środa, 5 lutego 2020

Z czym leczo

Podstawą są oczywiście warzywa, w tym papryka i cebula, dzięki czemu można je stworzyć w wersji wegetariańskiej. Najpopularniejsze jest jednak leczo z mięsem rozumianym jako kiełbasa. Z czym można zrobić jeszcze to danie?


Re: z czym podajecie leczo ? Ale musi byc takie bardziej geste, zeby ryz w tym wszystkim nie plywal.

Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.


Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Leczo to jedno z moich najukochańszych dań. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Jakie dodatki, przyprawy i zioła do leczo Bazą leczo jest świeża papryka i wyrazista w smaku cebula.


Jedną z głównych przypraw jakie stosuje się do leczo jest papryka w proszku lub świeża - ostra.

Jeżeli potrawa ma być pikantna, wtedy wybiera się chili, a w wersji łagodnej dodaje się słodką paprykę w proszku. Leczo z cukinią i kiełbasą to tradycyjna węgierska kuchnia. Leczo jest na Węgrzech tym czym w Polsce bigos.


Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii leczo z czym podawać. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania.


To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw.


Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki.


Polecam podawać leczo z bagietką.

Przejdźmy jednak do naszego leczo. Jak zrobić leczo, które najbardziej przypomina tę węgierską wersję? Otóż przepis leczo to głównie kilka najważniejszych warzyw.


Od dziecka darzę leczo nieprzerwanie wielką miłością i dlatego o klasycznym przepisie pisałam już w tym poście. Takie, które przywodzą na myśl kuchnię mamy i obiady z dzieciństwa. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw.


Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Leczo z kiełbasą jadałam jako dziecko bardzo często, ot tak, domowe, naturalne i proste. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.


Kiedy leczo jest zbyt wodniste możemy pogotować je bez przykrywki, aby woda odparowała, jednak papryka może się rozgotować. Z pewnością każdy miłośnik węgierskiej kuchni oburzy się na jarskie leczo, utyskując nad niewystarczającą tłustością oraz brakiem wędzonego aromatu. Ale przecież każde wegetariańskie i wegańskie danie może być równie smaczne jak mięsisty oryginał, jeśli tylko odpowiednio potraktuje się wszystkie składniki. Musi być coś z sadu, coś z wody, coś z pola i coś z lasu. Jedną z propozycji o nieco śródziemnomorskim rodowodzie jest leczo warzywne przygotowywane z cukinii, bakłażana i trzech rodzajów papryk.


Wykonanie trwa chwilę, a smak jest zachwycający. Sos Włoski WINIARY pomoże wydobyć pełnię aromatu warzyw i przypraw. A ponieważ cukinie są dostępne właściwie przez cały rok, całkiem. Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są.


W czym tkwi sekret dobrego leczo? Liczy się odpowiednia kolejność dodawanych składników oraz krótki czas smażenia. Dzięki temu wszystkie warzywa pozostaną jędrne i zachowają swój smak. Na początku zajmij się warzywami, które są najtwardsze i wymagają najdłuższego duszenia.


Do cebuli i czosnku dodaj pokrojoną w średnią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty