czwartek, 12 marca 2020

Żurek na boczku przepis

UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I WĘDZONYM BOCZKIEM. Wszystko zalewam szklankami wody i gotuję na małym ogniu około minut. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Po lekkim przestudzeniu boczku pokroić go w kostkę i wrzucić z powrotem do wywaru. Gotować wywar do miękkości warzyw, a następnie wrzucić pokrojoną białą kiełbasę, majeranek oraz łyżeczkę cukru.

Ugotowany boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plastry. Cebulę i boczek podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem,a pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawartość patelni i pokrojoną kiełbasę wrzucamy do wywaru. Dodajemy chrzan, śmietanę, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem. Podczas tegorocznych Świąt Wielkanocnych, pierwszy raz gotowałam świąteczny żur dla całej familii.


Przepisy z kategorii żurek z boczkiem. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.

Białą kiełbasę i boczek przekładamy do większego garnka i zalewamy litra wody. Nastawiamy na gaz i gotujemy na małym ogniu. Po około pół godziny odstawiamy na chwilę garnek z gazu i wyjmujemy kiełbasę i boczek. Ziemniaki kroimy w małą i równą kosteczkę i wrzucamy je do wody w której gotowała.


Czasem problemem jest rodzaj mięsnej wkładki. Zaleca się, aby biała kiełbasa do żurku była dodawana w postaci surowej. Innymi popularnymi dodatkami są jajka i opcjonalnie ziemniaki, boczek i grzyby. Warto poznać prosty przepis na żurek z białą kiełbasą. Składniki (na 6–porcji): szklanki zakwasu na żurek, surowa biała.


Tradycyjnie jadano go w okresie poprzedzającym Wielkanoc (żur postny), ale również serwowano na świąteczne śniadanie lub obia tyle że wtedy był znacznie „treściwszy”. Kolejna klasyczna propozycja na święta, żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i boczkiem. Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej.


To chyba najpopularniejszy żurek, przynajmniej za czasów mojego dzieciństwa. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić każde jajko na cztery części. Wywar z parzenia szynki przecedzić i przelać do garnka.

Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Gdy kiełbasa będzie już ugotowana wyciągamy ją i boczek i odkładamy do wystygnięcia.


Do garnka wlewamy wodę, w której gotujemy wywar z kiełbasy i boczku. Na gazie opalamy połowę cebuli i wrzucamy do wywaru, wlewamy też zakwas. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żurek na boczku.


Wywar przygotowany na wędzonym boczku nadaje zupie wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Opis przygotowania: Do wody dodaj kiełbasy, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj około minut. Home żurek Żur na boczku - przepis tradycyjny. Boczek i cebulę pokrój w kostkę.


Aby cieszyć się tradycyjnym smakiem żuru na boczku należy sporządzić zakwas, zgromadzić potrzebne składniki, ugotować żur i podać z kawałkami białej kiełbasy i ugotowanego na twardo jajka. Prosty w przygotowaniu żurek na wędzonce i zakwasie. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej przez całą noc).


Wyłowić, odcisnąć i posiekać. Dorzucić posiekaną w piórka cebulę. Po chwili dodać pokrojony czosnek. Zalać wodą, wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Jeśli żurek to koniecznie taki jak ten – Żurek na żeberkach z ziemniakami, białą kiełbasą i boczkiem.


Nie jest to danie dietetyczne, o nie, ale jakie pyszne! W końcu Święta Wielkanocne są raz w roku. Choć muszę przyznać, że żurek bardzo lubię i przygotowuję go nie tylko raz w roku. Wersji na żurek jest mnóstwo.


Jedną z potraw, które w tradycji Świąt Wielkanocnych często goszczą na stołach w wielu polskich domach jest smaczny żurek wielkanocny. I tu świetnie sprawdzi się Żurek WINIARY! Zobaczcie przepis na tę potrawę.


Ugotuj wywar z białej kiełbasy i dodaj do niego żurek, a pysznym posiłkiem będziesz się cieszyć w mniej niż pół godziny. Możesz również zaserwować swoim bliskim tradycyjny żurek z ziemniakami i na przykład z dodatkiem boczku lub żeberek – postaw na dodatki, które najbardziej lubisz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty