czwartek, 10 grudnia 2020

Żurek ze śmietaną

Warzywa i ziemniaki obrać i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę , a cebulę w ,, piórka n, a por w pół plasterki. W garnku o grubym dnie ( lub na patelni ) rozgrzać olej i smażyć warzywa ( bez ziemniaków ) na złoto. Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam.


Żurek ze śmietaną

Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Jeszcze chwila i będą święta, więc czas na potrawy świąteczne. Zupy Fasolowa ze śmietaną. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Dziś na blogu przepis na tradycyjną wielkanocną zupę – żurek, przyrządzony na samodzielnie wyhodowanym zakwasie.


Ile domów tyle receptur, smaków i tajemnych składników. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga dom-agi. Nie jest bowiem tak kwaśny, jak typowy żur. Coraz częściej pojawia się on jednak na naszych stołach. Gorąco polecam też przepis na najlepszy żurek wielkanocny.


Żurek ze śmietaną

Oddzielnie podajemy jajka ugotowane na twardo, obrane ze skorupek i pokrojone na połówki lub ćwiartki. Nie mieszamy żurku z ziemniakami. W żurku może pływać tylko jajko i boczek.


Prawdziwy, intensywny w smaku, wyjątkowy! Przygotuj tradycyjny żurek na bazie zakwasu. Zapisz przepis w ulubionych. W drugim garnku podgrzać żurek (zakwas) i zaprawić go śmietaną.


Ugotowaną zupę przecedzić do czystego garnka. Dodać mięso obrane z żeberek, pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę (białą i wędzoną) oraz pokrojoną marchewkę. Wsypać majeranek oraz stopniowo wlewać żurek ze śmietaną jednocześnie mieszając. Wywar wymieszaj ze śmietaną i ponownie wlej do żurku. Możesz go też podać z ciemnym pieczywem pieczonym na zakwasie.


Zobacz jak ugotować jaja na twardo. Smak żurku można też wzbogacić o tarty chrzan, czy też ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Dopraw żurek wielkanocny śmietaną, roztartym z solą czosnkiem, dodaj do smaku pieprz i majeranek. Podawaj żurek wielkanocny w wydrążonych chlebkach. Jest wiele przepisów na żurek.


Żurek ze śmietaną

Od jakiegoś czasu zastanawiam się, czy różni się żurek od białego barszczu. W moim domu rodzinnym rozróżnienie było proste: żurek był kwaśny za sprawą zakwasu z mąki żytniej. Powstaje na bazie zakwasu z mąki żytniej razowej. Można go podawać z ugotowanymi ziemniakami, okraszonymi smażonym boczkiem lub tylko z kiełbasą i gotowanymi jajkami. Kiełbasę pokrój w plasterki, grzyby w paski, boczek w kostkę i włóż z powrotem do żurku.


Dopraw do smaku majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i śmietaną. Jajka obierz ze skorupek, pokrój na plasterki. Połączyć żurek ze śmietaną i śmietanką, zahartować i dodać do garnka. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron, chwilę poddusić pod przykryciem, następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i także dodać do zupy.


Nie umiem za dobrze gotowac, a postanowiłam ze zrobię biały żurek. Marzy mi się taki gęsty żurek z jajkiem. BURAKI CZERWONE ZASMAŻANE ZE ŚMIETANĄ.


Najlepiej jest przygotować około 2-godzin przed ich podaniem, ponieważ przez ten czas wszystkie smaki i przyprawy połączą się i buraki w momencie ich konsumpcji będą smaczniejsze, aniżeli tuż po ich przyrządzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty