środa, 26 lutego 2020

Szparagi zupa

Twarde końcówki można wykorzystać do ugotowania bulionu jarzynowego, są łykowate i nie nadają się na zmiksowanie w zupie. W garnku roztopić łyżki masła i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Nie jestem kucharzem ani nawet znawcą kuchni.


W niedziele cos mi kapnelo do glowy. Jedna duza poledwice wieprzowa pokroilem na plastry opanierowalem wegeta,slodka papryka i kurkuma.

Pokrojone szparagi ugotowane na miekko – blenderem zmiksowalem na gladki plyn,reszte przetarlem przez sitko…Plyn z ugotowanych szparagow. Klasyka sezonu szparagowego - zupa krem z zielonych szparagów! Z dodatkiem śmietanki, gałki muszkatołowej i sera camembert.


Apetycznie zielony kolor zupy nie bierze się z samych szparagów - to także zasługa dodatku bazylii, która zresztą idealnie tu pasuje :-) Polecam do wypróbowania! Wegetariańska zupa ze szparagami, z dużą ilością młodych ziemniaków i koperkiem. Podawana z fetą i szczypiorkiem. Gdy tylko rozpalicie grilla na majówkę warto zrobić szparagi z grilla lub szparagi z boczkiem.


W warunkach domowych szparagi z szynka albo jakąś zieloną zupę ze szparagami!

Wielbicieli mięsa zapraszam na kurczaka ze szparagami albo polędwiczki wieprzowe ze szparagami. Gwarantuję, że każdy znajdzie dla siebie coś szczególnego! Podsmażyłam na patelni posypując je płatkami soli morskiej cytrynowej.


Gotowałam minut szparagi zrobiły się miękkie. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Krem ze szparagów to zupa, którą trzeba choć raz w życiu spróbować, ponieważ smakuje znakomicie. Można ją przygotować z każdej odmiany tych warzyw.


Najlepiej smakuje z dodatkiem groszku ptysiowego, grzanek lub prażonej cebuli. Zupę szparagową można dodatkowo wzbogacić ziemniakami, brokułami lub różnymi gatunkami serów, uzyskując wyjątkowe połączenia smakowe. Może być podawana zarówno w postaci kremu ze szparagów, jak i delikatnej zupie z kawałkami warzyw i makaronu.


Odcinając końcówki pamiętaj, że możesz ich użyć do zrobienia wegetariańskiego wywaru. Bardzo lubię szparagi, a teraz zupa jest na miejscu. Co prawda popełniłam grzeszek gotując zupę, bo nie miałam bulionu wykonanego przez siebie, i dałam jedną kostkę bulionu warzywnego Knorr, no trudno, przygotuje bulion wg pani przepisu. Zupa z zielonych szparagów z warzywami, a może raczej zupa warzywna ze szparagami?


Przepisy na risotto z zielonymi szparagami, zupę krem z białych szparagów i makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie maślanym.

Jeśli główka szparaga się rozpada, znak, że jest to już warzywo nieświeże i nie należy go kupować. Istnieją rodzaje tych afrodyzjaków, jak mawiają wielcy kucharze: mamy szparagi zielone, białe i fioletowe. Każdy z tych rodzajów przyrządza się inaczej. Białe szparagi, jako jedyne musimy obrać. Sposób przygotowania: Obrałam ziemniaki i pokroiłam je w kostkę.


Następnie ziemniaki zalałam bulionem i gotowałam do miękkości. Gdy ziemniaki były już lekko miękkie do garnka dodałam umyte szparagi, z których wcześniej odkroiłam drewniane końcówki. Szparagi gotowałam do miękkości. Tym razem zainspiruj się przepisem na zupę krem z nimi w roli głównej. Intensywnie zielony kolor tej potrawy sprawia, że jest efektowna – znakomita jako pierwsze danie na eleganckim obiedzie.


Obrane wkładaj do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie pociemniały. W rondlu na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj osączone szparagi, zalej bulionem i duś minut. Z wywaru wyjmij 2–szparagi, pokrój je. Wywar jarzynowy postawić na gazie i wrzucić do niego szparagi pokrojone na kawałki.


W mniejszym garnku zagotować wodę, wsypać trochę soli i szczyptę cukru. Wrzucić główki szparagów, zblanszować, po czym przełożyć do zimnej wody z lodem. Powód- zawsze używam świeżych. Zupy robię różne, zwykle kremowe (czytaj zblendowane).


Często robię z maleńkimi grzankami (kostka). Czasem szparagi blenduję i dodaję przy podaniu oczywiście łebki, ale też np.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty