środa, 22 stycznia 2020

Zupa żurek z jajkiem

Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki.


Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych.

Zupy Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy w cieście francuskim. Możemy mile zaskoczyć gości podając im żurek w nietypowej formie - zupa-krem i szaszłyk z kiełbasy otulonej ciastem francuskim. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku.


Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Przygotowanie dania żurek z jajkiem i białą kiełbasą dni przed przygotować zakwas: w kamionkowym naczyniu zalać wrzątkiem szklanki mąki, ostudzić, dodać litr przegotowanej wody, skórkę chleba, roztarty czosnek, przykryć gazą, odstawić na dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie można przyrządzić zupę.


Gotuję go dosyć często i dlatego staram się tą zupę nieco urozmaicić. Czasem podaję go w chrupiącej miseczce chlebowej, czasem tradycyjnie z boczkiem i białą kiełbasą.

Danie zaserwuj z jajkiem ugotowanym na twardo lub z kromką wiejskiego chleba na zakwasie. Do dekoracji użyj posiekanej natki pietruszki. Wypróbuj podany przepis na smaczny klasyczny żurek z jajkiem. Koniecznie podziel się z nami swoją. Poza tym, to bardzo zdrowa potrawa, ponieważ zawiera dużo witaminy C. Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam.


Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Przepis na najlepszy domowy żurek z białą kiełbasą i jajkiem, na dobrym zakwasie z dodatkiem chrzanu. Zazwyczaj zakwaszam octem (jak w przepisie niżej), czasem kupuję torebki z mieszanką naturalnych składników (są takie!bez ulepszaczy, itd.).


Dodać obraną włoszczyznę pokrojoną na większe kawałki, oraz ziemniaki, wlać żurek z butelki oraz żurek w proszku rozmieszany osobno w zimnej wodzie. Na patelni zeszklić posiekany czosnek, oraz cebulę, dodać do reszty. Zupę nalaną do talerzy można ozdobić liśćmi świeżego majeranku. Od wielu lat gości na polskich stołach i ciężko sobie wyobrazić święta bez jego udziału. Aby przygotować świąteczną zupę, należy skorzystać z najlepszych składników, które doskonale podkreślą smak domowego żurku.


Usunąć przyprawy i wlać żur z butelki lub przygotowany żurek z torebki (zawartość torebki wymieszać w pół szklanki zimnej wody!), przyprawić solą oraz pieprzem i gotować jeszcze ok. Międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Nasza Specjalność WINIARY.

Chrzanowy żurek gotujemy na wywarze z białej kiełbasy, którą potem kroimy na plasterki i podajemy do zupy razem z ćwiartkami jajek. Całość ozdabiamy kleksem śmietany chrzanowej i. Ja lubię żurek z warzywami drobno pokrojonymi, pływającymi w zupie. Jeśli ktoś woli żurek czysty, należy warzywa pokroić w duże kawałki i wyłowić przed podaniem.


Na wolnym ogniu gotuj zupę przez około minut. Dodaj chrzan, zakwas na żurek, wymieszaj i doprowadź zupę do wrzenia. Wbij surowe jajko i intensywnie mieszaj, tak by porządnie rozdrobnić jajko w zupie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.


Gotuj na wolnym ogniu przez 10minut. Intensywny smak żurku jest bardzo charakterystyczny. Z pomocą może przyjść Żurek razowy Jak u Mamy Winiary, który jest bazą mojej zupy. W swoim składzie ma: razową mąkę żytnią, cebulę, czosnek i majeranek.


Jak wiecie tradycyjny żurek podawany jest z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem ugotowanym na twardo. Do zupy dolej zakwas na żurek, ponownie zagotuj. Ponownie zagotuj, podawaj na gorąco, z jajkiem włożonym bezpośrednio do talerza i ze świeżym pieczywem.


Ważne: Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Przepisy z kategorii zupa z kiełbasą i jajkiem. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Zupa szczawiowa krem z jajkiem i. Rozgnieść ząbek czosnku, drobno pokroić i również dodać do gotującej się zupy.


Dodać śmietankę, posolić, popieprzyć i gotować na małym ogniu kilka minut, aż żurek zgęstnieje. Pokroić upieczoną kiełbasę i wrzucić do zupy. Na koniec dodać łyżkę margaryny. Ugotować jajka na twardo.


A ja będę jadła żurek z kiełbasą, ale drobiową i podsmażoną na teflonie, więc wytopi się trochę tłuszczu, a będzie dodatkowo chrupiąca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty