Zakwas na żurek jest produktem nietrwałym, robionym w lokalnych wytwórniach. Na dodatek, w zależności od tego, jak długo stoi, będzie miał różną kwaśność. Mieszkając na Śląsku, gdzie żurek jest bardzo popularny, przekonałam się, że nawet z tej samej wypróbowanej firmy potrafi różnie smakować w zależności od dostawy.
Woda, mąka żytnia, przyprawy - to wszystko, co powinien kryć w sobie zakwas na żurek. Ten w butelce, dostępny w sklepach zawiera jednak czasami regulatory kwasowości i zagęstniki - całkowicie zbędne!
Dlatego podpowiadamy, który kupny zakwas na żurek w butelce wart jest zakupu. Każdy żurek jest śląski ;) A do prawdziwego to tylko mąkę i czosnek się dodaje. Ja nie lubię kupnego, chyba, że ze znanego źródła na targu - w sklepie jest za rzadki. Jak w sobotę masz żurek zrobić to jakbyś dziś odstawiła w ciepłe miejsce powinno się zakwasić.
U mnie zazwyczaj gości barszcz, dlatego postanowiłam, że w tym roku podzielę się z wami przepisem na żurek (przewrotnie). Oczywiście gotowy zakwas możecie kupić, ale nie ma to jak ukiszony własnoręcznie żur, który smakuje 1razy lepiej. Od dawna produkujemy zakwasy na żury, ale bezglutenowy, jaglany i gryczany zakwas na żurek wprowadziliśmy dopiero w tym roku – mówi Aleksanda Ciapa.
W przyszłości wprowadzimy kolejne bezglutenowe produkty. Gdzie można kupić jaglany oraz gryczany bezglutenowy zakwas na żurek z firmy Kowalewski? Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np.
Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej. Tradycyjnie zakwas żuru robi się na mące żytniej, z kolei zakwas barszczu na mące pszenicznej. Smakosze żurku pewnie powiedzą, że jest on nieco ostrzejszy, cięższy i bardziej kwaśny od barszczu.
Smak zupy różni się też w zależności od rodzaju wywaru na którym jest gotowana. Może być on warzywny lub mięsny. Przepis na żurek w klasycznym, tradycyjnym wydaniu z białą kiełbasą i jajkiem.
Co innego zakwas do pieczenia chleba;). Najlepszy żurek jaki osobiście w życiu ugotowałem. Mam zaległości z zakwasem na żurek. Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur.
Zakwas jest w moim domu nowością, może nie sam w sobie ale jego przygotowywanie. Mama kupowała zakwas w półlitrowych butelkach.
Dzisiaj chcę Ci podrzucić przepis na żurek, który spokojnie zrobisz na zakwasie ze sklepu, a i tak wyjdzie bardzo dobry. Oczywiście mogłabym podać przepis na sam zakwas, a potem na zupę z jego użyciem, ale żyjemy w tak zalatanych czasach, że pewnie czytasz ten przepis niedługo przed Wielkanocą i na robienie zakwasu już za późno. Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować.
Później zakwas robi się już sam. Należy zamieszać go tylko raz dziennie. Jest to pierwszy przepis na zakwas na żurek, jaki znalazłem na internecie, który nie zawiera podstawowego błędu popełnianego niemal wszędzie – skórki z chleba żytniego. Z jakiegoś powodu przyjęło się, a przynajmniej tak to uzasadniała moja Świętej Pamięci Prababcia, że bakterie potrzebne do zakwasu przejdą ze skórki.
Czy robicie domowy zakwas na żurek? To szalenie proste i tak wdzięczne. Zapach domowego zakwasu żurkowego jest obłędny, rozkręca ślinianki i każe tęsknić za gęstym, domowym żurkiem, lekko kwaskowym, z mnóstwem majeranku, wiejskim jajkiem gotowanym na twardo, z kawałkami pysznej białej kiełbasy. Sami pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę czy nastawiamy domowy zakwas na żurek.
O tym ostatnim jest dzisiejszy przepis krok po kroku. Tak jak barszcz Bożonarodzeniowy zyskuję duszę dzięki zakwasowi buraczanemu, tak nie wyobrażam sobie żuru Wielkanocnego bez żytniego zakwasu. Aby przygotować zakwas, wsyp mąkę do wysokiego naczynia kamionkowego lub szklanego, zalej ją połową ciepłej wody, wymieszaj. Dodaj resztę wody, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz skórkę chleba, wymieszaj ponownie.
Odstaw w ciepłe miejsce na dni, pamiętając o tym, aby codziennie wymieszać zawartość naczynia. Domowy zakwas na żurek ETAP 1: Mąkę wsyp do dużego słoika i lekko spulchnij łyżką, zalej go przegotowaną ciepłą wodą i bardzo dobrze wymieszaj. Dodaj przyprawy oraz kromkę chleba na zakwasie. Słoik zakryj gazą aby docierało powietrze i zostaw w ciepłym miejscu na dni. OK, dziękuję za szybką odpowiedź!
Słyszałam różne wersje, dlatego to pytanie #128578; Zakwas nastawiony. Za kilka dni robię żurek i już się nie mogę doczekać. Jak ktoś od lat robi chleby na zakwasie, to taki prawdziwy żurek też w końcu powinien, prawda? Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje.
Wejdź i znajdź to, czego szukasz!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.