Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Botwina, czyli młode buraczki, jest bardzo delikatnym i szybkim w gotowaniu składnikiem. Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami. Pierwsza to zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem.
Druga to tarta na cieście francuskim z botwinką, kozim serem i koperkiem. No to dzisiaj zupa z botwiny z ziemniakami, mlekiem koksowym, fasolą, soczewicą lub ciecierzycą i warzywami. Gotuj ją dopóki na straganach jest dostępna pyszna, młoda botwina! Zupa z botwiny z ziemniakami to propozycja na pyszną i kolorową zupę. Mam nadzieję, że pomysł spotka się z Waszą aprobatą.
W przyszłym tygodniu pojawi się przepis na wspomniany domowy bulion z warzyw. A teraz zapraszam na miseczkę pysznej zupy z botwiny i ziemniaków. Częstujcie się przepisem #128522; PS. Większość ma problem z botwinką i boćwiną.
Do niedawna my również, gdyż boćwina w naszym kraju jest mało popularna. Botwinka - sposób przygotowania: Do garnka wrzucamy umyte żeberko, zalewamy wodą i gotujemy, zbieramy szum z powierzchni wody. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli.
Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni. Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi.
Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni,. Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać. Wlać do zupy i zagotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając, dodać masło. Na koniec doprawić sokiem z cytryny.
Podawać z dowolnymi dodatkami. Botwinka po staropolsku to zupa, bez której trudno sobie wyobrazić polską kuchnię. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Różowy kolor i delikatny smak sprawiają, że w tym daniu można się zakochać.
Dodatkowo tą lekką, zdrową i pożywną zupę przygotujemy w minut! Koniecznie wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na zupę z botwinki! Botwina to nic innego, jak młode korzenie i liście buraka ćwikłowego. Botwinkę możemy spotkać w sklepach w okresie wiosennym i wczesnym latem, gdyż sezon botwinkowy zaczyna się w maju, a kończy w lipcu. Jest to więc ostatni gwizdek na przygotowanie przepysznej zupy z botwiny, na którą podrzucam Wam dziś prosty przepis.
Ma apetyczną ciemnoróżową barwę za sprawą ugotowanego i startego na tarce buraka. Przepis na zupę z botwiny. Oprócz pysznego smaku, dostarcza wielu witamin i minerałów. Robimy ją w sposób szybki, łatwy,a do tego z minimalnym nakładem finansowym. Jest to rewelacyjna zupa którą możemy podać Zobacz więcej.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Vege Kika. W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były jeszcze młode ziemniaki i marchewka, a całość zabielana zatrzepką ze śmietany i pszennej mąki. Babcia nie dodawała soku z cytryny, ale gdzieś wyczytałam że wciśnięcie odrobiny cytryny sprawia, że zupa nie straci pięknego, różowego koloru. Aby przywrócić piękny kolor zupie, najlepiej po dodaniu soku z cytryny, a przed zabieleniem zupy śmietaną – wrzucić odłożone wcześniej i obrane 1-buraczki i całość podgotować jeszcze 2-minuty. Buraczki, oddając kolor - przywrócą go zupie, a cytryna zapobiegnie ponownej utracie koloru.
Chłodnik z botwiny Magdy Gessler. Zaczynamy od ugotowania wywaru z botwiny – botwinę wraz z liśćmi siekamy drobno, zalewamy małą ilością wody (tylko, by woda przykryła buraki) i gotujemy minut. Wywar delikatnie zakwaszamy sokiem z cytryny i schładzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.