środa, 2 grudnia 2020

Żurek z kiełbasą białą

Dodajemy parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, pieprz, sól vegetę oraz parę grzybków. Gotujemy wywar około minut. Białą kiełbasę myjemy i wrzucamy do gotującego się wywaru.


Po około minutach wlewamy żurek z butelki, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wciskamy ząbki czosnku. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie.

UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ Kolejna klasyczna propozycja na święta, żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i boczkiem. Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej. Obecnie żurek z białą kiełbasą na zakwasie to przede wszystkim danie wielkanocne. Dawniej zupa spożywana była przez cały okres Wielkiego Postu.


Jednakże w nieco innej postaci, ponieważ nie zawierała żadnych dodatków, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Składniki: boczek wędzony dag, biała kiełbasa szt. Bardzo wyjątkowy smak,u mnie w domu znika do ostatniej kropli.


Nie tylko na Święta min łatwe tanie.

Zupy Żurek na wędzonej kiełbasie. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Całość doprawić chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem. Można dodać pokrojone w kostkę i ugotowane oddzielnie ziemniaki.


Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Wypróbuj więc przepis na szybki żurek. Wielkanoc, można go jadać od święta a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień. Podajemy przepis na szybki, prosty żurek z białą kiełbasą.


Kiełbasę zalewam wodą i gotuję minut. Następnie wyjmuję białą z wywaru i dodaję liść laurowy, czosnek pokrojony w plasterki, ziele angielskie. Pietruszkę i seler dodaję w całości, a marchewkę trę na tarce, ziemniaki kroję w kostkę. Wszystko wkładam do wywaru i gotuję ok.


Z tak bogatą wkładką zmienia się rzeczywiście w bardzo treściwe danie;) Podaję na gorąco, czasem z ziemniakami (ugotowanymi w zupie), czasem z chlebem, ale zawsze z wędzonką oraz. Ten żurek z białą kiełbasą ugotowany został na zakwasie z żytniej mąki razowej, z dodatkiem ziemniaków oraz podsmażonej cebuli. Przepis na Żurek z białą kiełbasą.

Jest gęsty i kwaskowaty, bo na półtora litra bulionu użyliśmy dwóch szkl Zobacz więcej. Kujawach króluje tradycyjny żurek z kiełbasą i jajkiem, który podaje się w wydrążonym chlebie lub bułce. Do garnka wlać wodę, wrzucić kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek i gotować ok. W międzyczasie usmażyć cebule oraz ścinki na odrobinie oleju, po czym dodać do wywaru z kiełbasy. Następnie dodać ziemniaki i ugotować je do miękkości, dodać zakwas, zagotować, dodać czosnek.


Opis przepisu: Autor: WINIARY Pyszny, pachnący żurek na zakwasie z białą kiełbasą możemy przygotować w niecały kwadrans, jeżeli do przyrządzenia aromatycznego i intensywnego w smaku wywaru użyjemy Bulionu warzywnego WINIARY oraz Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia, z cebulą, czosnkiem oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Zamówiłam Wielkanocny Zestaw, w którym między innymi pysznościami był Żurek z białą kiełbasą i powiem tylko tak - niebo w gębie :-) Nigdy nie jadłam tak dobrego żurku! Polecam też inne produkty bo są naprawdę smaczne. Na pewno będę korzystać z Państwa produktów i polecać innym. Co roku na Wielkanoc gotuję dla spragnionych polskich smaków najbliższych żur po staropolsku z prawdziwkami.


Różni się on przede wszystkim kolorem, gdyż grzyby nadają mu barwę intensywnie brązową. Aromatyczny świąteczny żur na zakwasie pszennym z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem. Klasyczny przepis na żurek z jajkiem i białą kiełbasą na zakwasie. Prawdziwy, tradycyjny żur na białej kiełbasie jest gęsty i odpowiednio kwaśny w smaku.


Oto mój, wypróbowany przepis na żurek na zakwasie pszennym, doprawiony majerankiem, tartym chrzanem, czosnkiem oraz nasionami kopru. Długo testowałam różne żurkowe przepisy. Zupa raz wychodziła lepsza, raz średnia, ale nie poddałam się.


Już wiem że trzeba zacząć od naprawdę dobrej jakości zakwasu. Najlepszy będzie domowy zakwas, ale jeśli o nie. Bulion warzywny zagotować z dodatkiem liści laurowych i ziaren pieprzu. Do bulionu włożyć białą kiełbasę parzyć na małym ogniu przez minut. Wyjąć kiełbasę z wywaru zdjąć z niej skórę(jeżeli ktoś jada białą ze skórą można nie zdejmować) i pokroić w plastry.


Tak przygotowaną kiełbasę włożyć ponownie do gotującego się wywaru,dodać zakwas żytni i poczekać aż. Pierwszym krokiem będzie zalanie grzybów odrobiną wywaru i odstawienie ich na ok. Następnie kroimy kiełbasę w grubą kostkę, zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i całość gotujemy około minut. Zupa chrzanowa z białą kiełbasą to idealna zupa na Wielkanoc, ale nie tylko. Sprawdzi się także na codzienny obiad.


Wbrew pozorom jest bardzo delikatna (ja nie przepadam za chrzanem, a bardzo mi posmakowała), w dodatku robi się ją wyjątkowo prosto. Teraz planujemy jak podać - z całą kiełbasą czy drobno pokrojoną. Jak kielbasa się ugotuje to albo wyjmujemy i kroimy w kostkę albo nie :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty