czwartek, 17 grudnia 2020

Żurek z

Do tej pory na święta robiłam żurek z torebki (z proszku) i jakoś nigdy smak żurku mnie nie przekonywał – raczej zmuszałam się do jego jedzenia. Obecnie żurek z białą kiełbasą na zakwasie to przede wszystkim danie wielkanocne. Dawniej zupa spożywana była przez cały okres Wielkiego Postu. Jednakże w nieco innej postaci, ponieważ nie zawierała żadnych dodatków, zarówno mięsnych, jak i warzywnych.


Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych.

UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ Kolejna klasyczna propozycja na święta, żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i boczkiem. Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej. Przepis na tradycyjny polski żur na zakwasie, żurek na białej kiełbasie. Zupy Żurek z białą kiełbasą i przepiórczymi jajkami. Szybka zupka na zimowy obiadek.


Zupy żurek na boczku z białą kiełbasą i pieczarkami. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie.

Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!


Zobacz nasze przepisy na Polki. Dodać przesmażoną drobno skrojoną cebulę z czosnkiem ( czosnek można dodać pod koniec gotowania przeciśnięty przez praskę ) oraz kiełbasę zwyczajną podsmażoną w plasterkach. Warzywa wyjąć z wywaru, włożyć ziemniaki i boczek z cebulą, gotować minut.


Wlać żur ze śmietaną i zagotować. Dodać obrany i rozgnieciony czosnek, przyprawić solą i majerankiem. Można być pewnym, że taki żurek z asmakuje prawie każdemu! Nazwa żur wywodzi się prawdopodobnie od niemieckiego słowa „sauer” (niegdyś sur), oznaczającego „kwaśny”, ukiszony lub zakwaszony.


Smakołyk ten stanowi tradycyjną Wielkanocną potrawę w naszym kraju. W zależności od regionu Polski receptura na. Wielkanoc, a to najlepszy czas na ugotowanie pysznego, armatycznego żurku. Staropolski żurek z borowikami - VIDEO.


Boro to szlachetne grzyby leśne, które urozmaicą smak niejednej potrawy. Tym razem użyj ich do ugotowania staropolskiego żurku z borowikami.

Wykorzystaj świeże lub mrożone. Oprócz prawdziwków sprawdzą się również suszone podgrzybki. Aby odpowiednio zmiękły, najpierw zalej je. Dodane przez margow: Tylko o kuchni.


Bozobardzo fajny pomysł. Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku. Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Jest wiele przepisów na żurek.


Od jakiegoś czasu zastanawiam się, czy różni się żurek od białego barszczu. W moim domu rodzinnym rozróżnienie było proste: żurek był kwaśny za sprawą zakwasu z mąki żytniej. Przygotowany był z grzybkami, ziemniakami i zakwasem czasami jajkiem. Teraz planujemy jak podać - z całą kiełbasą czy drobno pokrojoną. Jak kielbasa się ugotuje to albo wyjmujemy i kroimy w kostkę albo nie :-).


Szukasz pomysłu na wegański żurek? Daria zdradzi Ci przepis, nie tylko na pyszny żurek, ale także domowy zakwas żytni! Karol Okrasa Żurek chrzanowy z kiełbasą.


Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą. Wielkanocy czy też po prostu z okazji rodzinnego święta, a nawet na zwyczajny obiad. Mowa oczywiście o żurku.


Nie wiem dlaczego , ale żurek jest jedną z moich ukochanych zup , mogłabym jeść go na okrągło, staram się jednak nie przesadzać i nie gotować często ,żeby Nam sie nie znudził :) no i jak wiadomo żurek Z obacz więcej. Z gotującego się jeszcze żurku wyciągnąłem kiełbasy i pokroiłem na plasterki. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Marie Gotuje. Przełożyłem do garnka i gotowałem jeszcze – minuty.


Idealny żurek z pieczarkami jest gotowy. Koniecznie sugeruje podawać z pajdą świeżego, mokrego żytniego pieczywa. Kiedy już opadły festiwalowe emocje i trochę zapomnieliśmy o przyznanych w Gdyni nagrodach, warto na spokojnie sięgnąć po jedną z najświeższych produkcji polskiego kina, a mianowicie Żurek, który stanowi przykład kameralnego kina psychologicznego.


Jeśli chcesz zrobić żurek z majerankiem, to możesz go dodać do zupy osobno. Tak samo szykuję zakwas na żurek staropolski. Skład jest podstawowy i uniwersalny, więc można z tego zakwasu zrobić zarówno postny żur na Wielkanoc z jajkiem, jak i postny żur na Boże Narodzenie z suszonym grzybem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty