Lasagne z mięsem i sosem pomidorowym - sposób przygotowania: Na rozgrzany olej wkładamy mielone mięso, smażymy cały czas mieszając. Dodajemy przyprawy do smaku, zalewamy bulionem z koncentratem oraz pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem na małym gazie. Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy, spaghetti, ryżu, lasagne albo zapiekanki? Oto prosty przepis na błyskawiczny sos pomidorowy, który zasmakowałby nawet najbardziej wybrednemu Włochowi!
Przepisy z kategorii sos pomidorowy lasagne. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Ja podgotowuję płaty do lasagne. Dodane przez inezkaw: Tylko o kuchni. Uniwersalny sos pomidorowy, idealny na sezon jesień - zima, z pomidorów z puszki.
Z pewnością każdy robi taki sos po swojemu, ja polecam wersję z selerem naciowym, winem i masłem. Sos możecie wykorzystać np. Dobry sos to podstawa wielu dań. Sosu pomidorowego używam namiętnie do makaronów.
LASAGNE z sosem pomidorowym. Makaron lasagne gotujemy al. Dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, mieszając co jakiś czas aby płaty nie sklejały się ze sobą. Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy, doprawiając solą i pieprzem.
Na oddzielnej patelni smażymy mięso mielone. Sos boloński: na oliwie, w dużym garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą marchewkę (warzywa można też rozdrobnić w malakserze). Zrumienić i wymieszać z warzywami.
Ja czasem robię coś takiego. Podsmażam dużo cebuli na oliwie z oliwek (można też na maśle), dodaję posiekany czosnek, bazylię, tymianek, czasem oregano. Praktycznie do wszystkiego czego dusza zapragnie.
Czasami robię sobie jakąkolwiek kanapkę i polewam sosem pomidorowym. Sos pomidorowy jest pyszny sam w sobie, poza tym zawiera dużo potasu. Sos bolognese, czyli sos boloński lub ragu bolognese to mięsny sos pochodzący z Bolonii, wykorzystywany do przygotowania tagliatelle alla bolognese (tagliatelle all’uovo) oraz lasagne alla bolognese (lasagne al forno). Sos ten często poza granicami Włoch wykorzystywany jest do przygotowywania tzw. Na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd.
Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Wegetariańska lasagne z cukinią i szpinakiem. Przepyszna wegetariańska lasagne, posmakuje na pewno wszystkim, też mięsożercom. Chrupiąca cukinia, pyszny szpinak, wyrazisty sos pomidorowy i delikatny sos beszamelowy, do tego sporo parmezanu na wierzchu – coś pysznego! Na wierzchu układamy 2-płaty lasagne, zalewamy kilkoma łyżkami sosu pomidorowego.
Pozostałe składniki układamy warstwami w takiej samej kolejności – jako ostatni sos pomidorowy. Posypujemy startym serem i parmezanem. Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. Lista przepisów na sos pomidorowy do lasagne z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Zaloguj się lub zarejestruj. Moja mama robiła zawsze sos pomidorowy do gołąbków najczęściej z koncentratu i sosu z gotowania gołąbków, to taki klasyczny bez specjalnego wysiłku. Aż kilka razy zasmakowałem na zimno. W smaku kojarzy mi się z lasagne z biedronki (która też jest o smaku bolognese i stąd te asocjacje).
Przyznam jednak, że sos z Lidla bije biedronkową lasagne (nie mówiąc o tej z Lidla, która w zawartości podejrzanych składników quasi-mięsnych przekracza granice gotowojedzeniowej przyzwoitości). Do podsmażonych warzyw dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i smażymy to dalej na małym ogniu, następnie dodajemy mielone mięso, całość doprawiamy solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Gdy mięso się lekko podsmaży, dodajemy puszkę pomidorów bez skórki, oraz sok pomidorowy (nie za dużo, aby sos nie był za rzadki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.