MAKOWIEC DROŻDŻOWY – w moim domu jest obowiązkowym ciastem na święta. W wersji świątecznej obok maku pojawiają się niezbędne bakalie: orzechy, rodzynki, a smak dopełnia skórka pomarańczowa. Witam makowiec zawsze mi peka przejrzalam komentarze i mysle, ze z tych dwoch powodow ktore najczesciej Pani podaje to mam za cienki rozwalkowane ciasto, ciasto walkuje na wymiar 35×czy zatem zrobic troche mniejszy prostokat? Oto idealny makowiec drożdżowy.
Wiem, brzmi nieskromnie, ale taka jest prawda :) Idealne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto wspaniale współgra z masą makową i nie oddziela się od niej. Jest dokładnie taki, jaki powinien być idealny wg mnie makowiec: mięciutki, wilgotny, delikatnie pachnący migdałami, masa makowa wyborna, ściśle przylegająca do ciasta. Jako rekomendacje mogę jeszcze dodać, że co święta znika jak pierwsze ciacho i wszyscy sięgają po kolejne i kolejne kawałki.
Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.
Bardzo smaczny drożdżowy makowiec z płatkami migdałowymi. Dolcevita-in-my-kitchen 6. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec drożdżowy idealny. Prosty przepis na makowiec na Święta. To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa. Forum - makowiec drozdzowy idealny (606) makowiec.
Dodane przez czarnadora w: Tylko o kuchni. Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec Pyszny, prosty zawijany makowiec drożdżowy. Z podanego przepisu wyjdą Wam aż makowce.
Ja jeden zawsze stawiam na stole, a drugi zawijany makowiec zabieram ze sobą w gości. Ucieramy drożdże ze śmietaną. Pieczenie zaczynamy wieczorem. Jajka (całe) ubijamy z cukrem, dodajemy do nich drożdże.
Ostatni raz nawet dziurkowałam ciasto i piekłam je owinięte w papier ale i tak nic z tego nie wyszło…. Myślę teraz, że może po rolowaniu jednak za długo zostawiam ciasto do wyrośnięcia? Myślę, że nie ma to nic wspólnego z chemią :-).
Ja najczęściej przygotowuję rozczyn w ten sposób, że wysypuję na stolnicę mąkę, robię w niej dołek, do którego wkruszam drożdże, zasypuję cukrem i zalewam letnim mlekiem. Mgotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Marta gotuje. Dziś zaprezentuję Wam przygotowanie IDEALNEGO ciasta drożdżowego.
Kilka składników i można wyczarować bazę do wielu ciekawych i kreatywnych wypieków tj. Nie rozpada się, masa trzyma się ciasta. Dzięki temu, że owinęłam go papierem do pieczenia, nie miał nawet możliwości pęknięcia na środku. Makowiec wyszedł idealny. Trzeba tylko pamiętać, żeby owinąć równo, bo podczas wyrastania dopasowuje się do kształtu papieru, więc jeśli z jednej strony owiniecie ściślej niż z. Zobacz przepis na Ciasto drożdżowe na makowiec.
Surowcami podstawowymi do wyrobu ciasta drożdżowego są: mąka, drożdże, płyn dodatkowy (mleko lub woda), cukier, jaja i tłuszcz. Pożywkę dla drożdży stanowią węglowodany, białko i sole mineralne, dlatego najlepiej przyrządzać ciasto drożdżowe na mleku z. Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole.
U mnie w domu na święta zawsze musi być makowiec, dzisiaj proponuję Wam drożdżową struclę makową upieczoną w formie, dzięki temu nie pęka, nie rozchodzi się a ciasto w efekcie jest. Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy dużą garść ciasta drożdżowego 2. Ciasto rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki, w której będziemy piekli naszego makowca ( ja zawsze wcześniej przygotwuję blaszki) 3. Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. PRZEPISY NA MAKOWCA stanowią bardzo ważną część moich zapisków kulinarnych. W moim domu od zawsze przygotowywało się makowce z okazji świąt i bardzo często bez okazji #128578; Mój mąż bardzo lubi makowca drożdżowego.
Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Co prawda jestem guła i ciągle mi pęka przy pieczeniu ale zawsze i tak jest pyszny. Wszystko miksujemy razem i pieczemy!
Szczególnie ważny jest dodatek czekolady, dzięki niej zwykły makowiec przybiera postać dość wykwintnego torciku makowo - czekoladowego. Ciasto, które każdy może zrobić i to w błyskawicznym czasie. Z każdej masy makowej, domowej lub gotowej.
Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Idealny wypiek na gościńca lub spotkanie Wigilijne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.