Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Wypróbuj więc przepis na szybki żurek. Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej.
UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ Kolejna klasyczna propozycja na święta, żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i boczkiem. Włoszczyznę oczyścić włożyć do garnka zalać l wody dodać białą kiełbasę surową,liść laurowy,ziele angielskie i gotować min. Dodać zakwas na żurek , ząbki czosnku,majeranek,pieprz i sól do smaku.
Jajka ugotować na twardo i pokroić na połówki. Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim. Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Jak ugotować żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis Wielkanocna zupa powinna zachwycać smakiem i aromatem, co nie oznacza, że musi być trudna w przygotowaniu. Czasem problemem jest rodzaj mięsnej wkładki.
Innymi popularnymi dodatkami są jajka i. Zaleca się, aby biała kiełbasa do żurku była dodawana w postaci surowej. Do wrzącego bulionu warzywnego lub wody wrzucić białą kiełbasę w całości, a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach.
Kiełbasę po podgotowaniu ponakłuwać widelcem, żeby puściła sok. Przepis na Żurek z białą kiełbasą. Szynkę kroję w kostkę i dodaję d zupy wraz z zakwasem.
Gotuję tak długo, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania wsypuję majeranek i doprawiam solą i pieprzem. Wyjętą z wywaru białą kiełbasę kroję w plasterki, jajka ugotowane na twardo kroję na ćwiartki. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Do gorącego żurku dodaję plasterki kiełbasy i cząstki jajek.
Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Chleb do serwowania żurku można często kupić lub zamówić w lokalnych, niedużych piekarniach. Super to wygląda i fajnie smakuje, bo żurek i chleb to dobre połączenie. Katarzyna Korzeniewska - Domowa kiełbasa. Paszczaka zawsze wychodzi!
Polecane przepisy: biała kiełbasa parzona żurek Zobacz więcej. Na Wielkanoc żurek lub barszcz biały to podstawa. Zupy Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami. U mnie w domu na świątecznym obiedzie. Po około minutach wlewamy żurek z butelki, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
Na koniec wciskamy ząbki czosnku.
Składniki: biała kiełbasa 3ml żurku z Kochanowa (lub innego żurku w butelce) włoszczyzna liść laurowy (Prymat) mała cebula ziarna ziela angielskiego (użyłam Marsyl) sól i pieprz do smaku śmietan Zobacz więcej. Aldi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Psoty Psotki. Najlepszy będzie przygotowany na domowym zakwasie, jest pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu a moje dzieci za nim.
WIELKANOCNY ŻUREK Z JAJKIEM,BIAŁĄ KIEŁBASĄ I CHRZANEM - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Domowa biała kiełbasa, tylko na święta? Domowa biała kiełbasa większości z nas od razu kojarzy się z Wielkanocnym śniadaniem.
Podować z jajkiem ugotowanym na twardo i. Dobry żurek powinien być odpowiednio kwaśny, gęsty, pachnący majerankiem. Do jego przygotowania użyj białej kiełbasy. Przeważnie podaje się ją zapiekaną z cebulą i piwem, w sosie polskim lub tylko parzoną z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i pieczywa. Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu.
Sprawdzi się także wędzony boczek albo żeberka, ale biała kiełbasa nada mi wyjątkowego charakteru. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Kurczak w czerwonym sosie curry z plackami naan. Biała kiełbasa i przepis na nią sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc!
Mój ulubiony przepis - biała kiełbasa po wiejsku. Owinięta w boczek, pieczona z dodatkiem jajek na sporej ilości kapusty. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np.
Lekko gęsty, przyjemnie kwaskowy, o bogatym smaku wędzonki i majeranku. Opis przepisu: Autor: WINIARY Pyszny, pachnący żurek na zakwasie z białą kiełbasą możemy przygotować w niecały kwadrans, jeżeli do przyrządzenia aromatycznego i intensywnego w smaku wywaru użyjemy Bulionu warzywnego WINIARY oraz Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia, z cebulą, czosnkiem oraz listkiem laurowym i zielem angielskim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.