czwartek, 5 grudnia 2019

Spod do makowca

W tym ostatnich mak stanowi najwyżej 2g na kilogram masy, podczas gdy idealna proporcja to 5g. Należy też pamiętać, że nasz makowiec na kruchym spodzie, jakkolwiek pyszny dla ludzi, absolutnie nie nadaje się do częstowania zwierząt. Może wywołać u nich poważne zatrucie.


Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić.

Upieczone i ostudzone ciasto można udekorować lukrem. Wykonanie spodu:masło utrzeć z cukrami i żółtkami,wymieszać z przesianą mąką z proszkiem i połączyć z ubitymi białkami. Przepis na makowca na kruchym spodzie, czyli coś słodkiego i smacznego dla tych z Was, którzy nie lubią ciast drożdżowych i klasycznych makowców. Poza tym jest to makowiec last minute, więc jeśli nie macie czasu zagniatać ciasta drożdżowego na struclę makową, to dzisiejsze ciasto jest idealnym rozwiązaniem.


Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Hej Myszko:) Najlepsze kruche ciasto zrobisz z mąki krupczatki. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.


Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko.

Pani Dorota ma racje puszka do smietnika! Spód Do Makowca - informacje, zdjęcia, materiały video. Do ubitej masy wsypujemy następnie mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy dokładnie i wylewamy na blachę wysmarowaną margaryną oraz obsypaną delikatnie mąką na brzegach. Masa do makowca Mak sparzyć, przekręcić przez maszynkę, dodać jaja i wymieszać, margarynę zagotować z cukrem, dodać mak i chwilę pogotować, dodać rodzynki.


Krok 1: Pieczemy spód makowca. Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, cukier i sól. Dodajemy olej kokosowy i wyrabiamy kruszonkę.


Następnie dodajemy ocet oraz wodę i całość zagniatamy. Odkładamy łyżki ciasta do dekoracji. Pozostałą ilość przekładamy do formy wyłożonej papierem i dokładnie dociskamy. Bardzo smaczny, aromatyczny makowiec na kruchym spodzie. Do maku dodajemy kandyzowaną skórę pomarańczową i aromat migdałowy.


Możemy również dodać około 200g dowolnych poszatkowanych bakalii. Wierzch polałam polewą z białej czekolady i posypałam kolorowymi, kandyzowanymi owocami. Dzięki temu makowiec wygląda ładnie i apetycznie.


Do upieczenia białego makowca zainspirował mnie owoc pitahaja i zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Lekka, chrupka ale i ciągnąca się. Wypełniona niesłodkim kremem mascarpone z makiem i aromatem migdałowym.

Mam taki problem pieklam wczoraj sernik babuni i jak zwykle podpieklam 20minut spod kruchy po wystudzeniu przesmarowalam marmolada i wylozylam mase serowa pirkkam 60minut i jeszvze pozostawilam we wylaczonym piekarniku okolo minut wyszedl rewelacyjnie nie opad ani nuc dzis gdy wyciagnelam z blaszki doznalam szoku gdyz na srodku spod byl ja ciapa w smaku byl pysxny i upieczony ale wygladal. Wiele razy pisałam, że nie polecam takiej masy do makowca. Czas pomyśleć o LCHF wypiekach. Na pierwszy rzut proponujemy pyszny lchf makowiec o smaku kokosowym.


Do mąki dodać pokrojone w małe kawałki masło, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, jajko oraz żółtka. Do masy makowej możecie dodać dowolne bakalie np. Spód możecie sobie w ogóle darować jeśli macie ochotę, ale ja bardzo lubię jego cienką warstwę. Tym razem przygotowałam zdrowego makowca na spodzie kruchym z mąki pełnoziarnistej.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na spód kruchy pod makowiec. Resztę ciasta kruchego wałkujemy na grubość 5mm i wycinamy paski z których układamy kratkę na wierzchu sero-makowca. Ciasto kruche do makowca.


Pieczemy przez minut w temperaturze 180°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy kolejne minut. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 2stopni, od razu zmniejszamy temperaturę do 1stopni i pieczemy około godziny. Sernik powinien w miarę równomiernie urosnąć, brzegi się zarumienią, ale większość powierzchni ciasta ma być złocista. Uchylamy piekarnik i powoli studzimy. Wychodzi z tego rzadka papka a nie ciasto do zagniatania.


Dziwne, że komuś to wyszło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty