piątek, 18 grudnia 2020

Żurek zupa

Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Poniżej znajdziecie podstawowe rodzaje zupy oraz opcję podawania żurku w chlebie. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy. Dodać obrany i rozgnieciony czosnek, przyprawić solą i majerankiem.


Można być pewnym, że taki żurek zasmakuje prawie każdemu! Zamów Newletter MojeGotowanie. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend! Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą!


Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Polaków, kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodne dni. Zobacz nasze przepisy na Polki.


To przykład potrawy, która zawsze była, jest i będzie stałym punktem w menu każdej karczami regionalnej. Połączenie kwaskowatego smaku zupy z wędzonką, białą kiełbasą i ziemniakami rozgrzeje i zadowoli nawet największego. Czy konieczny jest zakwas na żurek?


Na tradycyjnym stole wielkanocnym nie może zabraknąć tradycyjnego dania, jakim jest żurek z białą kiełbasą. Choć niektórzy twierdzą, że zastąpić może go barszcz biały – np. Jedno jest za to pewne – żurek to jedna z najbardziej pożywnych i aromatycznych zup w kuchni polskiej. Zapewnią to wysokiej jakości składniki, dzięki którym zupa nie będzie miała żadnej konkurencji.


Warto poznać sprawdzony przepis na tę potrawę i zaskoczyć nią wszystkich gości. Dzięki zawartej z zakwasie mące żytniej jest bogaty w białko. Właściwości zdrowotne żurku z białą kiełbasą Choć może się wydawać, że zupa żurek z białą kiełbasą jest tłustą potrawą, to dietetycy doceniają jego właściwości. Smaczne i pożywne min średnie przystępne. Przekąski Żurek inaczej.


Zupy Żurek wegetariański. Powstaje na bazie zakwasu z mąki żytniej razowej. Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych.


Żurek zupa

Można go podawać z ugotowanymi ziemniakami, okraszonymi smażonym boczkiem lub tylko z kiełbasą i gotowanymi jajkami. Nie może jej również zabraknąć na wielkanocnym stole, a gdzieniegdzie także podczas wieczerzy wigilijnej. Wbrew pozorom przygotowanie żurku od podstaw, na domowym zakwasie, to wcale nie taka trudna sztuka.


Zaczęło się od wędzonych żeberek. Gdy zobaczyłam je w sklepie to nie mogłam się oprzeć,żeby ich nie kupić. Ile kuchni na Śląsku tyle jest przepisów na żurek, ale każdy ugotowany żurek jest smaczny, i nie tylko na świąteczny obiad. Doprawiana majerankiem, czosnkiem, śmietaną - kremowa i pyszna.


Serwowana z kawałkami mięsa, chlebem i jajkami. Jak zrobić żurek, by pachniał i smakował doskonale? Dwie zupy, bardzo do siebie podobne: żurek i barszcz biały, często bywają.


Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Zupa ta ma dwie podstawowe odmiany. Są to mianowicie żurek wielkanocny z jajkami i żur bożonarodzeniowy z grzybami. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej (жур, кісяліца), czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. I tu świetnie sprawdzi się Żurek WINIARY!


Żurek zupa

Ugotuj wywar z białej kiełbasy i dodaj do niego żurek, a pysznym posiłkiem będziesz się cieszyć w mniej niż pół godziny. Możesz również zaserwować swoim bliskim tradycyjny żurek z ziemniakami i na przykład z dodatkiem boczku lub żeberek – postaw na dodatki, które najbardziej lubisz. Choć współcześnie zdarza się, że nazw tych używamy wymiennie, żurek i barszcz, przynajmniej niegdyś, stanowiły dwa różne rodzaje zup. Pierwszą z nich przyrządzało się na bazie zakwasu z mąki żytniej (co również robi się do dziś). Dobra zupa min średnie przystępne.


Idealny żurek wielkanocny – przepisy naszych babć Od lat ta zupa jest obowiązkowym elementem na wielkanocnym stole. Durszlak Żurek bez mięsa. Dziś nikt już nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego żurku. W czym tkwi sekret tej niezwykłej potrawy? UREK: Kwaśna zupa ze Śląska?


Żurek zupa

Zakwaszana zupa mączna to specjalność regionalnej kuchni polskiej, ale i białoruskiej, czeskiej czy słowackiej. Ja proponuję dziś nieco inną wersję, czyli żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami. Nazwa jej pochodzi od niemieckiego słowa.


Ponieważ to świąteczny żurek, także pieczone ziemniaki mają prezentować się w nim odświętnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty