Jeśli w kuchni cenisz sobie przede wszystkim prostotę, koniecznie wypróbuj przepis na pomidorowo-ziemniaczaną zupę hiszpańską. Zawiera ona tylko kilka składników, jednak w zupełności wystarczają one, aby przygotować potrawę o intensywnym smaku. Zacznij od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w ćwiartki. Koncentrat zupy pomidorowej świetnie zastępuje świeże pomidory, którym zimą brakuje wyrazistego smaku i aromatu.
Hiszpańska zupa czosnkowa z grzankami. Kroki wykonania: do mielonego dodajemy jajko bulke tarta sol i pieprz, mieszamy do polaczenia skladnikow, z mielonego robimy male kuleczki.
Zabierze Cię tam hiszpańska zupa z kiełbasą chorizo, czerwoną fasolą i żeberkami. Krupnik na gęsich podrobach. Zupa z batatów z imbirem i chili. Mam do niej wielki sentyment, bo za pierwszym razem gotowałam ją w bardzo dobrym towarzystwie.
Forum - zupa hiszpańska gaspaczio (919) Odp. Dodane przez pikanteria w: Tylko o kuchni. Nadają one wyjątkowy, niepowtarzalny smak, który nie jest do osiągnięcia przy użyciu lokalnych dodatków. Ajoblanco znane też jako gazpacho blanco to rewelacyjny chłodnik na letnie upały.
Kilka łatwo dostępnych składników pozwoli wyczarować wyjątkowo orzeźwiającą, lekką a zarazem pożywną zupę.
Nie brakuje jej przy tym nieco pikantnego charakteru odzwierciedlającego. Oto przepis podkradziony mamie Pawła, wprost z pięknego Madrytu. Autor Zdjęcia: Shutterstock.
Lepiej gotujcie ją zimą! Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy razem z pokrojonymi w kostkę kurczakiem i włoszczyzną. Zupę przyprawiamy i zaprawiamy śmietaną i mąką, chwilę gotujemy i zestawiamy z ognia. Gazpacho to najpopularniejsza zupa z kuchni hiszpańskiej. Podaje się na zimno, prosto z lodówki.
Sopa de ajo hiszpańska zupa czosnkowa jest ostra, ale nie z powodu sporej ilości czosnku, który traci swoją ostrość podczas smażenia, a dzięki sporej ilości chili. Do tej hiszpańskiej zupy pomidorowej wykorzystałam litr rosołu. A Wy lubicie zupę pomidorową? Ta hiszpańska wersja zupy pomidorowej bardzo nam smakowała, jest gęsta, pożywna, bardzo pikantna i do tego aromatyczna.
Podałam ją z ziemniakami, w pomidorówce to raczej rzadkie. Dlatego chętnie i często gotuję zupę czosnkową – w różnych wydaniach. Ta jest nieco inna od tradycyjnej ale bardzo bardzo smaczna. Deser Warzywa Mięso Śródziemnomorska dorsz Sałatka Ciasto kurczak szparagi papryka deser muszelki Asturias łosoś szpinak deser hiszpański Owoce morza małże piekarnik Przystawka jajka Krewetki Pasta Almeria Toledo.
To kremowa zupa, deser - jak sama nazwa wskazuje - pochodząca z hiszpańskiej Katalonii. W smaku i konsystencji przypominająca crème brûlée z Francji.
To słodkie danie nazywa się też crema de Sant Josep czyli krem Świętego Józefa. Ta zupa ma prawdziwą moc! Serowa zupa hiszpańska Rosół doprowadzamy prawie do wrzenia, wcześniej odlewamy szklankę rosołu i studzimy ją. W międzyczasie kroimy pieczarki na cienkie talarki lub półtalarki w zależności od wielkości. Cebule kroimy na piórka.
Podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy pieczarki, solimy, pieprzymy do smaku. Tradycyjna zupa ziemniaczana w nowej odsłonie. Za sprawą ostrej papryki i hiszpańskiej kiełbasy chorizo kartoflanka zyskała tym razem nieco ognistego charakteru. Na południu Europy hiszpańska zupa ziemniaczana często przyrządzana jest również z dodatkiem pomidorów. Przepisy fit (82) Kuchnia polska (77) Wegetariańskie (70) Wegańskie (54) Dla dzieci (36) Pomidory (27) Dynia (25) Szybki.
Są zupy, które wyjątkowo lubię! To typowa letnia, zimna zupa, która gasi pragnienie i syci w trakcie upałów. Jeśli lubimy ostre smaki – dodajmy kawałek świeżej chili – nada zupie wyjątkowego charakteru.
Podajmy różnymi dodatkami, np: warzywa użyte do zupy pokrojone w kosteczkę, ser feta, oliwki, jajko ugotowane na twardo, ser kozi, kostki lodu, grzanki czosnkowe czy posiekane świeże zioła. Jest wiele odmian gazpacho. Niegdyś ta zimna zupa określana była mianem „posiłku dla ubogich robotników”, gdyż przygotowywano ją jedynie z wody, oliwy i rozmoczonego chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.