Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu.
Potem dać żurek z butelki według przepisu producenta. Wlewamy go tyle, w zależności od tego jaką chcemy mieć kwaśność. Dodajemy trochę majeranku. Dolewamy trochę wywaru do śmietany, by się nie zważyło) i gotujemy do zakipienia. Pokroić w plastry i włożyć do garnka.
Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku pieprzem , czosnkiem i majerankiem. Na talerzu dokładać pokrojone na ćwiartki jajka na twardo. Obejrzyj smaczny przepis na żurek i ciesz się wyśmienitą zupą na obiad. Nie może jej również zabraknąć na wielkanocnym stole, a gdzieniegdzie także podczas wieczerzy wigilijnej.
Desery Wielkanocny koszyk z ciasta-jak zrobi ć. Nie ma jak domowy żurek, zrobiony na swoim zakwasie smakuje bardzo dobrze, warto zrobić w domu. Białą kiełbasę zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Wielkanoc, a to najlepszy czas na ugotowanie pysznego, armatycznego żurku. Zmniejszyć gaz i parzyć przez minut. Z tak bogatą wkładką zmienia się rzeczywiście w bardzo treściwe danie;) Podaję na gorąco, czasem z ziemniakami (ugotowanymi w zupie), czasem z chlebem, ale zawsze z wędzonką oraz.
Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Chcę zrobić żurek z butelki, ale jak się go robi?
Po min próbujemy wstępnie żurek czy nie za mało słony i czy kwaśność jest wystarczająca. Przepis na domowy żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie.
Każdy zakwas ma różną kwaśność, dlatego trzeba to dobrać na smak. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę. Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie.
Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki.
Tradycyjny żurek powstaje na dobrym zakwasie. Warto jednak spróbować przyrządzić własny zakwas. I z naszym przepisem będzie to możliwe.
Przez to jego smak nie był tak wyrazisty, jak w przypadku żurku z białą kiełbasą i ziemniakami lub żurku z białą kiełbasą i grzybami. Według tradycji zupa była pierwszą potrawą spożywaną podczas wielkanocnego śniadania, stanowiąc tym samym symbol. To pierwsza rzecz, którą musimy zaplanować.
JAK ZROBIĆ ZAKWAS DO ŻURKU? W zależności od temperatury, w której pozostawimy słoiki z zakwasem, oraz od tego, w jaki poziom kwasowości mierzymy, jego przygotowanie może zająć od czterech dni do miesiąca. A co robię z włoszczyzną?
Wyjmuje przed dodaniem zakwasu i używam do sałatki jarzynowej. Jeśli chcesz zrobić żurek z majerankiem, to możesz go dodać do zupy osobno. W tej wersji zupa ta jest doskonała do podania na wielkanocny obiad przed drugim daniem, na które podajemy pieczoną białą kiełbasę.
Można go kupić w sklepie – najczęściej sprzedawany jest w butelce lub specjalnym plastikowym pojemniczku. Skład jest podstawowy i uniwersalny, więc można z tego zakwasu zrobić zarówno postny żur na Wielkanoc z jajkiem, jak i postny żur na Boże Narodzenie z suszonym grzybem. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy.
Tak samo szykuję zakwas na żurek staropolski. Z gotującego się jeszcze żurku wyciągnąłem kiełbasy i pokroiłem na plasterki. Jak robimy domowy żurek ? Przełożyłem do garnka i gotowałem jeszcze – minuty. Gotujemy 2L wody i wkładamy kość z mięsem.
Koniecznie sugeruje podawać z pajdą świeżego, mokrego żytniego pieczywa. Idealny żurek z pieczarkami jest gotowy. Składniki na porcje: 3ml zakwasu, 2g białej kiełbasy, 2g obranych ziemniaków, duża cebula, g. Wielokrotnie już gotowałem żurek wg niego i zawsze się udaje. Niezależnie od tego, czy zakwas został zakupiony w sklepie, czy wykonany samodzielnie, przepis na żurek jest identyczny.
Z reguły są one bardziej wyraziste od tych pasteryzowanych w słoikach. Ja tylko dodaję więcej mięsa i rezygnuję z kartofli. Jeśli mogę coś doradzić, to jeśli chcemy kupić zakwas gotowy, warto wybrać zakwas świeży, tzn. Kupiłem żurek w plastikowej butelce, jak go zrobić ? Osobiscie jeszcze nie robilam tego z butelki bo mam usiebie domowo robiony zakwas ale powinno wyjsc to samo.
Przy koncu mozesz dac troche majeranku. A jescze butelke wstrzasnij zanim wlejesz zeby sie wymieszalo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.