UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I WĘDZONYM BOCZKIEM. Wszystko zalewam szklankami wody i gotuję na małym ogniu około minut. Po latach przyrządzania go, mieszania składnikami, dodawania nowych, wypracowałam przepis, którym pragnę się z Wami podzielić.
Wypróbujcie go nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych! Ugotowany boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plastry. Cebulę i boczek podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem,a pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawartość patelni i pokrojoną kiełbasę wrzucamy do wywaru.
Dodajemy chrzan, śmietanę, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem. Dodatek siekanego szczypiorku sprawia, że żurek z boczkiem wędzonym ziemniakami nabiera wiosennego charakteru. Przygotujemy go raz-dwa na bazie Żurku Nasza Specjalność WINIARY, z dodatkiem podsmażonego z cebulą wędzonego boczku i świeżego czosnku. Mięsny żurek z boczkiem i cebulką zaprawiamy śmietaną i posypujemy zielonym.
Po około pół godziny odstawiamy na chwilę garnek z gazu i wyjmujemy kiełbasę i boczek. Ziemniaki kroimy w małą i równą kosteczkę i wrzucamy je do wody w której gotowała się biała kiełbasa z boczkiem. Boczek kroimy w paski a kiełbasę w plasterki. Dodajemy przyprawy : sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe.
Po lekkim przestudzeniu boczku pokroić go w kostkę i wrzucić z powrotem do wywaru. Jestem wielką miłośniczką żurku. Gotować wywar do miękkości warzyw, a następnie wrzucić pokrojoną białą kiełbasę, majeranek oraz łyżeczkę cukru.
Zupy Domowy żurek na zakwasie z kiełbasą i boczkiem. Nie ma jak domowy żurek, zrobiony na swoim zakwasie smakuje bardzo dobrze, warto zrobić w domu. Zupy Żurek z białą kiełbasą, boczkiem i grzybami - zakwas od Piskorka. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Do dużego garnka z wodą włożyć boczek i kiełbasęgotować aż powstanie wywar.
Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej. W trakcie obrać włoszczyzne i (marchew ,pietruszkę i seler ) zetrzeć na tarce obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy zakwas i białą kiełbasę oraz boczek i majeranek. Gotujemy jeszcze chwilę i na koniec zabielamy śmietaną. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie.
Kiedy wywar będzie gotowy ( boczek musi być miękki ) wiciągnąć boczek , kiełbasę i wrzucić. Przepisy z kategorii żurek z boczkiem. Do garnka wlewamy wodę, w której gotujemy wywar z kiełbasy i boczku. Na gazie opalamy połowę cebuli i wrzucamy do wywaru, wlewamy też zakwas. Wrzucamy liść, ziele oraz pieprz ziarnisty.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Dodane przez Bozow: Tylko o kuchni. Historia z żurem ma drugie dno.
Mój luby ma swoją teorię na temat j. Mnie te jego subtelności nie obchodzą ale w jego wykonaniu to żur na pewno żurem nie był. Według jego teorii jest żurek, żur:samotny, żonaty i barszcz biały. Gdy kiełbasa będzie już ugotowana wyciągamy ją i boczek i odkładamy do wystygnięcia. Wywar z parzenia szynki przecedzić i przelać do garnka. Od kilku dni w mojej lodówce gościła butelka na oko całkiem sensownego zakwasu na żur.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić każde jajko na cztery części. Kiedyś w sumie chyba sam spróbuję go zrobić. Takiego wiecie zrobionego z żytniej mąki z wodą. No ale miałem kupny, całkiem godnie się prezentował więc przyszła w końcu pora na żurek. Tradycyjnie jadano go w okresie poprzedzającym Wielkanoc (żur postny), ale również serwowano na świąteczne śniadanie lub obia tyle że wtedy był znacznie „treściwszy”.
Oj, aj, ech i takie tam. Tradycyjny, sycący i aromatyczny żurek z dodatkiem boczku i białej kiełbasy. Składniki: litry bulionu litra zakwasu na żurek kg białej surowej kiełbasy litr maślanki 2ml śmietany dag wędzon Zobacz więcej. Nasza Specjalność WINIARY połączony z sycącą zapiekanką z ziemniaków, kiszonej kapusty i boczku powinien posmakować zarówno miłośnikom tradycyjnych dań, jak i amatorom nowych, oryginalnych smaków.
Ivka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Ivka w kuchni. Efektownie wygląda podany w okrągłym chlebku, najpyszniejszy oczywiście zrobiony z własnego zakwasu. Lubię mocno kwaśny, koniecznie z jajkiem i białą kiełbasą.
U nas gości często, nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych. Z wędzonym boczkiem i suszonymi borowikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.