Biała kiełbasa – klasyczny dodatek do żurku, zwłaszcza tego serwowanego w okresie wielkanocnym. Jest surowa, dlatego bardzo ważne jest jej odpowiednie przygotowanie przed podaniem, tak, by wydobyć z niej jak najlepszy smak. Innymi popularnymi dodatkami są jajka i opcjonalnie ziemniaki, boczek i grzyby.
Warto poznać prosty przepis na żurek z białą kiełbasą. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę, by nie straciła smaku, była miękka i soczysta oraz nie popękała podczas gotowania?
Jest to gotowana w piwie z wodą biała kiełbasa, następnie pokrojona w plastry, a później krótko duszona w gęstym sosie cebulowym z tartej cebuli. Poza świętami także występuje na stołach w całej Polsce, jednak najczęściej jako wkładka do białego barszczu, żuru czy żurku. Napiszę od razu, że biała kiełbasa powinna być biała przed kupieniem a szara po ugotowaniu.
Bardzo smaczna biała wielkanocna kiełbasa w innej wersji. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na surowa biała kiełbasa pieczona z cebulą. Kiełbasa biała do żurku.
Tą kiełbasę przeznaczam do żuru, który według mnie wymaga kiełbasy nieco tłustszej. Skład mięsny kiełbasy żurkowej.
Oczywiście ziemniaki jako klasyczny dodatek do barszczu białego lub żurku też znalazły u mnie swoje miejsce na pokazywanym talerzu! Zapraszam dzisiaj na przepis na żurek z białą kiełbasą i boczkiem w wersji klasycznej lub bezglutenowej, zależnie od użytego zakwasu i jakości więc i składu kiełbasy. Przed parzeniem należy delikatnie nakłuć kiełbasę widelcem lub czubkiem noża w kilku miejscach - to zapobiegnie pękaniu kiełbasy. Woda do parzenia powinna być osolona i przyprawiona, aby kiełbasa zyskała smakowo, w przeciwnym razie odda smak do wody.
Parzenie nie powinno trwać zbyt długo, tylko tyle żeby kiełbasa ugotowała się. Jak poznać, że kiełbasa jest już gotowa? Przed gotowaniem zwróć uwagę na otoczkę kiełbasy. Wykorzystane do jej produkcji jelito powinno być przezroczyste.
Podczas gotowania, w wyniku działania temperatury, zmienia ono swoją barwę. Skórka otaczająca kiełbasę, po zakończeniu gotowania, powinna być biała. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii kiełbasa biała do żurku.
Lista przepisów na biała kiełbasa surowa do żurku z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Zaloguj się lub zarejestruj. Sezon grillowy czas zacząć!
Oto moja wersja kiełbasy grillowej czystej surowej bez dodatków. Ponieważ poddaje się ją grillowaniu w temperaturze wyższej niż 1st.
C przygotowuje się ją na soli niejodowanej (NIE peklosoli), gdyż w przypadku takiej temperatury azotany (z peklosoli) przekształcają się w węglowodory aromatyczne, czyli substancje szkodliwe wręcz rakotwórcze. Dania główne Roladki z biala kielbasa. Ale nie tylko - białą kiełbasę chętnie jadamy też przy innych okazjach. Można ją przygotowywać na różne sposoby - jednym z nich jest pieczenie. Sprawdź, co zrobić, by pieczona biała kiełbasa smakowała doskonale.
BIAŁA DOMOWA KIEŁBASA – NAJLEPSZY PRZEPIS – przepyszna, prawdziwa, domowa kiełbasa. Jak gotować białą kiełbasę? To pytanie ostatnio często się pojawia, gdyż Wielkanoc tuż tuż. Tradycyjnie podaje się ją na śniadanie wielkanocne.
Przygotowuje się ją na kilka sposobów: smażoną, pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub barszczu białego, a także najprościej jako gotowaną (a właściwie parzoną) w wodzie. Dlatego w moim żurku go brakuje, gdyż ogólna ich ilość zjedzona w tym czasie i tak przekroczyła granicę żywieniowego zdrowego rozsądku. No, ale już taki urok naszych polskich świąt! Białą kiełbasę przygotowaną według naszej instrukcji - biała kiełbasa domowa jak zrobić - możecie gotować np.
Cebulę podpiec na patelni bez tłuszczu. Dodatkiem do żurku przeważnie jest boczek i kiełbasa, najczęściej biała. Ty razem są to klopsiki przygotowane z domowej białej kiełbasy ale jeśli kupujecie białą kiełbasę to może też taka być, ale pamiętajcie, że musi to być surowa biała kiełbasa. Serek idealny do sernika Vitello kg - zł.
Zazwyczaj serwowana jest na tradycyjne śniadanie wielkanocne z dodatkiem pieczywa. Posiada ona specyficzny kolor i smak, który wydobywa się przy pomocy odpowiedniej obróbki termicznej. Lista składników wymaga krótkiego wstępu. Do przygotowania dobrego żurku potrzebne są dobrej jakości produkty. Tu nie ma kompromisów – ja zwykle używam domowego rosołu lub własnej roboty bulionu (nawet wołowego) z zamrożonych zapasów.
Obok żurku czy mazurka, na wielkanocnym stole musi się znaleźć biała kiełbasa. Do jedzenia nadaje się dopiero po obróbce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.