wtorek, 1 grudnia 2020

Żurek z gotowego zakwasu

Podpowiadamy, jak zrobić żurek z domowego zakwasu, również w wersji bezglutenowej. Zakwas na żurek własnej roboty. Ja bez obaw korzystam z zakwasu kupnego.


Zwykle nawet w osiedlowych sklepach można dostać naprawdę dobry zakwas na żurek, a często można nawet wybierać spośród kilku różnych produktów od różnych producentów. W wielu domach jest to tradycyjna potrawa na Wielkanoc, ale je się go dość często.

Spory o to, czym różnią się żurek i biały barszcz wydają się nie do rozstrzygnięcia. Tą wyjątkową zupę można dodatkowo zabielać śmietaną lub mlekiem dla podkreślenia smaku. Kto lubi żurek,będzie zachwycony tym przepisem. Rano okazało się, że z zapachu i wyglądu zakwas przypominał identycznie jak ten na żur. Zabrałam się za gotowanie zupy i wyszła znakomita.


Jest to szybka wersja zupy dla osób które lubią żurek, ale nie maja czasu na przygotowanie zakwasu i 3-dni na oczekiwanie, aż domowy zakwas będzie gotowy. Składniki na - porcji: ok 2ml gotowego.

Wielokrotnie już gotowałem żurek wg niego i zawsze się udaje. Ja tylko dodaję więcej mięsa i rezygnuję z kartofli. Jeśli mogę coś doradzić, to jeśli chcemy kupić zakwas gotowy, warto wybrać zakwas świeży, tzn. Z reguły są one bardziej wyraziste od tych pasteryzowanych w słoikach.


Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu. Powiem Wam, że taki żurek ugotowany na własnoręcznie zrobionym zakwasie nie równy żurkowi z gotowego zakwasu zakupionego w sklepie. Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się.


Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Jakiego zakwasu użyć, jakie składniki są bezpieczne?


Gdy jest już zbyt późno, by samodzielnie przygotować bezglutenowy zakwas na żurek, można skorzystać z gotowego, butelkowanego zakwasu. Od niedawna w sklepach i przez internet można kupić bezglutenowy zakwas na żurek, na przykład w wersji jaglanej lub gryczanej. Ale to pójście na łatwiznę, które nie ma nic wspólnego z tradycją.


Dobrym sposobem na pogodzenie jej i braku czasu jest wykorzystanie naturalnego zakwasu kupionego w sklepie. Jest wiele firm oferujących taki zakwas.

Może ktoś skorzysta z nich już teraz a może będzie czerpał inspiracje za rok, nigdy nic nie wiadomo ;-) Żurek na gotowym zakwasie jest to szybka wersja zupy dla osób które lubią żurek, ale nie maja już czasu na przygotowanie zakwasu i 3-dni na oczekiwanie, aż domowy zakwas będzi. Nie kupuj gotowego zakwasu na żurek! Z nami przyrządzisz go w prosty sposób! Oczywiście, możesz kupić gotowy produkt, ale domowego smaku nie da się podrobić! Przygotowanie własnego zakwasu na żurek nie jest trudne.


Wielkanocny z gotowego zakwasu Były święta i już po świętach. Choć nie da się ukryć, że najczęstszym dodatkiem do żurku jest ugotowane na twardo jajko. Jak zrobić żurek na zakwasie, aby miał pyszny smak? Sam zakwas można przechowywać w lodówce i zrobić z niego jeszcze inne potrawy wymagające jego użycia. Czy z zakwasu na żurek można zrobić zakwas na chleb.


Z domowego zakwasu żurkowego można by z czasem uzyskać zakwas chlebowy, dokarmiając kilkakrotnie żytnią mąką. Nie wiem, czy uda się to z kupnym, bo to musi być. Powstaje na bazie zakwasu z mąki żytniej razowej. Można go podawać z ugotowanymi ziemniakami, okraszonymi smażonym boczkiem lub tylko z kiełbasą i gotowanymi jajkami.


Przepisy na barszcz biały z gotowego zakwasu w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na barszcz biały z gotowego zakwasu. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Gęsta, aromatyczna i sycąca zupa na zakwasie to klasyka polskiej kuchni. Doskonale rozgrzeje w chłodny dzień i postawi na nogi po imprezie. Zobaczcie jak przygotować pyszny żurek.


Czy można zrobić żurek bez kupnego zapasu? Przepis pochodzi z książki Michała Kuźmińskiego. W dodatku wyjdzie smaczniejszy i zdrowszy. Czy robicie domowy zakwas na żurek? To szalenie proste i tak wdzięczne.


Zapach domowego zakwasu żurkowego jest obłędny, rozkręca ślinianki i każe tęsknić za gęstym, domowym żurkiem, lekko kwaskowym, z mnóstwem majeranku, wiejskim jajkiem gotowanym na twardo, z kawałkami pysznej białej kiełbasy. Jeśli to zakwas żytni, to taki nadmiar możesz też wykorzystać do zrobienia zakwasu na żurek – rozrób go z wodą, dodaj przyprawy (czosnek, pieprz, liście laurowe itp) i zostaw na 1-dni. Tylko jak będziesz dodawać do wywaru to stopniowo i próbuj, bo w zależności od tego ile dasz zakwasu, to może wyjść bardzo kwaśne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty