piątek, 10 kwietnia 2020

Żurek śląski na zakwasie

Przepis na żurek w klasycznym, tradycyjnym wydaniu z białą kiełbasą i jajkiem. Dla mnie najpyszniejszy jest śląski chudy żur, taki postny, piątkowy – taki, jak u babci Żur na wodzie, z ugotowanymi. Odpowiednio kwaśny, doprawiony czosnkiem i majerankiem. W naszej rodzinie pojawia się bardzo często, zwykle jako sobotni obiad albo na Wielkanocnym śniadaniu, Najlepszy jest żurek na domowym zakwasie, dlatego często przygotowuję zakwas na zapas i trzymam go w lodówce. OK, dziękuję za szybką odpowiedź!


Za kilka dni robię żurek i już się nie mogę doczekać.

Jak ktoś od lat robi chleby na zakwasie, to taki prawdziwy żurek też w końcu powinien, prawda? Składniki: mąką żytnia, czosnek - - ząbków czosnku, skórka razowego chleba (najlepiej takiego na zakwasie), bulion warzywny lub jarzynka na bulion, boczek wędzony lub wędzone żeberka - ok. W zależności od regionu Polski receptura na żurek może się różnić. Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie. Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru.


Wlać zakwas i ponownie zagotować. Czosnek drobno posiekać wrzucić do zupy,doprawić do smaku solą,pieprzem,majerankiem. Pozostawić jeszcze przez minut na małym ogniu.

Od tej pory żurek gotuję częściej, bo przecież zawsze w lodówce czeka na mnie serdeczny przyjaciel w postaci zakwasu żytniego #128578; A tym, którzy swoją przygodę z zakwasem dopiero zaczynają, polecam lekturę poradników:? Menu na tradycyjną Wielkanoc - co podać na wielkanocne śniadanie? Zakwas żytni krok po kroku ? Ci z Was, którzy pieką chleby na zakwasie, ucieszą się z tego przepisu.


Jak zrobić żurek na naturalnym. Możliwe, że dla wielu będzie to zupełnie nowe wykorzystanie tego sympatycznego mieszkańca lodówki. W tej wersji żurek jest lekko kwaskowaty, więc podbije serca tych, co nie lubią żurków-kwasieluchów.


Ugotowałam go na wywarze z białej kiełbasy. Wigilijny żurek, popularny między innymi w Małopolsce powstaje na bazie wywaru grzybowego, który nadaje mu intensywny grzybowy aromat oraz ciemną barwę. Wróćmy jednak do podstaw, a więc do zakwasu. Metoda przygotowania jest banalnie prosta, polecamy więc spróbować zrobić własny.


Piszcie w komentarzach, jak smakuje Wam. Prawdziwy, intensywny w smaku, wyjątkowy! Przygotuj tradycyjny żurek na bazie zakwasu. Aby zrobić zakwas do żuru i żurku potrzebujesz mąki żytniej, najlepiej typ. Bardzo ważny jest też czosnek, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza proces fermentacji zakwasu.


Mam zaległości z zakwasem na żurek. Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur.

Na naturalnym zakwasie, wędzonych żeberkach lub wędzonej kiełbasie. Podany z puree ziemniaczanym i smażona cebulką i jajkiem smakuje wybornie. Obowiązkowo podany na wielkanocny stół. Kto jeszcze nie gotował, powinien spróbować. Jedni robią żurek na wędzonce, inni - tylko na zakwasie.


Jedno jest pewne: najlepszy żurek wielkanocny to taki, który pojawi się na świątecznym stole, przy którym usiądziemy z bliskimi. Regionalny przysmak na obiad - żur śląski. Czas przygotowania: min. Przepisy na Wielkanoc - pyszny żurek wielkanocny. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu.


A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Tradycyjne ślaskie ciasto dla. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty