Dla mnie najpyszniejszy jest śląski chudy żur, taki postny, piątkowy – taki,. Odpowiednio kwaśny, doprawiony czosnkiem i majerankiem. W naszej rodzinie pojawia się bardzo często, zwykle jako sobotni obiad albo na Wielkanocnym śniadaniu, Najlepszy jest żurek na domowym zakwasie, dlatego często przygotowuję zakwas na zapas i trzymam go w lodówce.
Tylko, że to nie jest przepis na tradycyjny żurek Śląski i wcalę się nie zdziwię jak przepis dodawał ktoś, kto ze Śląskiem nie ma nic wspólnego. Po pierwsze do żurku śląskiego dodaję się białą kiełbasę i nie podsmaża tylko wrzuca w całości jeszcze za nim dodaje się zakwasu. Tradycyjny śląski żur - tym razem wersja świąteczna - na bogato.
Zupy Domowy żurek na prawdziwym zakwasie. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru. Wlać zakwas i ponownie zagotować.
Czosnek drobno posiekać wrzucić do zupy,doprawić do smaku solą,pieprzem,majerankiem. Pozostawić jeszcze przez minut na małym ogniu. Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem.
OK, dziękuję za szybką odpowiedź! Słyszałam różne wersje, dlatego to pytanie #128578; Zakwas nastawiony.
Za kilka dni robię żurek i już się nie mogę doczekać. Jak ktoś od lat robi chleby na zakwasie, to taki prawdziwy żurek też w końcu powinien, prawda? Zakwas podstawowy na żur oraz żurek szykuję się tak samo.
Aby zrobić zakwas do żuru i żurku potrzebujesz mąki żytniej, najlepiej typ. Bardzo ważny jest też czosnek, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza proces fermentacji zakwasu. Domowy zakwas na żurek ETAP 1: Mąkę wsyp do dużego słoika i lekko spulchnij łyżką, zalej go przegotowaną ciepłą wodą i bardzo dobrze wymieszaj.
Dodaj przyprawy oraz kromkę chleba na zakwasie. Słoik zakryj gazą aby docierało powietrze i zostaw w ciepłym miejscu na dni. Każdego dnia mieszaj zakwas łyżką aby zakwas nie. W zależności od regionu Polski receptura na żurek może się różnić. Tradycyjnie przyrządza się go na naturalnym zakwasie, który składa się z mąki żytniej bądź razowej, z dodatkiem aromatycznego czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego i kminku oraz kiełbasy wędzonej lub białej.
W zeszłym roku podawałam na blogu przepis na żytni zakwas na żurek. Robi się” go przez 3-dni. W sytuacjach, kiedy ma się mało czasu i nie ufa się zakwasom sklepowym, idealnie sprawdza się zakwas chlebowy.
Nawet mi się zrymowało, chociaż muszę jeszcze popracować nad rytmiką #128521;. Moja przygoda z zakwasem chlebowym trwa już kilka lat, ale człowiek uczy się całe życie. Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie.
Dopiero rok temu w okresie Wielkanocy olśniło mnie, że zupełnie bez sensu hodować od podstaw zakwas na świąteczny żurek, skoro równie dobrze można zupę ugotować chociażby na aktywnym zakwasie żytnim.
Zakwas żurku: Na kilka dni przed planowanym gotowaniem żuru należy przygotować zakwas-podstawowy składnik żurku. Drobno pokroić obrane dwa średniej wielkości ząbki czosnku, dodać do garnka (słoika). Tradycyjnie zakwas żuru robi się na mące żytniej, z kolei zakwas barszczu na mące pszenicznej.
Smakosze żurku pewnie powiedzą, że jest on nieco ostrzejszy, cięższy i bardziej kwaśny od barszczu. Smak zupy różni się też w zależności od rodzaju wywaru na którym jest gotowana. Może być on warzywny lub mięsny. Przygotuj zakwas: Do kamionkowego lub szklanego naczynia wsyp mąkę, posiekany czosnek i skórkę chleba. Dolej przegotowanej, ostudzonej wody i wymieszaj, aby powstało rzadkie ciasto.
Jest to znakomita zupa gotowana na białej kiełbasie z dodatkiem jajka na twardo oraz dużą ilością aromatycznego majeranku! Wielkanocy czy też po prostu z okazji rodzinnego święta, a nawet na zwyczajny obiad. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żur śląski na domowym zakwasie.
A u nas jest żurek na święta i tylko wówczas #128578; Robimy go na kupionym zakwasie ale do środka dajemy zawartość święconki, stąd taki żurek je się tylko raz w roku ! Dodajemy kromeczkę chlebka z koszyczka, jajeczka, kiełbaskę, ciutkę chrzanu, używamy nawet poświęconej soli i pieprzu w ziarnkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.