czwartek, 26 marca 2020

Zupa barszcz biały przepis

Popularny barszcz biały na wieprzowych żeberkach w naszym kraju kojarzy się bardzo pozytywnie. Gorący talerz takiej zupy kusi cudownym aromatem majeranku, czosnku i dobrego, mocnego zakwasu. To ulubiona zupa Polaków i każdy ma własny sposób jej przyrządzania. Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą ląduje tradycyjnie na moim świątecznym stole.


Bez tej niezwykle aromatycznej zupy z dużą ilością majeranku nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Dziś proponuję przepis na barszcz na zakwasie z chrzanem i kiełbasą.

Moja mama gotuje wspaniały barszcz biały. Na aromatycznej białej kiełbasie, zakwasie, z dużą ilością śmietany, czosnku i majeranku. To wspaniała zupa, rozgrzewa, syci, a za sprawą wkładki kiełbasianej taka zupa to dwa dania w jednym.


Najczęściej przygotowujemy na święta ,ale smakuje o każdej porze roku. Przepis na biały barszcz na Wielkanoc. Tradycyjna polska zupa na Wielkanoc. BARSZCZ BIAŁY – tradycyjny, polski przepis na Wielkanoc. OBIAD WIELKANOCNY PRZEPISY – oczywiście śniadanie wielkanocne jest najważniejsze, ale na pewno zastanawiacie się co podać na Wielkanocny obiad.


Zebrałam najlepsze przepisy, które są moją propozycją na wielkanocny obiad.

Aromatyczny barszcz biały z ziemniakami, jajkiem, białą kiełbasą. W nim znajdziecie mąkę z polskich pól, a także aromatyczne przyprawy, majeranek, czosnek i cebulkę. Ugotowany na wywarze wołowym, z dodatkiem wędzonej i białej kiełbasy, zabielony śmietanką kremówką, bez zakwasu.


Biały barszcz to danie charakterystyczne dla środkowej i wschodniej części Europy. Jedni uważają, że biały barszcz i żurek to to samo, inni – że są to odrębne dania. Prawda jest taka, że obie zupy są na wskroś polskie i nie może ich zabraknąć chociażby w wielkanocnym menu. Ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałki białej kiełbasy sprawiają, ze zupa jest bardzo treściwa.


Czy święta nie są doskonałą okazją, aby zaserwować naszym bliskim potrawę, która sprawi, że poczują się wyjątkowo? Idealny będzie barszcz biały. Nasz świąteczny barszcz biały to doskonały pomysł na smaczne danie na co dzień i od. Zupę zagotowałam, przetarłam w dłoniach garść majeranku, wcisnęłam ząbek czosnku i dodałam śmietanę, najpierw ją zahartowałam chochlą zupy.


Posoliłam zupę- trzeba pamiętać , ze wraz z dodaniem soli kwaskowość będzie bardziej wyczuwalna. Jeśli wolicie barszcz bardziej kwaskowy można wcisnąć sok z cytryny. Jest on dość prosty w wykonaniu.


Mimo, że zajmuje trochę czasu, to warto go wypróbować. Boczek pokrój w kostkę przysmaż w garnku o grubym dnie, dodaj umyte i pokrojone warzywa, grzyby i kiełbaski. Zalej wodą, gotuj pod przykryciem minut.


Po tym czasie odcedź wywar, warzywa nie będą Ci już potrzebne, kiełbasę odłóż. Do wywaru dodaj zakwas, zagotuj, dopraw majerankiem, solą, pieprzem.

Odlej chochlę zupy do kubka, dodaj śmietanę, wymieszaj. Oto barszcz biały wielkanocny dla opornych. Warto wiedzieć, jak wydobyć ze składników najlepsze walory smakowe.


Podajemy przepis na pyszny biały barszcz. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga extradania. Ponieważ nie szykujesz wcześniej zakwasu jest to jedna z najszybszych wersji tej zupy. Jeśli lubisz zupy, to koniecznie zobacz też inne moje przepisy na pyszne zupy. Tym właśnie barszcz biały różni się od podobnego w składzie, ale przygotowywanego na zakwasie z mąki żytniej żurku.


Staropolski barszcz biały był kwaszony kwasem z ogórków kiszonych lub kapusty. Do tej pory przyrządza się go w ten sposób na Śląsku - zupę przygotowuje się z kiszonej kapusty, gotowanej w wodzie po wędzonce. Pod koniec śląski barszcz biały zabiela się śmietaną, a do tego doprawia tartym chrzanem, dodaje pokrojoną białą kiełbasę oraz jajka ugotowane na twardo. Barszcz ukraiński przygotowuje się z czerwonych buraków, z dodatkiem ziemniaków i świeżej kapusty. Sposobów przygotowania barszczu ukraińskiego jest bardzo wiele.


Co dom to obyczaj i barszcz można przygotować z różnymi dodatkami. Kolejnym niezbędnym składnikiem jest też czosnek. W Polsce przepis został nieco zmodyfikowany - do barszczu ukraińskiego zwyczajowo dodaje się także fasolę lub grzyby, pomimo że nie należy to do tradycji Ukrainy. Prosta zupa ale jaka pyszna.


Ugotowany na wędzonych żeberkach barszcz biały z przepisu Magdy Gessler będzie koronnym daniem w świątecznym menu. Sprawdź, jak ugotować wielkanocny barszcz biały według receptury szefowej Kuchennych Rewolucji. Zwróć uwagę, że w polskiej sztuce kulinarnej istnieje również barszcz biały (na zakwasie mąki pszennej) i to bardziej do niego pasuje słodka śmietanka.


W kulinarnii Zagłębia istnieje zupa Zalewajka – i to właśnie do niej idealnie pasuje słodka śmietanka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty