środa, 11 listopada 2020

Żurek świąteczny wielkanocny

Żurek świąteczny wielkanocny

Czy konieczny jest zakwas na żurek? Przepis na Żurek świąteczny. Czas przygotowania: min. UREK STAROPOLSKI ŚWIĄTECZNY – tradycyjna świąteczna zupa.


Wsyp mąkę do czystego kamionkowego lub szklanego dzbanka i wymieszaj z taką ilością powoli dolewanej letniej, przegotowanej wody (mniej więcej szklanki), by powstała zawiesina o gęstości ciasta naleśnikowego. Dorzuć przyprawy korzenne, obrane ząbki czosnku, ew. U mnie w domu nie nastawiało się zakwasu na żurek w przeciwieństwie do zakwasu z buraków, który wykorzystywany był podczas wigilijnej kolacji. Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam.


Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Dzisiaj przepis na żurek wielkanocny. Nie taki zwykły a prawdziwy żurek wielkanocny na białej kiełbasie, z wędzonką, chrzanem, idealny!


Grzyby umyj i namocz w ½ l wody. Gdy zmiękną, ugotuj je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Pokrój w paseczki, z powrotem włóż do wywaru. Włoszczyznę pokrój, zalej litrem wody. Gotuj razem z zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu przez ok.


Wypróbuj żurek z dodatkiem grzybów, z kiełbasą i jajkiem, doprawiony aromatycznym majerankiem. Jak już wspomniałam mój żurek wielkanocny musi być na bogato – gotowane jajka, biała kiełbasa, gotowana marchewka Bardzo istotne jest by nie oszczędzać na białej kiełbasie. Bez niego nikt nie wyobraża sobie prawdziwego, tradycyjnego wielkanocnego śniadania.


Uwielbiamy tą gęstą i aromatyczną zupę o lekko kwaśnym smaku. Do tej pory nie wiem dokładnie czym się różni żurek od barszczu białego. Są źródła które podają, że różni się tym że robi się go na zakwasie z mąki żytniej a barszcz biały na zakwasie z mąki. Poniżej znajdziecie podstawowe rodzaje zupy oraz opcję podawania żurku w chlebie.


Do bulionu (woda i kostki rosołowe) dodajemy: schab, pokrojone w kostkę boczek i kiełbasę, namoczone i pokrojone grzyby, przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i pokrojony drobno czosnek. Zapewnią to wysokiej jakości składniki, dzięki którym zupa nie będzie miała żadnej konkurencji. Warto poznać sprawdzony przepis na tę potrawę i zaskoczyć nią wszystkich gości. Magdy Gessler to z pewnością najsmaczniejsza propozycja na wielkanocny stół. Jak przygotować tradycyjny żur na zakwasie zgodnie z recepturą Magdy Gessler?


Poznaj tajniki przepisu na żurek słynnej restauratorki. Zasmakuje wszystkim gościom! Wielkanoc, przepis na żurek wielkanocny. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle w wysokim garnku.


Zakwas: Mąkę rozrobić z odrobiną. Dodać posiekany czosnek i wszystko razem przesmażyć, uważając przy tym, by czosnek się nie zrumienił. Dorzucić kapelusz suszonego prawdziwka, liść laurowy, kilka ziaren czarnego. Jest więc to ostatni moment, aby przygotować domowy zakwas, na bazie którego powstanie przepyszny świąteczny żurek.


Idealny żurek wielkanocny – przepisy naszych babć Od lat ta zupa jest obowiązkowym elementem na wielkanocnym stole. Dziś nikt już nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego żurku. W czym tkwi sekret tej niezwykłej potrawy? Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą!


Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Wszystkie warzywa oczyszczamy i gotyjemy wywar. Zobacz nasze przepisy na Polki. PO ugotowaniu wyjmujemy marchewki, pietruszkę i selera.


Kiełbasę kroimy w krążki ,dajemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i na rumiano wysmażamy na wolnym ogniu ,w połowie smażenia dodajemy pokrojoną cebulkę i razem dosmażamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty