piątek, 13 grudnia 2019

Smażenie ryby mrożonej w kostkach

Jak smażyć ryby mrożone? Ryby mrożone a właściwie filety ryb, często są nieodpowiednio smażone. Po wielu próbach rezygnujemy, gdyż ryby się rozpadają, panierka przywiera do patelni, a samą patelnię trzeba skrobać. Niestety – ryby trzeba umieć usmażyć, a żeby się nauczyć to trzeba mieć podstawową wiedzę.


W czwartek smażyłam mrożonego grenadiera-dopiero dziś mogę o tym mówić ,bo taka byłam wpieprzona! Panierowałam w mące, jajku, bułce,smażyłam na dużym ogniu-w środku woda, wypływająca po talerzu. Dania główne Sznycelki z ryby. Dawno , dawno temu kupowałam prasowaną rybkę,wtedy lekko rozmrażałam ale i tak często ryba była w środku tylko lekko dopieczona.


Ryby są pięknie trzymają panier, smażą się lub gotują na parze , są przepyszne. Znacznie częściej niż po mrożone ryby sięgam po te świeże. Dzięki bliskości Selgrosa i trzech dużych dyskontów mam w czym wybierać ale trafi się, że wpadnie mi w ręce ryba mrożona.


Do smażenia polecany jest olej rzepakowy, masło i margaryna palą się w tak wysokiej temperaturze. Mięso ryby jest delikatne, w zbyt wysokiej temperaturze wysusza się. Ryby nie powinno się od początku smażyć razem z ziołami – palą się w wysokiej temperaturze. Smażona ryba nie musi być sucha, przyklejona do patelni. Kostka z mintaja jest bryłą sprasowanych filetów rybich bez skóry.


Kostka zazwyczaj nie zawiera glazury, a jeśli jest już nią pokryta, jej warstwa nie powinna przekraczać masy ryby. Dobra kostka z mintaja nie rozpada się podczas smażenia lub pieczenia, jest soczysta i ma naturalny, charakterystyczny smak i aromat rybi. Ryby to źródło niezbędnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3. Możemy przyrządzać je na wiele sposobów, jednak najczęściej decydujemy się rybę po prostu usmażyć.


Nie jest to może najzdrowsza z meto ale komu nie smakuje pyszny i rumiany filecik rybny? Niestety smażenie ryb wymaga nieco więcej umiejętności, niż smażenie mięsa. Ryba w kostkach zamrozona-jak smazyc?


Najlepiej wybierać ryby nie glazurowane - tzn bez warstwy czegoś co przypomina ló a wagowo dochodzi nawet do całości czegoś co górnolotnie nazywa się rybą. Prawdę powiedziawszy mrożone filety rybne kupuję naprawdę od wielkiego święta - bardzo bardzo rzadko, bynajmniej nie jest to Świąteczna potrawa :) Zdarza się jednak, iż z braku czasu decyduję się na szybki obiad i wtedy sięgam po mrożoną rybę. Ważne, by pozostawić odrobinę glazury na skórze.


W przeciwnym razie ryba rozpadnie się na patelni. Jeśli mamy rybę świeżą, to oczyszczamy ją, myjemy i również osuszamy papierowym ręcznikiem. Ryby dobrze smażą się na patelniach żeliwnych. Kostkę z mintaja dokładnie rozmrażamy w zimnej wodzie.


Możemy tę czynność powtórzyć jeżeli boimy się że rybka się rozpadnie. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Opis przepisu: Autor: dam8Pyszną i złocistą rybę smażoną w mące przed smażeniem skrapiamy sokiem z cytryny, co cudownie podkreśla smak potrawy. Następnie kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy na złocisty kolor.


Ryba smażona w mące to opcja idealna dla osób, które ze swojej diety wykluczyły jajka - w tym wypadku do panierowania używamy jedynie soku z cytryny i mąki. Zazwyczaj mi wychodziło, ostatnio taka breja na patelni. Te rozkawawkowane ryby sa najczesciej w kostkach ,robie z nich mielone kotlety,ale zdaza sie,ze po rozmrozeniu wyplynie duzo wody i ryba jest sucha. Ktos mi doradzil,zeby smazyc zamrozone,ale wtedy robi sie packa i dlatego pytam was o rade. Gdy spód ryby jest już zrumieniony, a moc palnika zmniejszona, można obrócić rybę i dokończyć smażenie.


Tylko jeden obrót, nie więcej. Dysponując termometrem kucharskim, można sprawdzić temperaturę w środku ryby. W europie odgrywa ważną rolę kulinarną na stołach wielu krajów. Podczas obróbki nie można dorsza pozbawiać skóry, która łączy płatki mięsa ze sobą i ułatwia gotowanie czy smażenie.


Ryba nadaje się do wielu popularnych dań i sałatek. Z chęcią podawana dzieciom ze względu na znikome ości (szczególnie w filetach). Nie zaleca się smażyć ryby na smalcu - mimo, że spełnia odpowiednie parametry spalania, smak smalcu niezbyt dobrze się komponuje z rybą. Inną metodą jest smażenie ryby na grillu bądź patelni grillowej. Ryby na grillu (węglowym, elektrycznym) należy smażyć w folii aluminiowej.


Smażenie ryb w panierce – ryby panierowane w jajku, mące, tartej bułce lub zanurzone w cieście, należy smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu od razu po opanierowaniu, w przeciwnym razie panierka nasiąknie sokiem wydzielonym przez ryby i odpadnie, a sama ryba będzie wiórowata. Mrożonych ryb przed smażeniem nie rozmrażamy, bo jeśli to zrobimy, ryba stanie się wodnista i na pewno na patelni zmieni się w nieestetyczną mamałygę. W przypadku ryb niemrożonych, myjemy je pod zimną, bieżącą wodą i osuszamy.


Osuszamy ją tylko papierowym ręcznikiem. Czy mintaja w kostkach sie rozmraza?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty