Doprawiam mlekiem kokosowym i przyprawami w razie konieczności. Pyszna zupa z czerwonej soczewicy ze świeżymi pomidorami, doprawiona przyprawą curry i czosnkiem. Zupa z soczewicy ze świeżymi pomidorami.
Równie dobrze soczewica smakuje też w parze z grochem lub kiszoną kapustą, a aromat prawdziwej jesieni możesz poznać, gdy na twojej kuchence zabulgocze zupa z dyni i soczewicy. Jeśli zaś lubisz wycieczki do innych krajów, możesz spróbować włoskiej zupy z soczewicy na białym winie lub zupy soczewicowej na mleku kokosowym. Idealnie wpisuje się w jesienne i zimowe menu.
Mimo długiej listy składników zupa jest bardzo prosta do przygotowania. Podstawą dania jest oczywiście soczewica. Sprawdź nasz przepis na zupę bogatą w składniki odżywcze - pokochasz ten smak!
Czerwona soczewica to jedna z najbardziej wartościowych w składniki odżywcze roślin strączkowych. Musi zagościć na Twoim stole. Na nieuchronnie zbliżające się chłodniejsze dni rozgrzewająca zupa soczewicowa. Ugotowana na żeberkach wieprzowych, z dużą ilością warzyw korzeniowych, z dodatkiem ziemniaków i przecieru pomidorowego.
Doprawiona majerankiem, kolendrą, kminkiem i oregano.
Wskazany jest również tymianek, świeży lub suszony. Po zmiksowaniu wszystkich składników, dopraw zupę sokiem z cytryny, dla pikanterii możesz dodać odrobinę pieprzu kajeńskiego. Jeśli zupa będzie dla Ciebie zbyt kwaśna, dolej niewielką ilość soku jabłkowego. Serwuj z pokruszonym serem feta oraz chrupiącą grzanką.
Zupa będzie gotowa w sam raz na późny obiad albo wczesną kolację. Dopiero zaczynam moją przygodę z gotowaniem i obecnie poszerzam horyzonty poza schabowe i pierś z kurczaka #128578; Wpadłam na owy przepis, bo zalegała mi w szafce właśnie soczewica a nie bardzo miałam na nią pomysł. Zupa krem z czerwonej soczewicy 1. Cebulę i czosnek pokroić drobno i podsmażyć na maśle. Warzywa obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli.
Chwilę smażyć, a następnie zalać wrzącym bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz opłukaną na sicie soczewicę. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Aromatyczna zupa z soczewicą. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.
Zrobiłam zupkę dla córeczki bez przecieru a dla Nas z przecierem #128578; Obie wersje były smaczne, ale jednak z przecierem zupa jest lepsza #128578; I w końcu, dzięki Pani blogu, trafiłam na dobry przepis na zupę z soczewicą #128578; W następnej kolejności będzie zupa prowansalska #128578; Pozdrawiam. ZUPA KREM Z SOCZEWICY W taki dzień zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym pasuje jak ulał. Zimniej się zrobiło, aż chce się zjeść coś ciepłego.
Soczewica świetnie sprawdza się jako składnik zup.
Jeśli chcemy uzyskać sycące danie jednogarnkowe, wystarczy że do aromatycznego gulaszu, czy bogracza dodamy kilka łyżeczk soczewicy. Przepis na pyszną zupę z soczewicy, będziesz oczarowana, jak z kilku składników i przypraw można wyczarować aromatyczną, pełną smaków zupę. Libańska zupa z soczewicy pachnie kuminem, u nas wciąż mniej popularną przyprawą, ale warto jej poszukać. Ja przeżywam szał na kuchnię arabską, w szczególności libańską.
Powodem mojego uwielbienia są zarówno jej wartości odżywcze, uniwersalność zastosowania, ale również fakt, że znakomicie sprawdza się u osób, które dopiero zaczynają kulinarną przygodę ze strączkami. Skoro soczewica może wylądować w sosie i. Do zupy z soczewicą dodajemy też paseczki wysmażonego na chrupko boczku oraz odrobinę szczypiorku. Zupę można zagęścić łyżeczką mąki lub ugotować z. Gotuj, aż soczewica zmięknie, co trwa zwykle około minut. Do prawie miękkiej soczewicy dodaj posiekane pomidory z puszki i pozostałe przyprawy (oregano, pieprz, sól).
Dodać pomidory i smażyć jeszcze przez 8-minut. Przełożyć do garnka z soczewicą, przykryć i gotować 5-minut (aż soczewica zmięknie). Zmiksować, doprawić kuminem, solą i pieprzem. Dekorować posiekaną natką pietruszki.
Dodatkowo zielona soczewica, dzięki której zupa jest bardzo pożywna. Jako bazę wykorzystałam Zupę brokułową Jak u Mamy Winiary, aromatyczną, pysznie przyprawioną i zieloną od warzyw i ziół wykorzystanych do jej przygotowania. A żeby było jeszcze pyszniej, do dekoracji zupy na talerzach zamiast tradycyjnej zieleniny wykorzystałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.