środa, 4 grudnia 2019

Zupa z botwiny na mięsie

ZUPA Z BOTWINKI NA MIĘSNYM WYWARZE - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Dziś przedstawiam przepis na pyszną wiosenną zupę: botwinka. Przyrządzam ją regularnie dopóki na moim ryneczku jest w sprzedaży botwinka czyli młode buraczki z łodygami i liśćmi. Botwinka często gości w moim domu wiosną i wczesnym latem. Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami.


Pierwsza to zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem. Druga to tarta na cieście francuskim z botwinką, kozim serem i koperkiem. Rewelacyjnie wygląda i rewelacyjnie smakuje.


Mógłbym ją jeść prawie codziennie. Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę i gotujemy z odrobiną masła, dodaję ziele angielskie i liść laurowy. Jeśli lubicie zupy przygotowywane na mięsie, można użyć kurczaka lub żeberek. Ja lubię lekkie zupy bez mięsa. Gdy bulion będzie już gotowy (warzywa mają być miękkie), dodajemy botwinkę.


Przyprawiamy solą i pieprzem. Pyszna sezonowa zupa z botwinki. Bardzo szybka w przygotowaniu. Najlepiej smakuje właśnie teraz, w sezonie wiosenno-letnim.


Można ją podawać z młodymi ziemniakami i koperkiem lub z pieczywem. Sprawdzi się też ugotowane jajko lub ser biały i szczypiorek. Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni. Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi.


Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni,. Co ciekawe, zauważyła Zobacz więcej. KuchniaMagdaLeny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kuchnia MagdaLeny. Przepis na zupę z botwiny. Ma apetyczną ciemnoróżową barwę za sprawą ugotowanego i startego na tarce buraka.


Dania główne Biała kaszanka na mięsie z kurczaka, kaczki i indyka oraz ostrym sosem z papryczek habanero. Durszlak Mini gołąbki w liściach botwiny. Sezonowa zupa, którą można przygotować zarówno z wczesnowiosennej botwinki, z buraczkami mniejszymi niż rzodkiewka, jak i później, z dorodnymi burakami wielkości piłki tenisowej. Chłodnik na botwince według przepisu Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje to idealna zupa na cieplejsze dni.


Chłodnik z botwiny podawaj klasycznie - z jajkiem, posiekanym koperkiem oraz świeżym ogórkiem. Wypróbuj nasze inne przepisy na dania z botwinką! Bon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Bo(ro)n Appétit. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Rozgrzewająca i pożywna, każdego zmarzlucha postawi na nogi, a przy smakuje naprawdę obłędnie. Do przygotowania zupy serowej można wykorzystać różne rodzaje sera, łącząc je w jednym pysznym daniu lub bazować tylko na jednym. Zupa serowa z porem i grzankami.


Pozostając nadal w temacie, dzisiaj u mnie zupa z burakami. W moim domu rodzinnym zupa z burakami pojawiała się często, dosłownie na dziesiątki sposobów. Mam wrażenie, że akurat to warzywo korzeniowe jest teraz często pomijane w codziennej diecie a szkoda, jest bowiem bardzo zdrowe i nasze, krajowe.


Doskonale smakuje na ciepło i zimno. Warto więc wyjaśnić, że botwina to młode liście buraka ćwikłowego z jego młodym korzeniem, z których może. Dokładnie umyte liście botwiny drobno pokroić (wraz z łodyżkami) i wrzucić do wywaru, gotować kolejne (ostatnie) min. Jeśli wcześniej nie dodawaliście starego buraka to w tym momencie wsypać barszcz instant (wraz z dodaniem liści) 5. Ta niezabielana i wegańska zupa z botwinki idealnie sprawdza się także podczas detoksu warzywno-owocowego, na który się jakiś czas temu zdecydowałam (o czym pisałam tutaj). Ale przepis można modyfikować, ugotować wywar na mięsie albo zagęścić zupę śmietaną, jogurtem czy mąką.


Nie ma to jak pożywna zupa grochowa w zimny listopadowy dzień. A zupa grochowa z łuskanego grochu jest bardzo szybka w przygotowaniu, bo groch nie wymaga wcześniejszego namaczania, pod warunkiem, że nie jest w całości, a w połówkach. Wówczas zupę można przygotować w pół godziny.


Gęsta zupa krem z bobu z grzankami to prawdziwy rarytas i jednocześnie pożywne, zdrowe danie. Sprawdź, jak zrobić zupę z bobu, by zachwycała smakiem i aksamitną konsystencją. Mięso oczyścić, zalać wodą i ugotować wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego i łyżeczki soli Jak mięso będzie miękkie wyjąc je z wywaru i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki,marchewkę oraz buraczki z botwiny. Po minutach gotowania dodać pokrojone w centymetrowe kawałeczki łodyżki z botwiny. Właśnie z zakupów wróciłam, gdzie m. Kapuśniak na mięsie drobiowym.


Barszcz czerwony na zakwasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty