Przygotować na parę dni przed gotowaniem żurku. Wodę zagotować i ostudzić. Mąkę przesypać do słoika. Czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę do czosnku,dodać do mąki. Całość zalać zimną,przegotowaną wodą i dobrze wymieszać (żeby nie było grudek z mąki)Słoik przykryć ściereczką i pozostawić w.
Twoim koszyku Opis produktu. Składniki i wartości odżywcze. YTNIA, świeży czosnek, sól. Bo na śląsku co sobota waży się żur.
Prawdziwy żur śląski to niebo w gębie… Potrawa, która od wielu dziesiątek lat jest podstawą kuchni śląskiej. Zamiast kupować zakwas na żur w sklepie – przygotuj go sama! Oto sprawdzony przepis, według którego robiły go nasze babcie.
Czy to żur czy to barszcz biały , zasada jest ta sama, gotujemy na wytrąconych w wyniku kiszenia kwasie mlekowym,czyli bakteriach zdrowych i jakże pożytecznych dla naszego organizmu! I to , o czym pisał Jerzy, wszystko zależy od regionu…Życząc smacznego, idę nastawić zakwas na żur! Aby zrobić zakwas do żuru i żurku potrzebujesz mąki żytniej, najlepiej typ. Bardzo ważny jest też czosnek, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza proces fermentacji zakwasu. O ile przepisów i receptur na taka zupę jest wiele, o tyle zakwas być musi.
A z jakiej mąki powstanie to już inna sprawa. Zapraszam na przegląd zakwasów na żurek. Różnica między żurem a barszczem. Tradycyjnie zakwas żuru robi się na mące żytniej, z kolei zakwas barszczu na mące pszenicznej.
Smakosze żurku pewnie powiedzą, że jest on nieco ostrzejszy, cięższy i bardziej kwaśny od barszczu. Smak zupy różni się też w zależności od rodzaju wywaru na którym jest gotowana. Już ponad tydzień temu nastawiłem zakwas na żurek. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga AnjaxGotuje.
Newsletter smaków życia. Zakwas na śląski żur 198.
Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera. Jeśli się zastanawiasz czy warto samodzielnie w domu zrobić zakwas na żurek, podpowiadam po stokroć, że warto. Domowy zakwas na żur śląski. Osobiście, zawsze , zakwas kupowałam i nie zawsze, byłam zadowolona.
Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie. Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru. Wlać zakwas i ponownie zagotować.
Pozostawić jeszcze przez minut na małym ogniu. Dodane przez justynagl w: Tylko o kuchni. Z jakiej maki robi sie zakwas( grubosc i rodzaj) na żur?
Obowiązkowo z dużą mięsną wkładką żur śląski podawany jest na co dzień i od święta. To mieszanka mąki żytniej lub pszennej oraz wody odstawiona na kilka dni do fermentacji. Można kupić gotowy (w okresie przedświątecznym jest dostępny w każdym sklepie) w butelkach szklanych lub plastikowych. Tego lekko kwaskowatego, czosnkowego smaku nie da się z niczym pomylić.
Jak to w tradycyjnym śląskim domu, u babci w kuchni stoi zakwas, żeby było z czego zrobić żur. Podobno ten prawdziwy musi być z dobrej mąki, czosnku i wody. I tylko taki sprawdzony, smaczny zakwas, zamienia zwykłą zupę w, najlepszy na świecie, żur mojej babci. Przygotuj zakwas: Do kamionkowego lub szklanego naczynia wsyp mąkę, posiekany czosnek i skórkę chleba. Dolej przegotowanej, ostudzonej wody i wymieszaj, aby powstało rzadkie ciasto.
W moim przypadku zakwas wydał mi się zbyt rzadki, więc po. Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować. Później zakwas robi się już sam. Należy zamieszać go tylko raz dziennie. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Przepisy z kategorii zakwas żur.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.