czwartek, 23 października 2014

Chrust ciastka

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.


Nazwy są różne – u mnie w domu zawsze mówiło się faworki. Pięknie też chrust nazywają Anglicy: angel wings … Jednak beż względu na.

Te faworki są delikatne i kruchutkie, z pęcherzykami powietrza. W ogóle faworki są u nas bardzo lubiane i jako jedne z pierwszych zawsze znikają ze stołu. Mając wybór pomiędzy pączkami, a faworkami, zawsze wygrają te drugie.


Jednak ich przygotowanie wymaga trochę czasu i. Przygotowanie dania faworki (chrust) - kruche i delikatne - najlepszy przepis Jaja i żółtka dobrze ubijam, dodaję ocet, rum, sól, cukier i śmietanę, miksuję i wkładam masło, dalej mieszam, wsypuję mąkę partiami i dalej miksuję. Z ciasta faworkowego można również zrobić domowe ciastka w kształcie różyczek. Idealne na przyjęcia oraz Tłusty czwartek.


Chrust najlepiej podawać do gorącej herbaty z cytryną lub aromatycznej kawy.

Sprawdźcie, który z poniższych przepisów na faworki będzie najlepszy! Ciasto zbijać wałkiem minut w następnie cienko rozwałkować Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec. Olej rozgrzać w wyższym garnku w czasie przygotowania faworków Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor , wykładać.


Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Hasło do krzyżówki „chrust” w słowniku krzyżówkowym. W naszym słowniku krzyżówkowym dla hasła „chrust” znajduje się 2opisów do krzyżówki. Jeżeli znasz inne znaczenia pasujące do hasła „chrust” możesz dodać je za pomocą formularza dostępnego w zakładce Dodaj nowy.


Pamiętaj, aby opisy były krótkie i trafne. W starej ksiazce Ciasta, ciastka i ciasteczka w kazdym przepisie na foworki bylo dodane odrobine masla. Pierwszy raz nawet miałam obawy, ale chrust wychodzi bardzo dobry.


Jestem oczywiście z tego zadowolona, ale zastanawia mnie skąd taka różnica. Robię idealnie według przepisu. To również jedno z nielicznych ciast, które traktujemy wałkiem.


I to nie chodzi o etap rozwałkowania, ale o uderzanie ciasta, które ma za zadanie wtłoczyć do środka powietrze, które utworzy nam w ciastkach bąbelki.

Mają słodki smak, wypiekamy je w kształcie złożonej kokardki, posypujemy cukrem pudrem. Przysmak ten pojawia się w domach w okresie karnawału i nie ma chyba osoby, która by go nie znała. Ciastka Małe, urocze ciasteczka będą idealnym pomysłem na poczęstunek dla znajomych, którzy lubią wpadać z niezapowiedzianą wizytą. Zabierzesz je także do szkoły, pracy lub na spacer – ciasteczka możesz mieć zawsze pod ręką!


Wypróbuj nasze przepisy na tradycyjne rarytasy, np. To też może zależeć od mąki. Ogólnie powiem tak, że faworki takie są po prostu (po usmażeniu twarde, a raczej kruche), to jest taki rodzaj wypieku i już :) Zasada jest taka, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy wszystko ładnie i szybko się połączy. Posypać powierzchnię roboczą niewielką ilością mąki i rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. Wyciąć kształty wykrojnikami i układać je na blasze do pieczenia.


Ewentualnie można formować z ciasta kulki i spłaszczać je lekko na blasze, aby uzyskać zwykłe okrągłe ciastka. Ja w dzieciństwie nazywałam je morszczynem ze względu na pęcherzyki powietrza w usmażonym cieście. Takie właśnie powinny być domowe faworki - lekkie i chrupiące. Ale można również przygotować wersję dietetyczną z piekarnika.


Kruche ciasteczka niewielkich rozmiarów są idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty. A może nie kruche a ciasteczka owsiane, albo z nadzieniem? Przepisy na ciasteczka i większe ciastka są właśnie w tym dziale. W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu). WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).


Lane faworki (czy jak wolicie lany chrust, faworki pączkowe lub pączkowe zawijasy) to ciastka, które przygotujecie błyskawicznie – w czasie gdy olej się rozgrzewa, masa na nie już będzie gotowa. Składniki być może macie nawet w domu – nie licząc oleju jest ich tylko pięć. Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem.


Oto wybrane przepisy na chruściki w kilku wersjach. Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty