mlodych burakow

Nieodłącznie kojarząca się z wiosną i beztroskim dzieciństwem. Pamiętam, że jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę przepysznej, różowej zupy. Najlepszą botwinkę gotowała babcia Zosia. W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były.


Mięso umyć, wstawić do garnka, zalać litrami wody zagotować z zielem angielskim i liściem laurowym.

Po minutach dodać pokrojone w kostkę buraki, ziemniaki, marchew, kawałek selera i pietruszkę. Następnie dodać kostkę rosołową. Gotować do momentu gdy buraki będą miękkie.


Aby przywrócić piękny kolor zupie, najlepiej po dodaniu soku z cytryny, a przed zabieleniem zupy śmietaną – wrzucić odłożone wcześniej i obrane 1-buraczki i całość podgotować jeszcze 2-minuty. Dodane przez POMPOLINA w: Tylko o kuchni. Jest bardzo dużo szkół przygotowywania botwinki – ja przed dodaniem do bulionu podsmażam ją na maśle, aby wydobyć z niej więcej smaku.


Nie dodaję także do botwinki ziemniaków, ponieważ po przygotowaniu podaję ją z ubitymi ziemniaczkami.

Jednak jeżeli chcielibyście dodać do zupy ziemniaki, zróbcie to w momencie dodawania warzyw. Restauratorka wprowadziła ją do menu wielu rewolucjonizowanych przez nią restauracji, w tym do Kameralnej w Chodzieży. Prosta i świetna w smaku zupa staropolska smakuje każdemu. Tak więc zupa buraczkowa, to mój numer jeden na lato z zup z użyciem młodych buraków.


Są bardzo soczyste, pyszne i szybciej się gotują niż te stare. Letnia zupa z młodych buraczków- botwinka. Kroimy drobno, zalewamy wodą. Robimy zaprawkę z mąki i śmietany.


Buraczki razem z liśćmi myjemy dokładnie. Wlewamy nieco gorącej zupy, aby nie porobiły się grudki. Zaprawkę wlewamy do zupy. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać.


Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Doprawiamy zupę solą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie. Gotujemy zupę do miękkości warzyw.

Wyciągamy z zupy zioła, ząbki czosnku, ziele angielskie i listek laurowy. Ugotowaną zupę buraczkową zakwaszamy odrobiną kwasku cytrynowego, można też doprawić zupę cukrem, gdyby buraczki były mało słodkie. Sama nie cierpię buraka.


Za to moje dzieciaki uwielbiają. Miałam akurat trochę buraczków w domu, to zrobiłam im zupę. Jak widać ziemniaczki zafarbowały, ale to na życzenie dzieciaków :) Bo One lubią takie różowe :) 3-porcje młode buraki, ok. To jedna z naszych ulubionych letnich zup.


Zabielona słodką śmietanką zupa buraczkowa podana z tłuczonymi ziemniakami i okrasą to jedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa. Dzisiaj do niej wracam, ale w nieco innej wersji. Botwinka to pyszna zupa z młodych buraczków ćwikłowych. Smak zupy wzbogaca fenkuł, którego anyżowy aromat świetnie komponuje się z burakami.


Bo obojętnie jak przyrządzicie danie z botwinką, to będzie wyraziste ale również delikatne w smaku. U nas klasyczna zupa, bez jakiś udziwnionych dodatków czy choćby dodatku śmietany. Bez ziemniaków, za to z dużą ilością warzyw.


W mojej zupie używam również wszystkich elementów botwinki – bulw, łodyżek jak i liści. Polecam fanstastyczną zupę, wygodną z domowych zapasów, które robimy właśnie teraz latem, kiedy warzywa są najsmaczniejsze. Przepis na buraki w słoikach: htt. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Zupa z młodych buraczków, botwinka.


Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Z podanego przepisu wychodzi około litrów barszczu. Z dodatku octu nie radziłabym rezygnować, gdyż zapewnia zupie piękny kolor. Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed podaniem, nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może strarcić kolor.


Zupa buraczkowa to smak zapamiętany z dzieciństwa, gdyż zupa ta królowała przez wiele lat na stołówkach w polskich przedszkolach, a także była serwowana wielu dzieciom przez mamy i babcie. W zależności od przepisu może być podawana jedynie z samymi buraczkami jak i łącznie z innymi warzywami np.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty