Zastanawialiście się, jak naprawdę przyrządzić żurek z jajkiem i białą kiełbasą? Oto prosty przepis na tę świąteczną zupę! Przed nami święta Wielkiej Nocy, a z nimi danie typowo. Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Dodane przez wejzaw: Tylko o kuchni.
Bulion warzywny zagotować z dodatkiem liści laurowych i ziaren pieprzu. Do bulionu włożyć białą kiełbasę parzyć na małym ogniu przez minut. Wyjąć kiełbasę z wywaru zdjąć z niej skórę(jeżeli ktoś jada białą ze skórą można nie zdejmować) i pokroić w plastry. Tak przygotowaną kiełbasę włożyć ponownie do gotującego się wywaru,dodać zakwas żytni i poczekać aż. Przepis na Żurek z jajkiem i białą kiełbasą.
Opis przepisu: Autor: WINIARY Świąteczno-niedzielny żurek z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem na twardo łatwo przygotować, gdy mamy w kuchni Żurek Nasza Specjalność WINIARY. Chrzanowy żurek gotujemy na wywarze z białej kiełbasy, którą potem kroimy na plasterki i podajemy do zupy razem z ćwiartkami jajek. Całość ozdabiamy kleksem śmietany chrzanowej i posypujemy natką.
Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Przygotowanie dania żurek z jajkiem i białą kiełbasą dni przed przygotować zakwas: w kamionkowym naczyniu zalać wrzątkiem szklanki mąki, ostudzić, dodać litr przegotowanej wody, skórkę chleba, roztarty czosnek, przykryć gazą, odstawić na dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie można przyrządzić zupę.
Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Dodać przesmażoną drobno skrojoną cebulę z czosnkiem ( czosnek można dodać pod koniec gotowania przeciśnięty przez praskę ) oraz kiełbasę zwyczajną podsmażoną w plasterkach. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory.
Wypróbuj więc przepis na szybki żurek. Ta aromatyczna zupa, jedzona w Polsce od wielu pokoleń, jest bogata w. Z tak bogatą wkładką zmienia się rzeczywiście w bardzo treściwe danie;) Podaję na gorąco, czasem z ziemniakami (ugotowanymi w zupie), czasem z chlebem, ale zawsze z wędzonką oraz mieszanką kiełbas i jajkiem na twardo. Zobacz mój domowy przepis. Ta gęsta i smaczna zupa znika z talerzy naprawdę szybko. I to nie tylko w święta;) Spróbujcie.
Najnowsze wiadomości ze świata showbiznesu i polityki. Plotki i potwierdzone newsy. Oglądaj filmy i zdjęcia: wywiady i fotogalerie. Takiego wiecie zrobionego z żytniej mąki z wodą. Kiedyś w sumie chyba sam spróbuję go zrobić.
No ale miałem kupny, całkiem godnie się prezentował więc przyszła w końcu pora na żurek. Oj, aj, ech i takie tam. Bo inaczej nie potrafię oddać jaką sprawił frajdę mojemu podniebieniu. Gotujemy wywar około minut.
Białą kiełbasę myjemy i wrzucamy do gotującego się wywaru. Po około minutach wlewamy żurek z butelki, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wciskamy ząbki czosnku. Podować z jajkiem ugotowanym na twardo i ugotowanymi ziemniaczkami.
Zdjąć z kuchenki, dodać roztarty w dłoniach majeranek, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyjąć z zupy kiełbasę , pokroić ją w plasterki i włożyć z powrotem do garnka. Podawać z jajkiem na twardo pokrojonym na ćwiartki.
Do garnka wlać wodę, wrzucić kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek i gotować ok. W międzyczasie usmażyć cebule oraz ścinki na odrobinie oleju, po czym dodać do wywaru z kiełbasy. Ile kalorii jest w 1g Żurku z białą kiełbasą i jajkiem?
Na tej stronie sprawdzisz kaloryczność i wartości odżywcze w 1g Żurku z białą kiełbasą i jajkiem oraz dowiedz się czy ten produkt powinien znaleźć się w Twojej codziennej diecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.