środa, 25 grudnia 2019

Sos po grecku

Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Jednak jest taka potrawa na świątecznym stole, którą wielbię od dziecka.


Dlatego dzisiaj mam dla Was recepturę od mojej mamy, bo to połączenie smakowe odpowiada mi najbardziej. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Grekom tak popularna u nas ryba po grecku niewiele mówi.


Jednak w Polsce przepis na sos do ryby po grecku zna każda gospodyni domowa. Rybę z warzywami można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem! Jednak uniwersalność oraz ciekawy warzywny smak czynią z niej danie idealne na wczesną kolację lub lunch.


Sos po grecku

Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler. Kupując rybę filetowaną zwróć uwagę na jej świeżość. W zeszłym roku świetnie sprawdził się jako dodatek do zup, sosów, makaronów, ryżu czy mięsa. Sos po grecku to kulinarne odkrycie mojej mamy.


Jest idealny w sytuacjach, gdy nie mamy czasu lub pomysłu na obiad. Jeśli szukasz inspiracji na smaczne i proste w przygotowaniu danie wegetariańskie, koniecznie wypróbuj sałatki po grecku. Podstawę proponowanej w tym przepisie stanowi sałata lodowa, która charakteryzuje się tym, że jest chrupka i soczysta.


Z powodzeniem zastąpisz ją jednak innym rodzajem np. Sos winegret to połączenie oliwy z miodem, musztardą, octem winnym i ziołami prowansalskimi. Do sałatki greckiej można także zrobić sos, dodając ostrą czerwoną paprykę w proszku, czosnek oraz ser feta. Składniki miksuje się na jednolitą masę. Powstały dressing najlepiej przechowywać w lodówce.


W dobie tal powszechnego kupowania gotowych sosów wyróżnij się i zrób sos samodzielnie. Dzięki temu będziesz dokładnie znać każdy składnik sosu i nie zastanawiać się, czy są w nim konserwanty czy nie. Tzatziki to jeden z podstawowych składników kuchni greckiej, która w swoim założeniu jest zdrowa i niezwykle prosta.


Grecy chętnie sięgają po czosnek, świeże warzywa, oliwę z oliwek czy doskonałe wina. Proponowany sos do coraz bardziej popularnej sałatki greckiej nada się również idealnie do kiełbasek z grilla czy marynowania mięs. Jeżeli sos pomidorowy wyszedł za rzadki, gotujcie całość bez przykrycia, do zredukowania płynu. Rybę układamy w naczyniu i na nią nakładamy warzywa (po wyciągnięciu liścia i ziela angielskiego), można to również zrobić warstwowo: ryba, warzywa, ryba, warzywa (tak jak u mnie), przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na parę.


Oto jeden z moich sposobów na tortillę - by uniknąć nudy:) Po tortillę sięgamy chętnie, bo zawsze jest pod ręką, łatwo ją przygotować,. Marchew, pietruche i selera, starkowac na tarce o grubszych oczkach. Po min gotowania dodac sporo koncentratu i dalej dusic. Na koniec odparowac lub odlac wode.


Marta, ryba po grecku zadebiutowala na polskich stolach w latach 90? Do salaterek ukladac warstwami: sos -ryba- sos -ryba. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kocham. Sos grecki (ryba po grecku) - przepis mojej mamy 435.


Sos tzatziki lub po polsku cacyki to wspaniały dodatek do wszelkich dań mięsnych. Przepis na PODPŁOMYKI, czyli placki mączne z piekarnika, małe chlebki. Podpłomyki to małe placuszki mączne wypiekane w piekarniku lub na patelni. Różnią się od naleśników, bo nie mają jajek, od ciasta na pizz. Cebulę kroimy na ćwiartki, szalotkę na mniejsze części, siekamy natkę pietruszki.


Sos po grecku

Pokrojoną cebulę i szalotki wrzucamy do miksera, dodajemy posiekaną pietruszkę i miksujemy razem. Tradycyjne, polskie danie wigilijne - ryba po grecku - to filety rybne w sosie greckim. Można ją podawać na ciepło, lub na zimno. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na sos grecki ryba po grecku. Czym jest ryba po grecku- jej pochodzenie, składniki i przeznaczenie(1) votes Niektóre potrawy posiadają nazwy, które nie przywodzą na myśl żadnych prawidłowych skojarzeń. Do takich potraw zalicza się zwykle pierogi ruskie, rybę po grecku czy kawę po turecku. To także pomysł na podawanie mniej szlachetnych gatunków ryb.


Sos po grecku

Cały sekret smaku tego dania wcale nie tkwi w gatunku ryby. Gotowy sos dodajemy do podduszonych warzyw i dusimy dalej całość pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty