Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Magda Gessler zdradził przepis na idealny żurek.
Zdaniem słynnej restauratorki najważniejszy jest zakwas, który warto przygotować już na cztery dni przed gotowaniem. Nie lubię skomplikowanych przepisów, za to czasem tęsknie za tradycyjnymi przepisami.
Co zabawne żurku nigdy nie lubiłam, a zważywszy na fakt, że nie jem go od 6-tego roku życia, nie trudno zgadnąć, że nie pamiętam jego smaku z domu. Dlatego taki żurek przygotowałam wraz z Karolem Okrasą w Kuchni Lidla (zobaczcie koniecznie nasz wspólny filŻUREK) Moim zdaniem domowy żurek najlepiej prezentuje się we własnoręcznie przygotowanym pieczywie, dlatego namawiam. Jajka, biała kiełbasa, pieczeń, słodkie mazurki.
Ale to od tego dania wiele rodzin rozpocznie wielkanocne śniadanie. Wielkanoc to prawdziwa feeria smaków. Jak zrobić pyszny żurek? Przepis krok po kroku Onet.
Te fakty odmienią twoje życie. Energetyczne jedzenie: porady dietetyka i przepisy. Idealny przepis na żurek – na co dzień i od święta. Przygotowanie wymaga trochę wysiłku, ale efekt jest piorunujący.
Następnie wkładamy je do garnka i zalewamy wodą około - l, zagotowujemy po czym ściągamy szumowinę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i przeciśnięty ząbek czosnku, gotujemy na małym ogniu przez około 30min. Zawsze wolałam quot;cudze żurkiquot;, ale wreszcie dopracowałam przepis na żurek idealny i zapisuję go ku potomności i własnej pamięci. Sęk w tym, że nie było….
Z tej porcji powstały cztery duże talerze żurku. Weźcie to pod uwagę, planując liczbę biesiadników przy bezglutenowym wielkanocnym stole. Eksperymentowałam z różnymi przepisami na bezglutenowy żurek. Dobra zupa min średnie przystępne. Z jajkiem, z grzybami, na ostro, łagodny, na talerzu, w chlebie - metod jego przygotowania i podania jest wiele.
Zawsze wolałam cudze żurki, ale wreszcie dopracowałam przepis na żurek idealny i zapisuję go ku potomności i własnej pamięci. Zakwas na żurek jest prosty, przygotowuje się go w kilka chwil, a dalej robi się sam. Trzeba mu dać dni żeby wyszedł idealny.
Jeśli nie masz tyle czasu, możesz przyśpieszyć cały proces, dodając do mikstury trochę razowego chleba na zakwasie.
Ale musisz mieć pewność, że jest. Warto umieć go zrobić tym bardziej, że jest po prostu pyszny. Dziś nikt już nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego żurku.
W czym tkwi sekret tej niezwykłej potrawy? Powstaje na bazie zakwasu z mąki żytniej razowej. Można go podawać z ugotowanymi ziemniakami, okraszonymi smażonym boczkiem lub tylko z kiełbasą i gotowanymi jajkami. Dzisiaj przygotowałem dla Was przepis na Żurek idealny, pachnący zakwasem, czosnkiem i majerankiem. Podany z dodatkiem aromatycznej kiełbasy i jajka na twardo to kwintesencja zbliżających się świąt Wielkiejnocy.
Zakwas żytni, przyprawy, a do tego pyszna kiełbasa i jaja - idealny zestaw na wiosenne święta. Jednak żurki jada się przez cały rok, i to nie tylko w Polsce. Są to bowiem potrawy typowe także dla Białorusi, Ukrainy, Czech czy Słowacji. A wersji regionalnych jest mnóstwo! Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe.
Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. Burek czyli przysmak bałkański. Poszukiwanie przepisu na domowy wyrób burka miał do tej pory taki sam skutek jak poszukiwanie świętego Grala #128577;. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą!
Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Popularne jest gotowanie żurku na białej kiełbasie, wędzonym boczku, żeberkach albo szynce.
Tradycyjną wersją jest popularny na Śląsku żur sewierski, gotowany na gęsich podrobach. Wigilijny żurek, popularny między innymi w Małopolsce powstaje na bazie wywaru grzybowego, który nadaje mu intensywny grzybowy aromat oraz ciemną barwę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.