Dodane przez POMPOLINA w: Tylko o kuchni. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa z liści buraków. Boćwina to inna nazwa buraka liściastego.
Zjadamy ją w całości, zarówno liście, jak i łodygi. Buraki liściowe o ogonkach koloru. Wszyscy w domu uwielbiamy buraki – począwszy od buraków na surowo z odrobiną octu balsamicznego, poprzez kiszone lub gotowane czy pieczone buraczki aż po wszelkiego rodzaju zupy z buraków.
Aby przywrócić piękny kolor zupie, najlepiej po dodaniu soku z cytryny, a przed zabieleniem zupy śmietaną – wrzucić odłożone wcześniej i obrane 1-buraczki i całość podgotować jeszcze 2-minuty. Buraczki, oddając kolor - przywrócą go zupie, a cytryna zapobiegnie ponownej utracie koloru. W polskiej kuchni nie tylko liście młodych buraków są wiosennym smakołykiem. Robi się z nich wspomnianą już zupę botwinkę, ale też chłodnik, do którego sporządzenia wystarczy dobry kefir, wywar z botwinki i posiekane: ogórek, rzodkiewka, koperek, szczypiorek.
Zupę buraczkową podajemy posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki. Aby przygotować naprawdę aromatyczną zupę krem z buraków o wspaniałym intensywnym kolorze należy buraki najpierw upiec w piekarniku. Nieduże buraki można upiec w 1stopniach w ciągu godziny. Ale to jedyne utrudnienie w przygotowaniu tej smacznej i zdrowej zupy.
Zupa z czerwonych buraczków Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę zimną, mostek obmywamy i odcinamy błonki i wszystko co nam nie pasuję, wkładamy do garnka z wodą.
Dodajemy warzywa ( seler, por,marchew, pietruszkę, ziemniaki pokrojone w kostkę ). Gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie mięsko. Lista przepisów na zupa z lisci buraczków z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Zupa krem z buraków Idealna na jesienne chłody, syta i niebywale. Nieodłącznie kojarząca się z wiosną i beztroskim dzieciństwem. Pamiętam, że jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę przepysznej, różowej zupy. Najlepszą botwinkę gotowała babcia Zosia.
W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były. Zagotowuje bigos sosy zupy a pamietam w dziecinstwie mama robila w sloikach mieso do obiadu zeby bylo kiedy na 2tyg biwak w dziką puszcze jechalismy;))) Poza tym wygodniej otworzyc sloik i wlac do garnka aby podgrzac niż rozmrażac bryle lodu. To pyszny, delikatny i chrupiący dodatek , który świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, kanapek i oczywiście zupy. Można też przygotować chipsy z małych buraczków. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać.
Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! To pesto ma jakąś niesamowitą moc, bo na konsumpcję skusił się nawet mój syn-niejadek i zjadł całą porcję. Kilka duzych lisci burakow 300g miesa mielonego pol szklanki ryzu cebula sol pieprz czosnek 1-zabki zielona pietruszka 5-dojrzalych pomidorow Dla smakoszy: szklanka jogurtu lekko osolonego z malym zabkiem czosnku nadaje sie wspaniale jako zimny sos, ktory wspaniale chlodzi cale danie.
Zapraszam Was na pyszny przepis na zupę krem z gotowanych buraczków. Z pewnością w najbliższym czasie pokażę Wam także alternatywę, w postaci zupy z buraczków pieczonych, która smakuje nieco inaczej.
Do zrobienia tej zupy możecie użyć także już ugotowanych buraczków, dostępnych w sprzedaży choćby w Lidlu. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. To jedna z moich ulubionych zup w postaci kremu. Czasami, gdy gotuję jakąś zupę warzywną, jeśli nie zdecyduję się na wcześniejszy dodatek makaronu, wtedy myślę o jej blendowaniu. Zupy na moim blogu nie pojawią się zbyt często, dlatego dzisiaj czas na jedną z moim ulubionych z sezonu letniego czyli zupę z młodych liści kalarepy i buraków.
Zupę z liści z kalarepy pamiętam jeszcze z lat dziecięcych gotowaną przez moją mamę i babcię, dlatego więc jak tylko na ogródku mojej wyrosły kalarepy i buraki. Zdrowa, smaczna, tania i szybka w przygotowaniu zupa, która smakuje zarówno w wersji na zimno jak i na ciepło. Podawać ją można niemal ze wszystkim, ze świeżym koperkiem, natką. Botwinka – pyszna zupa z młodych buraczków.
Czerwone buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przepis na zupa krem z czerwonych buraków. Warzywa przełożyć do dużego garnka. Po dodaniu do niej warzyw: marchewki, ziemniaków powstaje pyszna, wiosenna zupa. Różni się od buraka ćwikłowego tym, że ma duże, soczyste liście.
Krem z buraków pieczonych z pomarańczą i tymiankiem. Nowoczesny barszcz buraczkowy. Sałatka z pieczonych buraków i sera blue to smaczna i elegancka przekąska, pasująca na wiele okaz. Zupa botwinka to moja wiosenna specjalność. Barszcz ukraiński z pomidorami.
Rewelacyjnie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Mógłbym ją jeść prawie codziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.