Zakwas na żurek własnej roboty. Ja bez obaw korzystam z zakwasu kupnego. Zwykle nawet w osiedlowych sklepach można dostać naprawdę dobry zakwas na żurek, a często można nawet wybierać spośród kilku różnych produktów od różnych producentów.
Oto, jak można podać wielkanocny żurek - z pysznymi grzankami z łososiem. Czas przygotowania: min. Pyszny wyrazisty smak zurku na wędzonce z dodatkiej zapiekanej cebulki i pieczonej kiełbaski. Moja przygoda z zakwasem chlebowym trwa już kilka lat, ale człowiek uczy się całe życie. Dopiero rok temu w okresie Wielkanocy olśniło mnie, że zupełnie bez sensu hodować od podstaw zakwas na świąteczny żurek, skoro równie dobrze można zupę ugotować chociażby na aktywnym zakwasie żytnim.
Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku. Ten chlebowy dlatego trzeba rozrzedzić, żeby się nie utworzyły w zupie kluseczki z mąki. Wielkanoc, a to najlepszy czas na ugotowanie pysznego, armatycznego żurku. Dobrym sposobem na pogodzenie jej i braku czasu jest wykorzystanie naturalnego zakwasu kupionego w sklepie.
Jest wiele firm oferujących taki zakwas. Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu.
Wielokrotnie już gotowałem żurek wg niego i zawsze się udaje. Ja tylko dodaję więcej mięsa i rezygnuję z kartofli. Z reguły są one bardziej wyraziste od tych pasteryzowanych w słoikach. Im więcej zakwasu dodamy, tym zupa będzie bardziej kwaśna.
Do tego świetnie pasuje czosnek i chrzan. Podajemy z chlebem lub ziemniakami. Piszcie w komentarzach, jak smakuje Wam żurek na domowym zakwasie. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę.
Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. Nie będę udawać, że całe życie robiłam żurek na zakwasie, bo nie robiłam. Czy można zrobić żurek bez kupnego zapasu? Jeśli go przyrządzałam, to z gotowców. W dodatku wyjdzie smaczniejszy i zdrowszy.
Dodaj pokrojoną w plastry marchewkę oraz pietruszkę i liść laurowy. Kiedy wywar zacznie kipieć dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę oraz w kostkę. W międzyczasie bardzo mocno rozgrzej patelnie, podsmaż pokrojony w kostkę boczek, a na wytopionym. Trochę nietypowy żurek z kiszoną kapustą i drobiowymi nóżkami.
Dobra zupa min średnie przystępne. Jestem w trakcie robienia zakwasu na żurek zgodnie z przepisem. Ale za to bardzo pyszny.
Dzisiaj jest czwarty dzien, a zakwas nadal nie rozwarstwił sie i jest lekko gorzkawy w smaku. Nie ma w nim pleśni i bardzo ładnie pachnie. Czy poczekać jeszcze, czy cos poszło nie tak i zrobic nowy? Tak samo szykuję zakwas na żurek staropolski. UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ Kolejna klasyczna propozycja na święta, żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i boczkiem.
Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej. Jak zrobić żurek na zakwasie, aby miał pyszny smak? Sam zakwas można przechowywać w lodówce i zrobić z niego jeszcze inne potrawy wymagające jego użycia.
Dlatego też dzielimy składniki na żurek na dwie części. U nas gotuje się go zamiennie wraz z barszczem białym. Poniższy przepis na żurek jest na bazie zakwasu żytniego domowej roboty, którego wykonania zajmuje mniej niż minut, ale jeśli nie macie możliwości, by zakwas poleżakował kilka dni, to opcjonalnie możecie użyć.
Podstawa to posiadanie dobrego zakwasu na żurek, który odpowiednio zakwasi zupę i dzięki mące nada odpowiedniej gęstości. Z gotującego się jeszcze żurku wyciągnąłem kiełbasy i pokroiłem na plasterki. Przełożyłem do garnka i gotowałem jeszcze – minuty.
Idealny żurek z pieczarkami jest gotowy. Koniecznie sugeruje podawać z pajdą świeżego, mokrego żytniego pieczywa. Paszczaka zawsze wychodzi! Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Składniki na 8-porcji: ok.
Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki.
Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.