poniedziałek, 9 grudnia 2019

Smaczne faworki

Amerykański specjał z syrop klonowy możemy podać na lunch lub podwieczorek. Pancakes powinny być wyrośnięte i pyszne! Ja w dzieciństwie nazywałam je morszczynem ze względu na pęcherzyki powietrza w usmażonym cieście.


Takie właśnie powinny być domowe faworki - lekkie i chrupiące. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Najlepszym dowodem na to, jest że jak się szuka przepisu na faworki lub chrusty, to większość wykonawców chwali się, że przepis jest od babci, a babcia zapewne przygotowywała ten przysmak tak, jak jej babcia i tak z pokolenia na pokolenie.


Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Temperatury tłuszczu pilnowałem z termometrem. Druga próba od razu z większymi jajkami, bez żadnych kombinacji żeby było dokładnie jak w przepisie.


Smaczne faworki

FAWORKI PRZEPIS: Jak zrobić smaczne faworki ? Takie faworki, które się nie ciągną, a pękają w ustach, ładnie pachną, smakowicie wyglądają i nie są zbyt ciężkie dla naszego żołądka? Gotowe faworki obsypać cukrem pudrem. Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż ta lubi się przypalać podczas smażenia. Ta pewnie poznała go z „Kuchni Polskiej” lub „Przyjaciółki”.


I tu zgrabnie nawiążę do Święta, jakie już niedługo przed nami! Dzisiaj klasyczne faworki, chruściki, chrust –na żółtkach i śmietanie. Smażone na głębokim tłuszczu, cienkie, kruche i choć kaloryczne, to jednak bardzo smaczne. Sami przyznajcie, obok pączków to chyba drugi obowiązkowy smakołyk na Tłusty Czwartek:) Zapewne ile domów, tyle sposobów na faworki.


Najlepsze są faworki domowe, lekkie i kruche, tak inne niż te kupowane w sklepie. Jaka jest tajemnica, która sprawia, że domowe faworki są pyszne i smaczne? Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania.


Z dużym trudem udało mi się uratować kilka sztuk, aby zrobić zdjęcie i pokazać te słodkości. Smaczne faworki w każdej odsłonie! Więcej niż przepisów. W tłuszczu przecież się je smaży.


Smaczne faworki

Zrobione na samych żółtkach są kruchutkie,a dzięki wybijaniu wałkiem lub uderzaniu ciastem w stolnicę,faworki podczas smażenia nabierają charakterystycznych wybrzuszeń. Natomiast dodanie spirytusu do ciasta sprawi,że nie wchłoną dużo tłuszczu. Po upływie testowego okresu zdecydujesz czy warto zakupić abonament w extra. Nawet wtedy jeżeli z jakichkolwiek powodów nie będziesz zadowolony z naszego serwisu zgłoś to w ciągu dni od daty zakupu, a otrzymasz zwrot całej kwoty abonamentu bez żadnych pytań. Tradycyjne faworki (chruściki) w sam raz na tłusty czwartek.


Oponki z serem białym są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. To najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Domowy przepis na pyszne faworki Karnawał od zawsze kojarzył nam się z szampańską zabawą i pączkami oraz chrustem. Jednakże aby faworki były pyszne i smaczne to warto upiec je ze sprawdzonego i pewnego przepisu.


Czytaj więcej Zobacz więcej. Coś chyba Pani humor nie dopisuje,bo jak ciasto jest mega twarde to trzeba dodać trochę śmietany,bo nie da się dokładnie określić ile jej ma być. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Moje ekspresje kulinarne. Przecież mąka ma różną wilgotność.


I poza tym wcale pani nie wierzę,że faworki były nie smaczne. Super smaczne i tanie faworki mojej mamy. Nie jest to tłusty czwartek, ale dzisiaj miałam ochotę zrobić coś na słodko. Tak więc powstały faworki z myślą o ostatkach.


Mamy dla Ciebie doskonały przepis na smaczne i rumiane faworki – delikatne w smaku, nie za słodkie, posypane Cukrem Wanilinowym WINIARY. Ciasto wałkujemy cienko i formujemy faworki. I choć są trochę czasochłonne (czym cieńsze, tym smaczniejsze), to zapewniam, że ich smak wynagrodzi trudy wałkowania.


Jak dla mnie te faworki (chruściki) są w wersji dietetycznej, cukru w nich niewiele (można też użyć zamienników: ksylitol, erytrytol, itp), tłuszczu prawie wcale- tyle co w śmietanie. Dodać cukier waniliowy, szczyptę soli i spirytus. Wlać do mąki i zagnieść dokładnie ciasto. Włożyć do lodówki na ok 30min, żeby się schłodziło.


Rozwałkować cienko i wyciąć prostokąty ok 2x8cm. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu.


Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty