poniedziałek, 14 grudnia 2020

Żurek ze śmietaną czy bez

Będę pierwszy raz robiła żurek, czy może Pan powiedzieć na jakim mięsie i jak ugotować idealny bulion do żurku? Lulek żurek – śmietana to śmietana jest albo słodka albo kwaśna. Ale trafiłam dopiero w sobotę godzinę. Dodane przez djfidzibudda w: Tylko o kuchni. Ziemniaki i jajka ugotować.


Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na rumiano na patelni.

Kiedy żur trochę przestygnie zabielić go śmietaną (śmietana warzy się w połączeniu z gąrącymi zupami), dodać chrzan, suszony majeranek, doprawić do smaku. Podawać gorący z ziemniakami i cząstkami jajka. Czy można zrobić żurek bez kupnego zapasu? W dodatku wyjdzie smaczniejszy i zdrowszy.


Zabierasz się za pieczenie pysznego ciasta, przygotowujesz wszystkie potrzebne składniki i okazuje się, że brakuje ci jednego, jedynego ale bardzo ważnego - proszku do pieczenia. Bez niego ciasto nie wyrośnie. Zanim pobiegniesz do sklepu sprawdź czy nie masz w domu odpowiedniego zamiennika tego składnika.


Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole?

Był już owsiany zakwas na żurek, miseczki chlebowe na kefirze, więc teraz odpowiednia chwila na przepis na żurek. Warzywa i ziemniaki obrać i umyć. Dorzucić ziemniaki , ziele angielskie , listek laurowy , pieprz ziarnisty. Zalać wodą, wlać łyżkę maggi i gotować minut. Dolać zakwas i śmietanę.


Tak się składa ze należę do nielicznej garstki osób, którzy nie lubią żurku. Ja wlewałam partiami próbując zupę czy jest wystarczająco zakwaszona. Na koniec dodać śmietanę, również stopniowo tak by jej ilość w. Mizeria z ogórka bez śmietany.


Muszę się za siebie wziąć, zanim moje umiłowanie masła i śmietany zmusi mnie do wymiany większej części garderoby. Poszukując mniej kalorycznych rozwiązań, przypomniałam sobie, że ta sałatka z ogórków pokrojonych na cieniutkie plasterki nie zawsze musi być z dodatkiem śmietany. Gotujemy tak, jak smakuje nam najbardziej, niejednokrotnie z przepisu babci czy mamy. A można też tak, jak ja dzisiaj – na szybkiej bazie z Żurku WINIARY (bez obaw – choć to „żurek z torebki”, to skład ma bardzo przyjemny i bez chemii – przede wszystkim mąka, warzywa i przyprawy), ze sporą ilością warzyw i wędzonymi.


Grzyby, jeśli są duże, wyjąć, pokroić na paseczki i wrzucić z powrotem do żurku. Wlać zakwas, wsypać majeranek. Gotową zupę należy podawać z pokrojoną w paseczki kiełbasą i pokrojonymi jajkami.


Podajemy ze śmietaną wlewaną bezpośrednio do talerza (według uznania). Jest wiele przepisów na żurek.

Od jakiegoś czasu zastanawiam się, czy różni się żurek od białego barszczu. W moim domu rodzinnym rozróżnienie było proste: żurek był kwaśny za sprawą zakwasu z mąki żytniej. Przygotowany był z grzybkami, ziemniakami i zakwasem czasami jajkiem.


UREK WEGETARIAŃSKI Dzisiaj przyszła pora na żurek wegetariański a właściwie wegański i bezglutenowy. U nas w domu żurek wegetariański, jest właściwie jedynym żurkiem, który pojawia się na naszym stole. Boczek pokrojony na plasterki wrzucamy do żurku. Zupa po dodaniu śmietany musi się zagotować. Oddzielnie podajemy jajka ugotowane na twardo, obrane ze skorupek i pokrojone na połówki lub ćwiartki.


Nie mieszamy żurku z ziemniakami. Ile może mieć talerz żurku bez śmietany, boczku i jajka. Kromki chleba natrzyj z obu stron przekrojonymi ząbkami czosnku, pokrój w kostkę, rozsyp na blasze, skrop olejem, a następnie piecz przez minut w temperaturze 2stopni. Dopraw żurek wielkanocny solą.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żurek bez śmietany. Następnie dodajemy kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i opaloną cebulę i gotujemy kolejne minut, tym razem już bez przykrycia. Po tym czasie do wywaru dodajemy zakwas, a po około minutach zahartowaną wrzątkiem śmietanę. Niby wyraźne różnice między tymi zupami się zatarły, ale nawet w torebkach mamy barszcz biały i żur, a poważne źródła kulinarne dowodzą, że to jednak nie to samo. Gotowców na święta nie polecamy, więc co wybrać?


Smakosze twierdzą, że zakwas żytni. Potrawa nierozerwalnie kojarzona z Węgrami. Każdy, kto wybiera się do tego kraju, wie, że nie może go opuścić bez spróbowania pysznych drożdżowych placków!


Jeśli jeszcze tam nie byłeś, nic straconego! Langosz ze śmietaną, z kminkiem i szczypiorem to propozycja dla Ciebie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty