piątek, 4 grudnia 2020

Żurek z marchewką

Żurek z marchewką

Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog.


I przygotowuje go nie tylko na święta. Lubię jego zdecydowany smak i lubię dodawać do niego rożne składniki. Zazwyczaj jemy go z kiełbasą i jajkiem, ale tym razem postanowiłam nieco zwiększyć jego sytość i dodałam marchewkę i ziemniaki. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Białą kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do garnka z zupą.


Marchewkę i pietruszkę dokładnie szorujemy. Kroimy w talarki (mniejsze pietruszki i marchewki możemy pokroić w podłużne paski). Przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek połączoną z miodem, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Przepis: Żurek z ziemniakami, marchewką i białą kiełbasą.


Kimchi bokumbap, czyli kimchi smażone z ryżem Kimchi bokumbap jest bardzo popularnym i niezwykle prostym daniem rodem z Korei. Potrzebne są w zasadzie dwa produkty, które można znaleźć w każdej koreańskiej kuchni: ryż i kimchi. Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, zalać gorącą wodą, dodać pokrojoną w krążki marchewkę i ugotować. Oddzielnie w garnku ugotować żurek z torebki, dodając zakwas, pokrojoną kiełbasę i czosnek.


Podawać z ziemniakami i marchewką. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. UREK: marchewkę i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wlać wodę, dodać przyprawy i zagotować. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.


Odsączyć z tłuszczu i dodać do garnka. Jeśli żurek to koniecznie taki jak ten – Żurek na żeberkach z ziemniakami, białą kiełbasą i boczkiem. Nie jest to danie dietetyczne, o nie, ale jakie pyszne! W końcu Święta Wielkanocne są raz w roku.


Choć muszę przyznać, że żurek bardzo lubię i przygotowuję go nie tylko raz w roku. Wersji na żurek jest mnóstwo. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez minut, często mieszając. Obierz cebulę, posiekaj ją i podsmaż na łyżce oleju z kiełbasą.


Kiełbasę obierz i pokrój w półplasterki. Do żurku dodaj kiełbasę z cebulą. Gdy chcemy nadać żurkowi bardziej zdecydowany smak, dodajmy do niego sok z kiszonych ogórków. Otóż żurek będzie łagodniejszy w smaku, kiedy dodamy do niego słodką śmietankę. Z podanej ilości składników przygotujecie porcji żurku.


Pyzy z mięsem, marchewką i cukinią ETAP 1: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Zmielić w maszynce do mięsa. Podzielić na równe części.


Żurek z marchewką

Wbić jajko, wsypać soli do smaku i zagnieść ciasto. Mięso zmielić razem z marchewką. Z gotującego się jeszcze żurku wyciągnąłem kiełbasy i pokroiłem na plasterki. Przełożyłem do garnka i gotowałem jeszcze – minuty. Idealny żurek z pieczarkami jest gotowy.


Koniecznie sugeruje podawać z pajdą świeżego, mokrego żytniego pieczywa. Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku. Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty